3 rzeczy, które cofną wiek biologiczny

Czy to możliwe, żeby faktycznie cofnąć nasz zegar biologiczny? Czy jest jakaś magiczna pigułka, która sprawi, że nasze ciało stanie się… młodsze?

Pigułki nie ma, ale jest coś lepszego. Są 3 rzeczy, które są bardzo proste, darmowe i wszystkie możesz zastosować od razu.

Podcast dostępny również tutaj: Spotify | Apple Podcasts | Google Podcast

W tym odcinku: „3 rzeczy, które cofną wiek biologiczny”

  • ruch
  • trening siłowy i o wysokiej intensywności
  • jedzenie: badania naukowe
  • Niebieskie Strefy
  • co nas postarza?
  • jakość snu

Linki i nawiązania

Instagram: @aggie.bialy
Facebook: Facebook.com/wagarowiczepl
TikTok: https://www.tiktok.com/@wagarowiczepl
Strona: https://wagarowicze.pl
Newsletter | Nauka.Holistycznie: https://wagarowicze.pl/newsletter/newsletter
Holistyczny Roczny Program Nauki Angielskiego: https://przemianajezykowa.pl
Platforma i aplikacja do nauki angielskiego: https://vagaru.com

Ciekawe cytaty z podcastu „3 rzeczy, które cofną wiek biologiczny”

’Nasze osobiste doświadczenia i poszukiwania w tej dziedzinie doprowadziły nas do dzisiejszego tematu, którym są trzy rzeczy, które cofną twój wiek biologiczny.’

’Ostatnio widziałam panią, która w wieku 70 lat zaczęła zajmować się kulturystyką. To pokazuje, że nigdy nie jest za późno, aby zacząć dbać o swoje zdrowie.’

’Chcemy życia, w którym rozkwitamy, mamy energię, robimy rzeczy, pracujemy, spełniamy swoje marzenia i realizujemy swoje pasje.’

’Skoro chodzę tam i robię to i tamto, to dla mojego zdrowia jest bardzo dobre. Moje mitochondria to uwielbiają, mój mózg to uwielbia, całe moje ciało z tego korzysta.’

’Widzę to po sobie, kiedy jest więcej pracy przed komputerem. Od razu czuję, że dzisiaj było mniej chodzone. Wolniej mi działa trawienie.’

’Dieta śródziemnomorska to warzywa, owoce, oliwa z oliwek, a dłuższe telomery to wskaźnik wolniejszego starzenia biologicznego.’

’Jeść głównie to, co wyrasta z ziemi, jest mało przetworzone, uprawiane ekologicznie i nie jeść za dużo, a będziemy wtedy szczęśliwi i nasze mitochondria też będą szczęśliwe.’

’Zachęcam do sprawdzania, pytania o składy i czytania tych składów, bycia świadomym tego, co kupujemy, gdzie kupujemy i co wprowadzamy do swojego ciała.’

’Po raz pierwszy w historii niedawnego świata skraca się średnia długość życia, przynajmniej w Stanach Zjednoczonych, i możliwe, że w Europie też.’

’Przyznaję, że kiedy miałam przez długi czas problem z bezsennością, bardzo mnie to stresowało. Wiedziałam, że potrzebuję spać, bo jak nie będę spać, to to się napędzało, wszystkie myśli, co się wydarzy, że będę mieć taką chorobę i taką, bo to prowadzi do śmierci.’

’Nasze narządy pracują codziennie według zegara biologicznego, a nie według kalendarza urlopów i dni wolnych od pracy.’

’Jeżeli chcemy długo i dobrze żyć, ten sen jest istotny.’

Rozdziały podcastu „3 rzeczy, które cofną wiek biologiczny”

Wprowadzenie do tematu (00:00:00)
Kamil omawia skład pieczywa i jego wpływ na zdrowie mitochondriów.

Edukacja a zdrowie (00:00:34)
Rozmowa o wpływie psychologii i zdrowia na zdolność do nauki.

Cofanie biologicznego wieku (00:01:29)
Przedstawienie trzech kluczowych elementów do cofania biologicznego wieku.

Ruch jako kluczowy element (00:02:09)
Podkreślenie znaczenia ruchu w poprawie zdrowia biologicznego.

Trening siłowy (00:02:45)
Omówienie korzyści płynących z treningu siłowego dla zdrowia mięśni i kości.

Znaczenie gęstości kości (00:03:21)
Wyjaśnienie, jak gęstość kości wpływa na starzenie się organizmu.

Naukowe dowody na trening siłowy (00:04:39)
Badania potwierdzające korzyści treningu siłowego dla starszych dorosłych.

Jakość życia a długość życia (00:05:38)
Dyskusja o znaczeniu jakości życia w kontekście długowieczności.

Trening interwałowy (00:05:53)
Korzyści płynące z treningu interwałowego o wysokiej intensywności.

Mitochondria i energia (00:06:33)
Związek między funkcjonowaniem mitochondriów a zdrowiem komórkowym.

Badania dotyczące treningu interwałowego (00:07:27)
Przykłady badań pokazujących efekty treningu interwałowego na zdrowie.

Różne rodzaje treningu (00:08:10)
Porównanie treningu interwałowego z innymi formami aktywności fizycznej.

Chodzenie jako forma ruchu (00:08:56)
Zastosowanie codziennego ruchu w życiu dla poprawy zdrowia.

Codzienna aktywność (00:09:39)
Przykłady wprowadzania ruchu w codzienne życie, takie jak chodzenie po schodach.

Ruch jako klucz do zdrowia (00:11:17)
Omówienie, jak ruch wpływa na zdrowie i jak można go wprowadzać w codziennym życiu.

Korzyści z codziennego chodzenia (00:12:35)
Badania pokazujące, że 8000 kroków dziennie obniża ryzyko śmierci o 50%.

Wpływ pracy siedzącej na zdrowie (00:13:05)
Rozmowa o odczuciach związanych z długim siedzeniem i jego wpływie na trawienie.

Dieta jako sposób na spowolnienie starzenia (00:13:46)
Omówienie znaczenia jedzenia głównie produktów roślinnych i ekologicznych.

Gluten i jego różnorodność (00:14:30)
Wyjaśnienie, że gluten może mieć różny wpływ na zdrowie w zależności od źródła.

Dieta śródziemnomorska (00:14:54)
Zasady diety śródziemnomorskiej i jej wpływ na biologiczne starzenie.

Przykład niebieskich stref (00:16:07)
Opis regionów, gdzie ludzie żyją najdłużej i ich stylu życia.

Okinawa jako przykład zdrowego odżywiania (00:17:02)
Dieta Okinawy oparta na roślinach i umiarkowanym spożyciu ryb.

Sardynia i jej dieta (00:18:07)
Opis diety w Sardynii z naciskiem na pełnoziarniste zboża i umiarkowane spożycie wina.

Ikaria i jej zioła (00:19:51)
Dieta Ikarii oparta na roślinach, oliwie z oliwek i ziołach.

Nikozja i lokalne składniki (00:21:18)
Dieta w Nikozji oparta na lokalnych, minimalnie przetworzonych produktach.

Dieta roślinna w Kalifornii (00:22:36)
Omówienie diety roślinnej w Kalifornii, zwłaszcza w kontekście społeczności adwentystów dnia siódmego.

Holistyczne podejście do zdrowia (00:23:41)
Podkreślenie znaczenia zdrowego stylu życia, unikania przetworzonej żywności i ekologicznych produktów.

Problemy z przetworzonym pieczywem (00:24:51)
Zwrócenie uwagi na skład i jakość pieczywa dostępnego w sklepach.

Wpływ chemii na zdrowie (00:25:53)
Omówienie negatywnego wpływu przetworzonej żywności na mitochondria i ogólne zdrowie.

Przetworzona żywność a alergie (00:26:04)
Wskazanie na dowody naukowe dotyczące alergii związanych z dodatkami w przetworzonej żywności.

Skutki spożycia cukrów prostych (00:28:31)
Badania pokazujące, jak nadmiar cukrów prostych prowadzi do insulinooporności i stanów zapalnych.

Tłuszcze w diecie (00:29:46)
Różnice między tłuszczami zdrowymi a utwardzonymi oraz ich wpływ na mitochondria.

Ajurweda i długowieczność (00:30:46)
Omówienie roli zdrowych tłuszczów w ajurwedzie w kontekście długowieczności.

Negatywny wpływ przetworzonego jedzenia (00:32:01)
Statystyki dotyczące wzrostu otyłości i wpływu przetworzonej żywności na zdrowie społeczeństwa.

Książka o badaniach żywieniowych (00:33:26)
Rekomendacja książki „China Study” jako źródła wiedzy o badaniach żywieniowych.

Sen jako klucz do zdrowia (00:33:35)
Omówienie znaczenia jakości snu dla regeneracji komórek i zdrowia.

Problemy ze snem (00:34:53)
Związek między stresem a trudnościami w zasypianiu.

Zasady dobrego snu (00:35:12)
Wskazówki dotyczące praktykowania zdrowego snu i jego regularności.

Rytm dobowy i sen (00:36:05)
Wpływ codziennych nawyków na jakość snu oraz regulację hormonalną.

Znaczenie rutyny (00:37:06)
Regularność godzin snu jako klucz do zdrowego rytmu dobowego.

Wspierające rytuały przed snem (00:39:27)
Praktyki, które pomagają w wyciszeniu przed snem.

Ruch a sen (00:39:56)
Znaczenie porannego ruchu dla jakości snu i rytmu dobowego.

Podsumowanie kluczowych elementów (00:40:37)
Trzy podstawowe zasady wpływające na biologiczny wiek: sen, posiłki i ruch.

Trankskrypt podcastu „3 rzeczy, które cofną wiek biologiczny”:

(transkrypt wygenerowany automatycznie)

Kamil 00:00:00 Wejdźcie do sklepu z ładnym szyldem do sieciówki i poproście o składy pieczywa. Tam są po prostu dodatki, tam są konserwanty. Tam w ogóle nawet ta mąka. Ona już nie jest stricte mąką, tylko ona już w sobie zawiera pewne komponenty. I naprawdę to jest niesamowite, co jak potem mówimy o pieczywie, że ono jakby bardzo źle działa i tak dalej, i tak dalej. Natomiast co jest nie dziwne, jeżeli ono zostało zrobione z chemii. Chciałem użyć innego słowa, to to nie ma co się dziwić, że wpływa fatalnie na nasze mitochondria. Cześć kochani! Z tej strony Kamil.

Aggie 00:00:34 I Aggie, cześć.

Kamil 00:00:34 Kochani! Na przestrzeni ostatnich lat zagłębialiśmy się w to, co wpływa na efektywną naukę, a z czasem zaczęliśmy zgłębiać również jak psychologia i zdrowie wpływają na naszą zdolność do nauki i w ogóle na nasze życie. Bo zobaczcie, cokolwiek robimy, cokolwiek nowego chcemy zrobić, cokolwiek chcemy osiągnąć, zawsze na drodze będzie stała edukacja. Zawsze musimy się czegoś nauczyć. Czy to jest umiejętność, czy jakaś wiedza, cokolwiek. Zawsze będziemy musieli to zrobić, niezależnie od tego, co w naszym życiu będziemy robić.

Speaker 3 00:01:07 Czy też tego nie robić. Ale jeżeli tego nie będziemy robić, to będziemy albo stać w miejscu, albo tkwimy, gdzieś utkniemy. Gdzieś powinnam powiedzieć I jeżeli nie będziemy płynąć z prądem i nurtem zmian i życia i uczyć się wraz wraz z nim, to będzie nam trudniej.

Kamil 00:01:29 I nasze osobiste doświadczenia i poszukiwania właśnie w tej dziedzinie doprowadziły nas do dzisiejszego tematu, którym są trzy rzeczy, które cofną Twój wiek biologiczny. I w dzisiejszym odcinku dowiesz się, w jaki sposób to zrobić, w jaki sposób cofnąć swój zegar i jakie naukowe i nienaukowe dowody za tym stoją. Przejdźmy w takim razie po kolei przez te trzy konkretne rzeczy, dzięki którym ten zegar biologiczny się cofnie w najlepszym wypadku, a w najgorszym wypadku się zatrzyma, co i tak jest bardzo dobre i wszystkie z tych rzeczy możemy bez problemu wdrożyć do naszego życia.

Speaker 3 00:02:05 Są darmowe i do zastosowania natychmiast.

Kamil 00:02:09 Darmowe. Nie ma darmowych lunch. Zawsze coś musi. Jakąś robotę musimy zrobić. Nawet za siłownię trzeba zapłacić za karnet, chociaż drążki są za darmo na plaży.

Speaker 3 00:02:19 Ale absolutnie możemy chodzić i możemy biegać.

Speaker 3 00:02:23 Tutaj nie musimy pieniędzmi płacić za to, że się ruszamy. Zresztą ludzie tego nie robili naturalnie. To siłownie zostały stworzone, żeby odtworzyć naturalne warunki, które też stały się trochę sztuczne, bo idziemy na siłownię na godzinę, a potem przez resztę dnia siedzimy. Więc to też nie o to chodzi. O tym dzisiaj powiemy.

Kamil 00:02:45 Ale pierwszą rzeczą, która skutecznie cofa nasz zegar biologiczny, to jest ruch. I to konkretny rodzaj ruchu, Bo w zasadzie trzy rzeczy, które trzeba pamiętać. To pierwsze to jest trening siłowy i trening interwałowy o wysokiej intensywności. Tak zwany hit i trening siłowy pomaga nam zachować masę mięśniową. Trening siłowy pomaga utrzymać gęstość kości i poprawia nasze zdrowie metaboliczne. I to właśnie przeciwdziała starzeniu się naszych mięśni i w ogóle starzeniu się nas.

Speaker 3 00:03:21 Tak, bo nie wiem czy zdajecie z tego sprawę, czy macie taką świadomość i taką wiedzę, że w momencie, kiedy kończymy 35 lat, z każdym rokiem, później gęstość kości, masa mięśniowa spadają, czyli w każdym roku one ubywają i nie chcemy tego. Więc jakby nie mówimy tutaj o treningu siłowym po to, żeby mieć super widoczne mięśnie, występować gdzieś może na zawodach.

Speaker 3 00:03:50 Chyba, że to jest Wasza super zajawka, to jak najbardziej tak. Zresztą ostatnio widziałam nawet taką panią, która w wieku lat 70. I 80. Zaczęła zajmować się kulturystyką. Wiecie, tutaj właśnie jest. To nie jest tak, że ktoś w takim wieku nie może się ruszać, wręcz powinien się ruszać. Nie mówię tutaj, że ma zostać kulturystą. Natomiast jest to bardzo istotne. Więc jakby celem nie jest nie są te mięśnie, a jest zachowanie ich zdrowia i zapobiegnięcie temu, żeby nasza masa mięśniowa i gęstość naszych kości spadały, bo to to ma za sobą. To pociąga za sobą konsekwencje zdrowotne, których nie chcemy.

Kamil 00:04:39 Tak. I oczywiście tutaj naukowe jak najbardziej. Niejedno badanie to potwierdza. Na przykład badanie w Journal of Bonn and Minerals Research wykazało, że trening siłowy prowadzi do znacznej poprawy siły mięśniowej i gęstości kości u starszych dorosłych. Czyli jeżeli chcemy cofać nasz zegar biologiczny, wprowadzamy do naszej rutyny treningi siłowe, dzięki czemu wzrasta albo zatrzymuje się. Znaczy zależy w jakim jesteśmy wieku, ale albo wzrasta, albo zatrzymuje się utrata gęstości kości i zatrzymuje się utrata masy mięśniowej, co jest oznaką starzenia się.

Speaker 3 00:05:19 I tutaj dzisiaj skupiamy się właśnie na tym aspekcie starzenia się, na tym aspekcie wieku biologicznego. Ale oczywiście sam trening siłowy, jak i inne treningi mają swoje szereg wszystkich innych wspaniałych korzyści.

Kamil 00:05:35 Tak to wszystko się łączy, To wszystko się ze sobą łączy.

Speaker 3 00:05:38 Tak, jeżeli chcemy mieć jedno, to jest długie życie, a drugie to jest też życie, które ma określoną jakość. Jeżeli możemy długo żyć, ale to życie może być w chorobie, A my tutaj mówimy o życiu, które chcemy, żeby było zdrowe.

Kamil 00:05:53 W którym rozkwitamy, w który mamy energię. W którym robimy rzeczy. W którym pracujemy. Spełniamy swoje marzenia, Realizujemy swoje pasje. A więc to o takie coś nam chodzi. Druga rzecz to też jest jakby w obrębie tej pierwszej rzeczy. To jest drugi trening, o którym chcę powiedzieć. To jest trening interwałowy o wysokiej intensywności, czyli hit. Dlaczego? Dlatego, że taki trening zwiększa funkcje mitochondriów i produkcję energii, a to jest kluczowe dla zdrowia komórkowego i długowieczności. W ogóle mitochondria to są takie fajne rzeczy w naszych komórkach, które pozwalają nam wytwarzać energię.

Kamil 00:06:33 Tak naprawdę energia jest potrzebna do wszystkiego do trawienia, do naprawy komórek. Cokolwiek w naszym organizmie się dzieje, biorą w tym udział nasze mitochondria. Jeżeli z naszymi mitochondriami coś jest nie tak, to sypie się generalnie wszystko i możemy to ja tego doświadczać jako chorób Takich fizycznych możemy doświadczać jako chorób psychicznych. Tak, bo wykazano też w badaniach, że. Zdrowie mitochondriów jest bardzo silnie skorelowane ze zdrowiem psychicznym, na przykład depresją. Więc o to, o te mitochondria chcemy zadbać. Właśnie trening interwałowy o to nam dba. Jest badanie, które opublikowane zostało w cel metabolizm i ono pokazuje, że hit poprawił zdolność mitochondrialną właśnie u starszych dorosłych. To jest istotne o 69% wspierając funkcjonowanie komórek.

Speaker 3 00:07:27 Było też bardzo cała masa różnych badań, ale też takim ciekawym badaniem było badanie przeprowadzone wśród 50 latków bodajże, którym przypisano taki. Rozpisano trening właśnie cardio. Trening bardziej intensywny to był bardziej hit, czyli między cardio a hit, który mieli wykonywać. Po dwóch latach okazało się, że te osoby, że ich układ krwionośny i serce. Zmieniło się i wyglądało i działało.

Speaker 3 00:08:02 Funkcjonowało jak serce trzydziestolatka, czyli cofnięto wiek ich układu krwionośnego o 20 lat.

Kamil 00:08:10 Dokładnie tutaj to jest dobra informacja, że możemy to zrobić. Zła informacja to jest dla osób, które na przykład wykonują tylko jednego rodzaju trening, czyli na przykład wykonują tylko trening taki długodystansowy, czyli na przykład jazda na rowerze przez kilka godzin. To jest zupełnie inny rodzaj ruchu niż trening interwałowy o wysokiej intensywności. To jest zupełnie inny rodzaj ruchu niż trening siłowy. On jest oczywiście dobry, ale trzeba sobie zdać sprawę, że różne treningi wpływają na różne rzeczy i tak naprawdę to combo, połączenie różnych rzeczy jest tym, co skutecznie nam zegar biologiczny cofa i zatrzymuje nasze ciało w super formie. No i ostatnia rzecz dotycząca ruchu to jest chodzenie i w ogóle wplatanie aktywności ruchowej w nasze życie. W jaki sposób to robić?

Speaker 3 00:08:56 No właśnie.

Kamil 00:08:57 W jaki sposób my to robimy? I to nie jest tak, że nam się to chce, ale mieszkamy teraz na szóstym piętrze i jest też garaż podziemny, czyli powiedzmy, że idąc z samochodu, no to mamy siedem pięter do pokonania.

Kamil 00:09:08 Czasami są zakupy, różne tam rzeczy nosimy plecaki czy coś innego i jest moment, w którym stajesz przed tą windą. I pierwsze oczywiście co sobie myślisz, że ktoś zrobił tą windę, żeby jeździć tak, żeby mi zrobić, żeby przyjemnie mi, żebym przyjemnie prowadził swoje życie.

Speaker 3 00:09:24 Żeby się nie zmęczyć, trzeba wsiąść do windy i pojechać. No i oczywiście, że jest bardzo duża pokusa, żeby do tej windy wsiąść i po prostu się nie zastanawiamy. Ja po prostu stwierdzam nic nie stwierdzam, idę, idę i Tyle, że.

Kamil 00:09:39 To po prostu powoduje moje zdrowie. Ja obliczyłem, że codziennie około trzy, cztery razy. A idziemy tak rano z psem, wieczorem z psem na zakupy, na jakieś zajęcia. 4 5 razy dziennie wychodzimy z domu. Możesz policzyć ile Ty wychodzisz z domu. I teraz wyobraź sobie, że przez te 5 razy dziennie dzisiaj liczyłem ile jest Lands. W sensie tych kroków.

Speaker 3 00:10:01 Jest.

Kamil 00:10:02 Chyba więcej, bo z garażu dzisiaj liczyłem i wyszło coś sześćdziesiąt kilka. Więc obliczyłem, że robię 60 wykroków podczas jednej takiej wycieczki.

Kamil 00:10:09 Na górę. Jeżeli 5 razy dziennie wchodzę po schodach na szóste piętro, to robię ile 5 razy 60, to robię 300 kroków dziennie każdego dnia. To jest 30 razy 300. To jest 900. To jest 900 kroków.

Speaker 3 00:10:25 To jest fajne, bo wiesz, ostatnio widziałam, gdzieś mi mignęło, ale nie przytoczę wam źródła, bo to gdzieś mi mignęło jakieś badanie było na ten temat, że silne nogi są związane z lepszą funkcją naszego mózgu. Hmmm. Więc. Zresztą każdy ruch do naszego mózgu uwielbia nasz ruch, więc każda aktywność będzie dobra. Ale to jest właśnie wprowadzanie ruchu w codzienne życie. Czyli nawet tym bardziej, kiedy mamy ciężkie zakupy, to myślimy oj nie, bo ja się muszę dźwigać, nosić i lepiej i się bardzo zmęczę. No właśnie właśnie nie. Właśnie właśnie nie. Właśnie chodzi o to, żebyśmy nosili ciężkie rzeczy i ludzie to robili. I to był kiedyś naturalny ruch człowieka. Noszenie ciężkich rzeczy. Czyli kiedy pracujemy w ogrodzie, musimy przenieść coś ciężkiego z jednego miejsca na drugie, musimy tam wstać.

Speaker 3 00:11:17 Często się podnosimy z różnych pozycji i to tak ma być. To nie o to chodzi, żebyśmy sobie ułatwiali tam życie czy chodzenie z jednego miejsca do drugiego, załatwianie spraw chodząc. Jeżeli macie takie, macie tak w życiu i narzekacie na to, to można na to teraz spojrzeć inaczej, że skoro ja chodzę tam i robię to i to i tamto, to to dla mojego zdrowia jest bardzo dobra. Moje mitochondria to uwielbiają. Mój mózg to uwielbia. Całe moje ciało z tego korzysta. I jeżeli tego nie macie, warto sobie poszukać tego w swoim życiu. Oprócz tego oczywiście można wprowadzać tzw. exercise snax, czyli takie przekąski ćwiczeniowe, treningowe. Czyli można przez jedną minutę wykonać jakieś ćwiczenie, kiedy pracujecie, a możecie wstać nawet na 30 sekund, zrobić przysiady, pompki, cokolwiek co Wam przyjdzie do głowy. Można się przespacerować, można potańczyć, można poskakać, można po tych schodach zejść. Opcji jest bardzo dużo. Generalnie ruch jest naszą naturalną formą spędzania czasu i bycia naturalnie. Chodzi mi o to, że przestali Jest bardzo dla nas krzywdząca i niedobra.

Speaker 3 00:12:35 W ogóle też jest takie badania, które mówią o tym, że chodzenie dziennie przez 8, wykonywanie 8 tysięcy kroków obniża ryzyko śmierci z jakiegokolwiek powodu o 50%. A te 8 tysięcy kroków to podobno to jest takie absolutne, absolutne minimum. Nie wiem, czy mierzycie. No ja nie mierzę, ale po prostu staram się jak najwięcej, jak najwięcej, jak najwięcej chodzić i moje samopoczucie jest rezultatem tego, ile się ruszam.

Kamil 00:13:05 Zdecydowanie tak. Zdecydowanie też widać. Widzę to po sobie i w momencie, kiedy jest na przykład więcej pracy przed komputerem. Ja od razu od razu to czuję. Od razu wiem, że ok. Dzisiaj było mniej chodzone. Ja to po prostu czuję po całym ciele, że wolniej mi działa trawienie, a jakby właśnie przechodząc do trawienia. Czyli mamy pierwszą rzecz. Pierwsza rzecz to była ruch. Druga rzecz jedzenie. Jedzenie To jest drugi cofacz naszego cofacz naszego zegara biologicznego. Krótka zasada. Jemy głównie to, co wyrasta z ziemi. Jest uprawiane ekologicznie i nie za dużo jak ekologicznie.

Speaker 3 00:13:46 Mamy tutaj na myśli nie tyle jest opatrzone określonym certyfikatem, a wiemy, że jest uprawiane w zgodzie z naturą.

Speaker 3 00:13:57 Czyli to, co jest naturą i to, co zostało potraktowane naturą, jest tym, czego potrzebuje nasze ciało, czego potrzebują nasze komórki, czego potrzebują nasze mitochondria w komórkach?

Kamil 00:14:09 Dokładnie. Ja Wam podam prosty przykład, bo tutaj a to dobrze, do tego przykładu jeszcze wrócę, bo to chodzi o to, żeby też wykryć, które rzeczy są fajne, a które są bardzo niefajne, bo są takie drobiazgi na przykład w pieczywie, które powodują, że jedno pieczywo jest w porządku, jeden gluten jest w porządku, a drugie jest nie. Zaraz do tego wrócę.

Speaker 3 00:14:30 Natomiast właśnie, bo gluten glutenowi nierówny.

Kamil 00:14:34 I zaraz do tego wrócimy. Natomiast po pierwsze chcemy powiedzieć o tym, co fajnie zjeść i co fajnie sprowadzić do swojej diety, żeby ten zegar biologiczny się nam cofał i jeśli chodzi o dowody naukowe. Dieta śródziemnomorska tylko oczywiście tutaj od razu gwiazdeczka. Dieta śródziemnomorska to nie.

Speaker 3 00:14:53 Jest pizza i makaron.

Kamil 00:14:54 Nie, nie, to nie są. To nie jest sterta ryb smażone na głębokim oleju. Zupełnie nie. Dieta śródziemnomorska to jest warzywa I dokładnie w takiej kolejności to leci.

Kamil 00:15:04 Warzywa, owoce, oliwa z oliwek i dopiero na końcu są jakieś ryby, które oczywiście nie muszą występować. Omega 3 można zastępować innymi rzeczami, suplementować i tak dalej. I według badania, które było w The British Journal of Nutrition, a ta dieta śródziemnomorska była powiązana z dłuższymi telomerami, a dłuższe telomery to jest właśnie wskaźnik wolniejszy wolniejszego starzenia biologicznego. I tutaj w ogóle chciałbym jakby rozszerzyć trochę tą dietę śródziemnomorską, bo to tak jakby brzmi śródziemnomorska, a wcale nie musi tak być. I to z kolei mówiłem na początku podcastu, że będziemy naukowe i nienaukowe te rzeczy przytaczać. Natomiast no, powiedzmy, że projekt The Blue Zones w pewien sposób jest projektem naukowym. Nie wiem, czy widzieliście na Netflixie, nie tylko na Netflixie, bo wcześniej też była książka do Blue Zone, czyli Niebieskie strefy. W skrócie to są takie regiony na świecie, gdzie ludzie żyją najdłużej i cieszą się najlepszym zdrowiem.

Speaker 3 00:16:07 Właśnie po to są badania naukowe przeprowadzane w laboratorium w ściśle określonych warunkach, na konkretnych zasadach. A drugie, które mają swoje ograniczenia, też oczywiście.

Speaker 3 00:16:19 A drugie to są ludzie, którzy po prostu żyją długo, przeżyli długie życie, życie w zdrowiu, życie, w którym do końca swoich dni byli sprawni, do końca ich dni sprawnie pracował ich mózg. To jest jakby druga rzecz, którą możemy sprawdzić. Okej, są tacy ludzie, to co oni robią? I możemy zastanawiać się, co jest tym wskaźnikiem tego zdrowia. Nie wiem, czy to badanie naukowe, które powiedziało, że taki produkt jest, wiesz, wpływa na długowieczność, Czy to od tego produktu to zależy, czy bardziej wiesz od czegoś, od czegoś innego.

Kamil 00:17:02 I tutaj właśnie na przykładzie Blue Zones bardzo fajnie to widać i są to cechy wspólne. Oczywiście i szybko bym chciał teraz przez te kilka miejsc na świecie, w których ludzie żyli, żyją najdłużej i mają się super dobrze i jest największy odsetek stulatków przejść. I pierwsza rzecz to jest pierwsza rzecz. Pierwsze miejsce to jest Okinawa w Japonii i tam dieta jest, uwaga, głównie roślinna, składająca się z dużej ilości warzyw. I tu jakby mamy to samo, co w badaniu Tak, szczególnie batatów soi w postaci tofu miso spożywane są również niewielkie ilości ryb.

Kamil 00:17:36 Dieta jest niskokaloryczna, ale bogata w składniki odżywcze. Jeszcze jedna rzecz, którą w Japonii, Okinawy czy Okinawa. Chińczycy Tak dobrze mówię?

Speaker 3 00:17:48 Nie wiem, nie mam pojęcia. To stosują.

Kamil 00:17:52 To jest hara Haribo, która polega na jedzeniu do momentu osiągnięcia 80% sytości, co pomaga uniknąć przejedzenia się. Drugie miejsce to Sardynia Włochy. Również dieta śródziemnomorska z naciskiem na pełnoziarniste zboża.

Speaker 3 00:18:07 A więc.

Kamil 00:18:07 Gluten, gluten, warzywa, rośliny strączkowe, niewielkie ilości mięsa i serów takich jak pecorino. Oliwa z oliwek jest podstawowym źródłem tłuszczu. Do tego jeszcze zaraz wrócimy, jak będziemy mówić o tym, czego nie jeść. Cechy szczególne. To w ogóle mi się podoba najbardziej. Czerwone wino, bogate w polifenole jest spożywane regularnie, w małych ilościach, w małych ilościach, co wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka chorób serca. Oczywiście wiadomo, że alkohol to jest trucizna i każde spożycie alkoholu wywołuje. Nie, nie ma żadnego, ani jednego dowodu naukowego, że robi cokolwiek dobrego. Alkohol w naszym organizmie. Natomiast właśnie tutaj ta Sardynia pokazuje, że to picie czerwonego wina nie przeszkodziło mieszkańcom Sardynii żyć długo i szczęśliwie i zdrowo.

Kamil 00:18:54 Tylko teraz właśnie pytanie jakie to są winogrona? Jak było uprawiane i jakie to jest wino? I do tego wrócimy. Nie.

Speaker 3 00:19:00 Nie tylko wino, z tego co pamiętam, jeszcze tam było w Sardynii. Chyba zapomniałaś jeszcze o jednej ważnej rzeczy, nad którą też jakby w ogóle oddzielny podcast można nagrać na temat kawy. Czy dobra, czy niedobra, czy zdrowa, czy niezdrowa. Sardyńczycy piją kawę, a Włosi piją kawę. A ta kawa jest obecna. Jest jej dużo, jest mocna czarna kropka.

Kamil 00:19:21 Tak jest a propos tego właśnie. No i możemy robić badania naukowe. Jakby wpływ kawy na to, na tamto, na tamto i wyciąć ten mały skrawek. Ale w momencie, kiedy kawę włożymy w szerszy kontekst jakby całego ich rytuału jedzeniowo życiowego, no to nagle się okazuje, że jednak na przykład jest dobra. Tak samo wino. Trzecie miejsce, o którym mówią niebieskie strefy, to jest Ikaria w Grecji. Tam dieta jest też zbliżona do diety śródziemnomorskiej. Oparta jest na warzywach, roślinach strączkowych, oliwie z oliwek oraz umiarkowanych ilości ryb.

Kamil 00:19:51 Dieta jest również bogata w zioła, takie jak oregano, rozmaryn, które okazuje się mogą mieć właściwości przeciwzapalne.

Speaker 3 00:19:57 A tak cała Grecja to przecież piękne zioła.

Kamil 00:20:00 Zioła, które niestety czasami się też palą. Ale to to to się zdarza. Natomiast tak, w Grecji właśnie nie doświadczyliśmy tego, że wchodzi się do sklepu i po prostu są te wielkie paki.

Speaker 3 00:20:13 Tak, tak.

Kamil 00:20:14 Ziół, herbat.

Speaker 3 00:20:14 Nie tylko w sklepach, ale one są wszędzie na łąkach i łąki pachną tak niesamowicie i pięknie.

Kamil 00:20:21 Tak. I właśnie w Grecji mieszkańcy spożywają dużą ilość tych herbat ziołowych i również piją niewielkie ilości czerwonego wina.

Speaker 3 00:20:29 Nie takie niewielkie. Ja pamiętam, że właśnie w Grecji tego wina jest trochę więcej i to właśnie było takim zaskakującym odkryciem właśnie dla naukowców badających Ikari, że oni tego wina piją właśnie więcej nawet niż te dwie lampki. Wiesz, piją to w dobrej atmosferze, oczywiście. Natomiast też wino, jakie oni mają na Ikari, to nie jest jakieś tam wino z jakiejś półki w sklepie, prawda? Więc to też jest. To też ma ogromne znaczenie i bardzo fajnie jest to pokazane w dokumencie Adama Bodnara o tym, w jaki sposób to wino jest tam robione.

Kamil 00:21:02 Natomiast wiadomo, że gdybyśmy wycięli tych tych Greków i po prostu zabrali im to wino, no to być może, że wyniki byłyby takie same lub nawet lepsze. Natomiast no, tego się już nie dowiemy. Nie wiem.

Speaker 3 00:21:16 Czy by się cieszyli z tego powodu.

Kamil 00:21:18 Ja na pewno bym się nie cieszył. Czwarte miejsce kochani, to jest Nikozja w Kostaryce. Dieta jest oparta na tak zwanej świętej trójcy kuchni latynoskiej, czyli kukurydzy, fasoli i dyni. Spożywa się również świeże owoce, takie jak papaja, mango oraz niewielkie ilości mięsa?

Speaker 3 00:21:36 W cechach szczególnych bardzo dobre.

Kamil 00:21:39 Oczywiście, że tak. Tutaj z kolei taka cecha, która się wyróżnia, to jest bardzo prosty sposób odżywiania się. Bardzo prosty, z dużą ilością pewnych produktów spożywczych, które są lokalnie dostępne. I uwaga najważniejsze minimalnie przetworzone. Czyli zbieramy, kroimy, ewentualnie gotujemy i jemy. Tak? Tak to wygląda.

Speaker 3 00:22:02 A tak jest wszędzie, w każdej strefie niebieskiej, że te produkty są po prostu minimalnie przetworzone i bardzo często one są lokalnie uprawiane w domu.

Kamil 00:22:14 Nawet makaron, który jest robiony, to nie jest makaron, który tam przebył drogę jakąś bardzo długą i został zakonserwowany jakoś.

Kamil 00:22:21 Tylko on był zrobiony tydzień, dwa tygodnie wcześniej gdzieś tam i po prostu to jest wszystko po prostu na bieżąco.

Speaker 3 00:22:28 Konkretnej mąki z konkretnego źródła, która jest znana, która inaczej na nas wpływa niż to, które znajdziemy w sklepie sieciówkowym.

Kamil 00:22:36 Dokładnie piąte miejsce to Melinda w Kalifornii, w Stanach Zjednoczonych, a tutaj akurat. To jest ciekawe, że to miejsce. Zresztą jak obejrzycie dokument, to sami swoje zdanie możecie wypracować. Na to Natomiast dieta głównie roślinna.

Speaker 3 00:22:53 Ale tylko roślinna, w Kalifornii jest tylko roślinna. To są głównie adwentyści Dnia Siódmego. Oni są wegetarianami, więc oni.

Kamil 00:23:01 No właśnie wegetarianami. Więc nie same rośliny, ale to jest istotne, że wegetariańska lub wegańska właśnie i spożywane są pełne ziarna, warzywa, owoce, orzechy, rośliny strączkowe. Tutaj natomiast właśnie mieszkańcy unikają kofeiny i alkoholu. No i właśnie, tak jak mówiłaś adwentyści Dnia Siódmego. W ogóle ta społeczność adwentystów bardzo duży nacisk kładzie na zdrowie, na holistyczne takie podejście do życia. Tak więc to, co nam się też wyłania z tych wszystkich stref i z badań naukowych, które to potwierdzają, to są generalnie te same rzeczy.

Kamil 00:23:41 I podsumowałbym to jednym zdaniem na początku jeszcze raz powtórzę jeść głównie to, co wyrasta z ziemi, jest mało przetworzone, uprawiane ekologicznie i nie jeść za dużo. I jesteśmy wtedy happy i nasze są też happy. Czego nie jeść? I to jest właśnie ten temat. Tutaj wrócimy trochę do tych rzeczy, bo powiedzieliśmy właśnie o glutenie, powiedzieliśmy o tej diecie śródziemnomorskiej i zobaczcie, no, chciałem tutaj nawiązać do pieczywa. Jak wiecie, w Sardynii, we Włoszech tego pieczywa jest całkiem sporo. I teraz tak weźmy mąkę, która została w normalny sposób jakby przetworzona. Przyjechały ziarna zmielić. My je mamy mąkę. Prosty proces. A teraz wejdźcie do sklepu i idźcie na swoje osiedle. Jak mieszkacie w Polsce i wejdźcie do sklepu z ładnym szyldem do sieciówki i poproście o składy pieczywa. Tam są po prostu dodatki, tam są konserwanty. Tam w ogóle nawet ta mąka już nie jest stricte mąką, tylko ona już w sobie zawiera pewne komponenty. I naprawdę to jest niesamowite, co jak potem mówimy o pieczywie, że ono jakby bardzo źle działa i tak dalej, i tak dalej.

Kamil 00:24:51 Natomiast coś jest nie dziwne, jeżeli ono zostało zrobione z chemii. Chciałem użyć innego słowa, to to nie ma co się dziwić, że wpływa fatalnie na nasze mitochondria. Dlatego, że każde przetworzone jedzenie, mitochondria oszukuje i będzie nam rozwalać po prostu całe zdrowie. Więc jakby rzecz jest w rzeczy nierówna. Mamy oliwę z oliwek. Idziemy do sklepu, bierzemy pierwszą oliwę z oliwek. Nagle potem czytamy, że to jest mieszanka oliwy z oliwek pochodzących z różnych krajów. I nagle się okazuje, że to po prostu jest zlewka wszystkiego, co się nie nadawało i zostało to w jakiś sposób opakowane i przez kogoś sprzedane. A Możemy pojechać sobie jak jesteśmy na wakacjach w Chorwacji czy gdziekolwiek. Możemy sobie pojechać do takich ludzi, którzy robią swoją oliwę. Kupić u nich tę pięciolitrową bańkę, nalać sobie i my widzimy ok, dobra, próbujemy. To jest zupełnie inna rzecz. To jest zupełnie inna oliwa z oliwek. Dlatego to nie chodzi też o to właśnie to. Chodzi teraz o te szczegóły, czyli jak coś zostało zrobione i czym to tak naprawdę jest.

Kamil 00:25:53 Bo to nie jest tak, że jem pieczywo i kropka, Ale jakie, jakie, z czego się składa, jak ono zostało zrobione, jak.

Speaker 3 00:26:00 To jest ta mąka? Skąd jest ta mąka, skąd ona pochodzi, jakie jest źródło i są.

Kamil 00:26:04 Dowody naukowe na to, że że te dodatki powodują właśnie.

Speaker 3 00:26:09 Alergie, których doświadczamy, alergie.

Kamil 00:26:12 I w ogóle jakby całe załamanie zdrowia polegające na wpływie na mitochondria. I tutaj dochodzimy właśnie do tych przetworzonych produktów spożywczych, czyli bułka ze sklepu z jakieś tam jakie mamy zwierzątka? Za jakiś tam motylka pójdzie sobie do szyldu z motylkiem i weźmiemy bułkę, która kosztuje tam ileś tam groszy, to możecie być pewni, że to wpłynie negatywnie na wasze zdrowie, bo tam jest po prostu chemia.

Speaker 3 00:26:43 I zachęcam do sprawdzania pytania o składy i sprawdzania i czytania tych składów i bycia świadomym tego, co kupujemy, gdzie kupujemy i co wprowadzamy do swojego ciała.

Kamil 00:26:56 Bo może być tak, że stwierdzimy no, gluten jest zły, no nie? Kupię sobie pieczywo bezglutenowe i kupicie pieczywo bezglutenowe, które ma jeszcze większą litanię po prostu środków, które zostały dodane i jest tak zakonserwowane, żeby stało jak najdłużej.

Kamil 00:27:08 I tym jedzeniem bezglutenowy czy tym chlebem bezglutenowym, za które zapłacicie krocie. Zrobicie sobie jeszcze gorzej. Tak naprawdę to to, żeby naprawdę tak logicznie i technicznie pomyśleć na temat tego. No dobra, przechodzimy do produktów, które są przetworzone, zawierają barwniki, konserwanty, dodatki. Wiadomo utwardzone tłuszcze. Tego rodzaju produkty mogą powodować stany zapalne, uszkodzenia komórek, w tym mitochondriów. Czyli jeżeli sobie wejdziecie do sklepu i przejdziecie przez alejkę takich ciasteczek znanych, reklamowanych itd. Czy też jakiś takich kolorowych. Pastylek, pastylek, które mają różne kolory i są słodkie i dzieci je bardzo lubią, to możecie być pewni, że one będą wpływać negatywnie na mitochondria i zegar biologiczny. Dzieci Wasz dorosłych kogokolwiek będzie sobie bardzo szybko leciał. Więc cukry proste, wysoko przetworzona żywność bogata w cukier, nadmiar cukru, szczególnie ten pochodzący właśnie ze słodyczy słodzonych, to w ogóle jest. To w ogóle jest przyczyna główna insulinooporności, stresu oksydacyjnego, Przewlekły stan zapalny, przewlekły stan zapalny. A to ze stanami zapalnymi. Z mitochondrami jest tak, że jedno napędza drugie. Czyli źle działające mitochondria napędzają stany zapalne, stany zapalne, napędzają źle działające mitochondria i to wszystko po prostu ze sobą.

Kamil 00:28:31 Potem się robi takie koło. Błędne koło. Odnośnie do badań naukowych był przegląd opublikowany w American Journal of Clinical Nutrition. Tam zostało wykazane, że diety bogate w przetworzoną żywność są związane z przewlekłym stanem zapalnym, który negatywnie wpływa na funkcjonowanie mitochondriów oraz zdrowie metaboliczne, a właściwie funkcjonowanie mitochondriów. To jest rzecz, która powoduje, że się starzejemy. 2. Cukry proste insulinooporność. Badanie w Nature Review z Endokrynology wykazało, że nadmiar cukrów prostych prowadzi do stresu oksydacyjnego, który powoduje uszkodzenia mitochondriów i może prowadzić do insulinooporności. 3. Tłuszcze. A no właśnie nie jest dużo tłuszczu, a patrzymy na strefy niebieskie, a oni tam po prostu polewają oliwą. Wszystko to wszystko po prostu pływa w tej oliwie risotta, bułki są maczane i tak dalej. Tłuszcz tłuszczowi jest nierówny dlatego, że jak weźmiemy sobie ciastko i przeczytamy tam skład i zobaczymy, że to są utwardzone tłuszcze i tak dalej, i tych tłuszczów jest 5, to to jest zupełnie inny tłuszcz, tak? Badanie The Journal of Nutritional Chemistry. Spożywanie tłuszczów trans prowadzi do wzrostu stanu zapalnego, zmniejszenia wydajności mitochondriów.

Kamil 00:29:46 Tłuszcze te mogą hamować enzymy odpowiedzialne za produkcję energii w mitochondriach.

Speaker 3 00:29:51 Ja wiem, że teraz odwołują w tym podcaście odwołują. Odwołujemy się do nauki, a nie moją wiedzę na temat Ajurwedy i Ajurweda mówi na temat długowieczności cofania naszego wieku biologicznego. Nagram oddzielny odcinek, ale tutaj muszę powiedzieć, że są osoby, które w ogóle powinny zajadać i spożywać wewnętrznie i zewnętrznie więcej tłuszczy niż im się wydaje, dlatego, że mają w sobie bardzo dużo suchości i potrzebują tego nawilżenia. Takim zdrowym tłuszczem zalecanym dla każdego w ajurwedzie jest masło klarowane. Oczywiście dobrej jakości, masło klarowane również, ale to jest coś, co również jest lekarstwem, co jest medycyną w ajurwedzie stosowaną naprawdę na całe spektrum różnych, różnych, można powiedzieć, dolegliwości, ale też jako oczywiście składnik spożywczy, na którym możemy bezpiecznie smażyć, gotować i przygotowywać posiłki.

Kamil 00:30:46 Super. I ostatnie jeszcze badanie na temat mitochondriów Three Radical Biology and Madison. Było badanie, które potwierdziło, że stres oksydacyjny wywołały wywołany przez nadmierne spożycie cukru może prowadzić do uszkodzenia DNA mitochondriów i ich dysfunkcji. Dlatego jeżeli będziemy jeść to, co mówiliśmy i nie będziemy jeść tego, co mówiliśmy, nasz zegar biologiczny będzie naprawdę wspaniale sobie radził z upływającym czasem.

Speaker 3 00:31:18 To jest bardzo proste. Czyli to, co jest naturalne, a to, co zostało bardzo przetworzone. Tego nie jemy po prostu. Niby proste, ale nie proste, bo tu wchodzą takie tematy jak nasze nawyki jedzeniowe, jak to co jedliśmy, jak byliśmy dziećmi, co jest naszym takim jedzeniem, takim comfort food, czyli takim jedzeniem, które sprawia, że czujemy się dobrze. No ale to jest temat na oddzielny odcinek i te badania, które przytoczyłaś, to są tak naprawdę jakieś jedne z całego szeregu różnych badań naukowych na ten temat.

Kamil 00:31:51 Ale można szukać głębiej i właściwie nawet nie trzeba szukać tych przeglądów i tak dalej. Natomiast to jest tak oczywiste, że nawet nie trzeba po prostu tych badań przytaczać, bo to jest oczywiste.

Speaker 3 00:32:00 W tym temacie widać na społeczeństwie.

Kamil 00:32:01 Jak sobie zobaczymy, że na przestrzeni 20 czy 30 lat w Stanach Zjednoczonych wzrost otyłości był, nie wiem, z 30% społeczeństwa czy z 10% społeczeństwa do ponad 50% społeczeństwa, czyli już jakby każdy w mniejszości są osoby, które mają prawidłową wagę i zobaczymy sobie na skalę jakby zdrowia na ilość przepisywanych leków i tego wszystkiego.

Kamil 00:32:23 To jakby z samej statystyki. To jest jasne i nie trzeba robić żadnych badań naukowych na temat tego, że przetworzone jedzenie wpływa negatywnie na nasze mitochondria, zdrowie i cofa nasz zegar biologiczny, Bo po raz pierwszy w historii, można powiedzieć niedawnego świata, skraca się średnia długość życia, przynajmniej w Stanach Zjednoczonych. I możliwe, że w Europie też nie jest tak, że cały czas jakby rośniemy sobie i nasze życie się mimo wszystko wydłuża.

Speaker 3 00:32:49 I że mamy cudowne osiągnięcia medycyny, bo żyjemy dłużej. Nieprawda, Nie żyjemy dłużej, żyją krócej i warto na to zwrócić uwagę. I kończąc temat badań naukowych i jedzenia, chciałam odwołać się do książki, do której się odwoływałam kiedyś w podcaście, którą bardzo Wam polecam odnośnie do tego, w jaki sposób w ogóle badania są wykonywane, przez kogo są wykonywane i jakie są tam powiązania. I ta książka też prezentuje najdłuższe, największe badanie naukowe, jakie zostało wykonane. China Study po polsku to jest.

Kamil 00:33:26 Nowoczesne.

Speaker 3 00:33:26 Zasady odżywiania Colina Campbella. Książka, która może otworzyć oczy, która może rozłożyć system. Ale warto przeczytać.

Speaker 3 00:33:35 Warto też przeczytać po to, żeby wyrobić swoje własne zdanie na ten temat. Ok, przechodzimy teraz do trzeciej rzeczy, która jest rzeczą taką, powiedziałabym, podstawową, normalną, która nam się wydaje tak zwykła i normalna jak oddychanie, więc często o niej nie myślimy, ale która często przysparza nam różnych problemów. Może się domyślacie, może nie. To jest sen, a wysokiej jakości sen nie tyle długości, co jakości jest niezbędne do naszej regeneracji komórek, do redukowania stanów zapalnych, stresu, do wsparcia zdrowia poznawczego. Słaba jakość snu przyspiesza starzenie, zwiększa ryzyko chorób związanych z wiekiem, ale nie tylko. Tutaj nie będziemy się odwoływać do tego, jakie choroby może powodować brak snu, bo jest to cała gama, cała lista. Ale musimy mieć świadomość tego, że sen jest kluczowy. Ja przyznaję, że mnie, kiedy miałam przez długi czas problem z bezsennością. Bardzo mnie to stresowało, kiedy ja wiedziałam, że ja potrzebuję spać, bo jak nie będę spać, to to się napędzało wszystkie myśli, to co się wydarzy, że będę mieć taką chorobę i taką, i taką, bo to prowadzi do śmierci.

Speaker 3 00:34:53 Brak snu. I im bardziej się stresowałam, tym gorzej spałam. Oczywiście tak, bo im człowiek ma więcej myśli i stresu, tym i tego zamartwiania się, to staje się tak bardzo realne, że w pewnym momencie przestaję też spać. Natomiast.

Kamil 00:35:12 Trzecią rzeczą jest sen. To taka trochę złota rada dobrego wujka. Nie. To powiedz, co się kryje pod tym. Co to znaczy Dobrze. Śpij.

Speaker 3 00:35:22 No właśnie. No właśnie. Chcę powiedzieć, że traktujemy sen jako coś takiego, że dobra, idę spać, kładę się i już. Chodź, chodź, Sen. Śpimy, a tu sen nie przychodzi. I myślimy, że ten sen ma przyjść sam z siebie. Ale jeżeli my przez cały dzień jesteśmy zbyt przebodźcowani, jesteśmy zbyt zanurzeni w ekranach, za dużo siedzimy, właśnie mamy za mało ruchu, jemy niewłaściwe jedzenie. Kiedy nasz rytm dobowy, nasz zegar biologiczny jest chaotyczny, nieregularny, to ten sen nie przyjdzie. Dlatego, że mamy rozregulowany gospodarkę hormonalną. I ten sen nie przyjdzie wtedy, kiedy my oczekiwalibyśmy, że on przyjdzie.

Speaker 3 00:36:05 Bo to nie jest tak, że raz sen przyjdzie o 22:00, a raz przyjdzie o drugiej w nocy, a potem będziemy spać do dziewiątej albo do dziesiątej rano i będziemy oczekiwać, że następnego dnia on przyjdzie wtedy, kiedy my chcemy. Nie przyjdzie dlatego, że nasze komórki żyją w wielkim chaosie, a one nie wiedzą, co się dzieje. Nie wiedzą, czego mają się spodziewać. I generalnie wszystkie. Cała praca wszystkich naszych narządów. Zostaje rozregulowana. I zmierzam do tego, że warto jest traktować samego praktyka tak, jak traktujemy trening. Tak ja idę robić trening. To moja praktyka. Ja idę robić sen, praktykować sen. To znaczy, że dbam o to, co ja robię w ciągu dnia. Dbam o to, co ja robię rano. O której godzinie ja wstaję, o której godzinie chodzę spać. Wiecie o tym na pewno, że godziny snu muszą być regularne, że musimy chodzić spać i wstawać o tej samej porze. Nieważne, czy jest weekend, czy są wakacje, czy nie. Dlatego, że nasze narządy pracują codziennie według zegara biologicznego, a nie według kalendarza urlopów i dni wolnych od pracy.

Speaker 3 00:37:06 A dni pracy tak. Tam nie ma czegoś takiego. Jeżeli my to będziemy rozregulować, to też nasze wewnętrzne procesy będą rozregulowane i ten sen nie będzie przychodził i będzie trudny, więc i będą z tym trudności. Więc to z jednej strony bardzo prosta praktyka, a z drugiej strony trudna, bo kiedy mówimy tutaj o jakimś życiu społecznym i chcemy się z kimś spotkać, to ludzie się spotykają o 21:00. Tak jak w Hiszpanii jesteśmy teraz i tu ludzie zaczynają żyć o 21. Jest to bardzo ciekawe, bo w tej pierwszej to ja już widzę łóżko. Natomiast natomiast no jest to pewna decyzja, którą podejmujemy. I pytanie, co dla mnie jest ważne, a co dla mojego zdrowia jest ważne, co dla mojego dobrego samopoczucia jest ważne i po co ja to robię? Co robię? Więc. Tak więc sen.

Kamil 00:37:56 Natomiast też to się nawarstwia, no bo to jakby niecodziennie. Wychodzimy na spotkanie, niecodziennie wychodzimy późno do restauracji, niecodziennie mamy takie rzeczy, więc pytanie co u nas przeważa? Jeżeli 9 na 10 mamy regularność i robimy to, co powinniśmy, no to jest naprawdę sukces.

Kamil 00:38:14 Tak więc to.

Speaker 3 00:38:15 O to chodzi. Oczywiście, oczywiście jesteśmy ludźmi, więc to nie jest tak, że mamy tylko prowadzić takie ascetyczne życie. Oczywiście, że nie. I to się zdarza. Chcemy celebrować, jeżeli jest na to czas i chcemy pooglądać piękne zjawiska na niebie, które pojawiają się tylko w nocy. I to jest normalne, że mamy taką potrzebę. Natomiast liczy się tutaj codzienność, nasza rutyna, to co robimy na co dzień. Jeżeli na co dzień rutyną jest właśnie przeglądanie telefonu czy oglądanie czegoś, czy czy. I nie kładzenie się wtedy, kiedy mamy się położyć. No i oczywiście też jakby cały ten czas, który prowadzi nas do zaśnięcia, czyli nasza rutyna. Bo to tak jak samolot lub samolot nie ląduje jak w Minionkach, czyli nie pikuje od razu tak jak już wylądował. Samolot potrzebuje 20 około 20 30 minut, żeby wylądować tak, żeby zniżyć swoją wysokość i dotknąć ziemi. Tak samo my potrzebujemy tego czasu, żeby z tego dnia, który był przepełniony różnymi bodźcami, różnymi sytuacjami, żeby wyciszyć nasz układ nerwowy.

Speaker 3 00:39:27 Więc potrzebne są takie wspierające rytuały jak czytanie czegoś, pisanie jak ciepły prysznic, ciepło, masaż, wygaszenie świateł. Tutaj już nie będę wchodzić w szczegóły, dlatego, że cały podcast na temat to nagraliśmy i do niego zachęcamy. Jeżeli czujecie, że to jest Wasz temat, chcecie na ten temat więcej się dowiedzieć. Natomiast zdecydowanie, jeżeli chcemy długo i dobrze żyć, ten sen jest istotny.

Kamil 00:39:56 Dokładnie. Czyli kultywowanie dobrego rytmu dobowego i pilnowanie tego, żeby ruch na przykład nie był wieczorem, tylko tylko rano albo w tych godzinach przedpołudniowych. To jest najlepsze, żeby po prostu trening na przykład nie był 21, bo wtedy będziemy potrzebowali dwie, trzy godziny, żeby na treningu lądować. Dlatego, żeby ten dzień układać po prostu odwrotnie. I zgodnie z tym zegarem biologicznym.

Speaker 3 00:40:20 A dlaczego tak? Dlatego, że po treningu wydziela się kortyzol, a my chcemy, żeby kortyzol się wydzielał. Ale rano, kiedy on naturalnie rośnie, kortyzol naturalnie wieczorem spada, wydziela się melatonina. Więc jeżeli my wieczorem pójdziemy na trening, to też zaburzamy cały cykl rytmu dobowego.

Speaker 3 00:40:37 I tak naprawdę podsumowując te trzy rzeczy, o których mówiliśmy, a które będą cofać nasz wiek biologiczny, takie trzy podstawowe rzeczy to są to są trzy. One są ściśle powiązane z naszym rytmem dobowym, czyli życie w zgodzie z rytmem dobowym, czyli regularny sen, regularne posiłki w określonych porach, w zgodzie z tym, kiedy jest słońce, kiedy nie ma słońca i regularny ruch, w szczególności właśnie rano, czyli kiedy się obudziliśmy, to powinniśmy się rozruszać. Wtedy To te trzy czynności wyznaczają nasz rytm dobowy. One sygnalizują naszym komórkom, że co mają robić. Komórki wtedy wiedzą, która jest pora dnia, co się dzieje i kiedy mają wydzielać, jakie hormony, kiedy co ma się dziać w naszym organizmie.

Kamil 00:41:28 Co ogólnie prowadzi nas do zdrowia i cofa w cudzysłowie oczywiście nasz zegar biologiczny. Kochani, dzięki za dzisiaj. Jeżeli podcast wniósł do Waszego życia nowe wiadomości albo utrwalił coś, co już wiecie i podobało się, podobało Wam się, to zostawcie koniecznie gwiazdeczkę na Spotify. Jeżeli słuchacie na YouTubie, zasubskrybujcie kanał i dziękujemy, że jesteście, że słuchaliście do końca i podzielcie się ze swoimi znajomymi, ze swoimi bliskimi.

Kamil 00:41:58 Jeżeli uważacie, że to jest rzecz, którą mogą zastosować, żeby poprawić swoje życie. Dzięki serdeczne. Zapraszamy za tydzień. Widzimy się! Pa!

Blog Wagarowicze.pl to nie tylko strona o tym, jak najlepiej nauczyć się słówek i gramatyki, i jak mówić swobodnie po angielsku, uwzględniająca najnowsze doniesienia ze świata neurobiologii, to także i przede wszystkim społeczność otwarta na poszerzanie horyzontów myślowych.

Zabieramy Cię na wagary i pokazujemy inną stronę tego, co zostało utarte. Zabieramy w podróż szlakami mniej uczęszczanymi, a jednak wartymi zachodu. Mówimy o tym, o czym nigdy nie powiedzą Ci w szkole, o tym, jak pokonać strach przed mówieniem, na czym w ogóle nauka polega, a także czym jest fajnie życie, wolne od stresu i lęku, o podróżach, wolności (także) finansowej i o tym, że nie trzeba w ogóle do szkoły chodzić, żeby coś w życiu osiągnąć.

Szalenie prawdopodobnym jest, że po tym, czego się tu dowiesz, Twoje życie nigdy nie będzie takie jak wcześniej, więc wchodzisz na własne ryzyko ;-)

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Mów swobodnie, myśl po angielsku i odkrywaj z nami świat!