Alergie. Dlaczego jest ich coraz więcej i co z tym zrobić?

Alergie pokarmowe stają się coraz bardziej powszechne… W ostatnich dekadach ich liczba wzrosła kilkukrotnie.

Co jest przyczyną tego zjawiska? Czy rzeczywiście to gluten, mleko i orzechy są winowajcami? Czy może problem tkwi gdzie indziej?

W tym odcinku przyjrzymy się naukowym dowodom i hipotezom dotyczącym przyczyn rosnącej liczby alergii pokarmowych.

Sprawdzimy jaki wpływ na układ odpornościowy mają dodatki do żywności, pestycydy oraz inne substancje chemiczne obecne w nowoczesnym przemyśle spożywczym.

Dowiesz się również, co można zrobić, aby zmniejszyć ryzyko alergii i poprawić swoje zdrowie.

Podcast dostępny również tutaj: Spotify | Apple Podcasts | Google Podcast

W tym odcinku: „Alergie. Dlaczego jest ich coraz więcej i co z tym zrobić?”

  • Czy alergie naprawdę są coraz częstsze?
  • Czy to faktycznie alergia, czy może nietolerancja chemikaliów?
  • Rola pestycydów i toksyn w alergiach pokarmowych
  • Dodatki do żywności a alergie
  • Alergie a nowoczesne przetwarzanie żywności
  • Czy żywność ekologiczna jest rozwiązaniem?
  • Jak można sprawdzić czy to faktyczna alergia?
  • Jak zmniejszyć ryzyko alergii?

Linki i nawiązania

Instagram: @wagarowicze
Facebook: Facebook.com/wagarowiczepl
TikTok: https://www.tiktok.com/@wagarowiczepl
Strona: https://wagarowicze.pl
Newsletter | Nauka.Holistycznie: https://wagarowicze.pl/newsletter/newsletter
Holistyczny Roczny Program Nauki Angielskiego: https://przemianajezykowa.pl
Platforma i aplikacja do nauki angielskiego: https://vagaru.com

Ciekawe cytaty z podcastu „Alergie. Dlaczego jest ich coraz więcej i co z tym zrobić?”


’Od lat 70. XX wieku obserwujemy znaczący wzrost częstotliwości występowania alergii pokarmowych. W Stanach Zjednoczonych częstość występowania alergii pokarmowych wśród dzieci wzrosła o 50% w latach 1997-2011, a potem o kolejne 50% w latach 2007-2021.’

’Kiedyś zauważyłam na swoich dłoniach czerwone krostki i plamki, które były bolesne. Zorientowałam się, że one występują po tym, jak zjem pomarańczę. Okazało się, że pomarańcza pomarańczy nierówna. Jeżeli pomarańcza jest czysta, moje ciało nie reaguje w taki sposób.’

’Pójdziemy do sklepu ekologicznego, kupimy pomarańcze – nic. Ktoś przyniesie pomarańcze albo gdzieś jest jakiś sok pomarańczowy niewiadomego źródła – jeden dzień i już wiadomo, że to nie była dobra pomarańcza.’

’Nawet w lekach może się znajdować, nawet w kosmetykach. A pamiętamy, że to, co jest kosmetykiem, co nakładamy na ciało, też przenika do naszego systemu, też przenika do naszego organizmu.’

’Naprawdę trzeba zwracać uwagę na to, w czym się codziennie kąpiemy, w jakiej też zupie chemicznej nasze ciało jest od stóp do głów poddawane.’

’Antybiotyki, sterydy, hormony – i my to wszystko również spożywamy, i to wszystko wchodzi do naszego ciała i rozregulowuje całą gospodarkę hormonalną. Ej, no rozwala system.’

’Ważne jest, żeby spojrzeć na swoje zdrowie w taki całościowy sposób, bo może się okazać, że produkty, które są zdrowe, dla twojego ciała mogą nie być dobre.’

’Warto się zastanowić, czy lepiej wydać pieniądze na jedzenie ekologiczne, czy na późniejsze leczenie i problemy ze zdrowiem.’

Rozdziały podcastu „Alergie. Dlaczego jest ich coraz więcej i co z tym zrobić?”

Wzrost alergii pokarmowych (00:00:00)
Omówienie wzrostu alergii pokarmowych od lat 70. XX wieku oraz ich przyczyn.

Błędna identyfikacja alergenów (00:01:36)
Wyjaśnienie, jak układ odpornościowy mylnie identyfikuje alergeny w produktach spożywczych.

Reakcje na dodatki w żywności (00:02:41)
Dyskusja na temat reakcji alergicznych związanych z dodatkami do żywności, a nie z podstawowymi składnikami.

Przykład alergii na truskawki (00:02:48)
Zastanowienie nad możliwością wystąpienia alergii na naturalne produkty, takie jak truskawki.

Mechanizm błędnej identyfikacji (00:03:08)
Opis mechanizmu, w którym organizm mylnie kojarzy reakcje alergiczne z całymi produktami.

Pierwotna ekspozycja na toksyny (00:04:26)
Omówienie, jak pierwsza ekspozycja na toksyny może wywołać reakcję immunologiczną.

Utrwalanie skojarzeń alergicznych (00:05:54)
Jak organizm uczy się reagować na alergeny i jak to może prowadzić do nietolerancji.

Osobiste doświadczenia Aggie (00:06:47)
Podzielenie się swoimi doświadczeniami z alergią na pomarańcze i ich dodatki.

Różnice w pomarańczach (00:07:13)
Dyskusja o tym, jak czystość owoców wpływa na reakcje alergiczne.

Wpływ pestycydów na zdrowie (00:08:22)
Związek między pestycydami, toksynami w zbożach a ryzykiem alergii i nietolerancji pokarmowych.

Wybór środków do pielęgnacji (00:09:49)
Omówienie, jak ludzie wybierają kosmetyki, nie zwracając uwagi na ich skład.

Problemy z alergenami w pieczywie (00:10:12)
Reakcje alergiczne mogą być spowodowane dodatkami w chlebie, a nie tylko glutenem.

Sztuczne barwniki i konserwanty (00:11:24)
Jak konserwanty mogą wywoływać objawy alergii.

Przenikanie substancji przez skórę (00:11:52)
Jak kosmetyki mogą wpływać na zdrowie przez skórę.

Naturalne kosmetyki (00:13:01)
Rozmowa o alternatywach dla chemicznych kosmetyków i ich korzyściach.

Antybiotyki w hodowli zwierząt (00:14:28)
Wyjaśnienie, jak antybiotyki wpływają na jakość mleka i zdrowie.

Gluten a pestycydy (00:15:05)
Omówienie, jak pestycydy mogą wpływać na nietolerancję glutenu.

Toksyczność owoców morza (00:16:18)
Wyjaśnienie, że reakcje na owoce morza mogą być spowodowane toksynami.

Testowanie alergenów (00:17:28)
Możliwość testowania reakcji na ekologiczne produkty w celu zrozumienia alergii.

Błędna identyfikacja alergenów (00:18:52)
Układ odpornościowy może mylić składniki, co utrudnia diagnozowanie alergii.

Holistyczne podejście ajurwedy (00:19:23)
Zdrowie wymaga całościowego podejścia, nie tylko eliminacji produktów.

Zdrowe nawyki żywieniowe (00:20:23)
Omówienie wpływu nieregularnych nawyków żywieniowych na alergie i zdrowie.

Etykiety żywności (00:21:17)
Zachęta do czytania etykiet i sprawdzania składników produktów spożywczych.

Ekologiczne gospodarstwa (00:21:38)
Rozmowa o certyfikacji ekologicznej i normach w Unii Europejskiej.

Kontrola ekologiczna (00:22:56)
Opis restrykcyjnych kontroli w ekologicznych gospodarstwach rolnych.

Glifosat w rolnictwie (00:24:34)
Zakaz stosowania glifosatu w rolnictwie ekologicznym i jego konsekwencje.

Badania ekologiczne (00:25:33)
Podkreślenie znaczenia badań i certyfikacji produktów ekologicznych.

Wybór żywności (00:27:00)
Zachęta do wyboru zdrowej żywności nad leczeniem problemów zdrowotnych.

Świadomość alergii (00:28:20)
Refleksja nad potrzebą zrozumienia alergii i podejmowania działań.

Kontrola nad zdrowiem (00:29:02)
Przypomnienie, że mamy kontrolę nad tym, co spożywamy i jak się czujemy.

Podsumowanie i zachęta (00:29:24)
Zachęta do subskrypcji podcastu i korzystania z newslettera.

Trankskrypt podcastu „Alergie. Dlaczego jest ich coraz więcej i co z tym zrobić?”:

(transkrypt wygenerowany automatycznie)

Kamil 00:00:00 Układ odpornościowy czasami błędnie identyfikuje całe produkty jako szkodliwe, gdy winowajcą są konkretne substancje obecne w tych produktach, dodane do nich na etapie produkcji. I zrozumienie tego mechanizmu jest kluczowe, żeby właściwie diagnozować alergie i unikać niepotrzebnych eliminacji z diety. Cześć kochani! Z tej strony Kamil i Aggie. Hej, Witamy Was w podcaście Wagarowiczów. Dzisiaj zajmiemy się tematem alergii. No bo co z nami, z ludzkością jest takiego, co dzieje się takiego, że jest tych alergii coraz więcej? O co tak naprawdę chodzi i czy cokolwiek możemy z tym zrobić? Nasz podcast powstał po to, aby informować. Po to, aby edukować, po to, aby dowiadywać się ciekawych rzeczy. Natomiast nie może on zastąpić porady lekarskiej. Sprawa wygląda tak, że od lat 70 XX wieku obserwujemy znaczący wzrost częstotliwości występowania alergii pokarmowych w Stanach Zjednoczonych. Częstość występowania alergii pokarmowych wśród dzieci wzrosła uwaga w latach 97 do 2011 o 50%, a potem w latach 2007 2021 kolejne 50%. I prognozy też, jeżeli chodzi o Unię Europejską, są takie, że w najbliższych 10 latach, bo być może co drugi Europejczyk będzie doświadczać objawów alergii.

Kamil 00:01:36 I mam dane chyba z roku 2017, że w tamtym czasie na alergie pokarmowe cierpiało ponad 7 milionów mieszkańców Europy. Więc co takiego jest z nami nie tak, że mamy te alergie? A może nie z nami jest nie tak? Może. Może coś innego tutaj ma znaczenie i generalnie są dowody naukowe i są takie hipotezy, które mogą taką tezę poprzeć, że niektóre reakcje alergiczne czy nietolerancje, które są przypisywane powszechnie produktom spożywczym, mogą być faktycznie reakcjami nie na te produkty, tylko mogą być reakcjami na dodatki, na zanieczyszczenia lub też na substancje, które są wykorzystywane w procesach produkcyjnych, czyli nie na sam podstawowy składnik produktu. I to zjawisko można wyjaśnić mechanizmami układu odpornościowego i sposobem, w jaki organizm uczy się reagować na substancje.

Aggie 00:02:41 Czyli chcesz przez to powiedzieć, że to nie jest tak, że mamy alergię na chleb albo truskawki?

Kamil 00:02:48 No wytłumacz mi taką rzecz Jak można mieć alergię na truskawki? Jak można mieć alergię na coś, co wyrasta z ziemi? Zostało stworzone po to, żeby to zjeść, bo zadaniem każdej rośliny jest rozmnażanie się, a żeby się owoc mógł rozmnożyć, to taki ptak czy człowiek przelatuje je, owoc, wypluwa gdzie indziej pestkę i drzewo rośnie dalej.

Kamil 00:03:08 Więc jaki miałyby cel owoce w tym, żeby nas po prostu gnębić alergiami? I pytanie, czy kiedykolwiek te alergie w przeszłości, w poprzednich wiekach, stuleciach występowały? Oczywiście są takie przypadki, że mamy w populacji pewne mutacje genetyczne, ale to jest na poziomie 0,2%. I to jest oczywiste, że jak mamy milion ludzi, to ileś tam osób będzie mieć alergie. Ale jeżeli mówimy o alergiach na poziomie co drugiej osoby, która jeżeli będzie takie tempo wzrostu tych alergii, to jakby to to już coś innego, Tutaj musi po prostu się dziać. I generalnie tak, mamy taki mechanizm błędnej identyfikacji Alergenu. Czyli mamy coś takiego jak pierwotną ekspozycję na te dodatki lub na te toksyny. Czyli organizm po raz pierwszy styka się z substancją toksyczną albo drażniącą np. Pestycydy, nawozy, konserwanty i to w naszym ciele wywołuje reakcję immunologiczną. Nasz mądry, wspaniały organizm mówi hej, hej, hej, tutaj jest grubo, ja tego nie chcę, Wyrzuć mi stąd i nawet mi nie jedz tego po raz drugi, bo ja tego mogę nie przeżyć.

Kamil 00:04:26 A jeżeli jeżeli przeżyję, to, to życie będzie słabe. I jeśli ta substancja występuje w określonym produkcie, np. Powiedzmy chlebie, to układ odpornościowy może błędnie powiązać reakcję z całym produktem zamiast z konkretnym dodatkiem. Pamiętajmy, że nasz organizm działa w taki sposób, że jeżeli zjemy chleb i w jednym chlebie będą te konserwanty, będą te toksyny, to już będziemy tak zaprogramowani przez nasz organizm, żeby w ogóle tego zapachu. Jak poczujemy, żeby już na sam zapach prawie ta alergia wystąpiła. Czyli nawet nie musimy jakby możemy spożyć już wtedy chleb, który nie zawiera tych konserwantów, a i tak będzie ta reakcja alergiczna wywołana dlatego, że to skojarzenie zostało po prostu błędnie przez nasz organizm przypisane. I teraz mamy Następnie możemy to skojarzenie utrwalać, bo nasz układ odpornościowy się uczy rozpoznawać alergen i na niego reagować. Jeśli produkt taki jak chleb regularnie zawiera nam gluten, jak i toksyny czy na przykład pozostałości pestycydów, czy też jakieś dodatki, to organizm jakby właśnie uznaje ten gluten, który tam jest za tą za tego winowajcę i zaczyna reagować na gluten nawet wtedy, gdy mamy pieczywo ekologiczne i wtedy sobie mówimy no nie.

Kamil 00:05:54 To nie chodzi o to, że tam są jakieś pestycydy, bo przecież jadłem wczoraj chleb ekologiczny i tak wywołało u mnie alergię. Ale to da się wytłumaczyć, to naprawdę da się wytłumaczyć, że organizm to tak silnie przypisał do glutenu. Mamy też reakcję na składniki pomocnicze. Wiele dodatków do żywności, takich jak emulgatory, konserwanty, środki spulchniające. Może być to drażniące dla układu odpornościowego i układu trawiennego, co po prostu prowadzi do nadwrażliwości. I oczywiście nie zawsze do tego już musi dojść. Tutaj doskonałym przykładem case study jest Aga. Aga, opowiedz o Twojej przygodzie z pomarańczami. Jak to wygląda? Bo po prostu Aga może chodzić do sklepu i testować pomarańcze na zawartość pestycydów lub jakichś dodatków. Nie wiem jakich.

Aggie 00:06:47 Tak, nie wiem co to jest. Natomiast Kiedyś w pewnym momencie zauważyłam na swoich palcach, na swoich dłoniach czerwone takie takie krostki i plamki, które były bolesne, które się pojawiły pod moją skórą i było ich więcej, więcej. I w pewnym momencie zorientowałam się, że one występują po tym, jak zjem pomarańczę. I było to dla mnie dziwne.

Aggie 00:07:13 No bo jak mogę reagować alergicznie na pomarańcze? To coś jest nie tak. Ale okazało się, że pomarańcza. Pomarańcza nierówna. Jeżeli pomarańcza jest czysta, moje ciało nie reaguje w taki sposób. Jeżeli nie ma tam żadnych dodatków czy to z pomarańczy, czy to jest cytryna, tak samo czy to jest limonka. Każdy cytrus generalnie nie jest czysty. Powoduje we mnie taką reakcję.

Kamil 00:07:37 Dokładnie. Czyli jeżeli byliśmy na przykład w Grecji i byliśmy w miejscowości, gdzie się uprawia pomarańcze i ona.

Aggie 00:07:43 Na Krecie jest taka miejscowość, jeżeli to są najlepsze pomarańcze kiedyś w życiu. Genialne.

Kamil 00:07:51 Mhm. Tak. Jest ich tam mnóstwo.

Aggie 00:07:52 I nawet na festiwal Pomarańcze.

Kamil 00:07:55 Tak I po tamtych pomarańczach. Słuchajcie, nic, autentycznie nic. Pójdziemy do.

Aggie 00:08:00 Sklepu. A jadłam ich naprawdę dużo.

Kamil 00:08:02 Pójdziemy do sklepu ekologicznego, kupimy pomarańcze. Nic. Ktoś przyniesie pomarańcze albo gdzieś po prostu jest jakiś sok pomarańczowy, który jest niewiadomego źródła i jeden dzień.

Aggie 00:08:17 Ja już wiem.

Kamil 00:08:18 I już wiadomo.

Aggie 00:08:19 Że to nie była dobra pomarańcza.

Kamil 00:08:21 Także tak to wygląda.

Kamil 00:08:22 I tutaj nie doszło do tego, że gdybyś stale jadła te pomarańcze, być może, że właśnie twój organizm by przypisał w ogóle jakąkolwiek pomarańczę i wtedy mogłabyś dostawać wysypki na jakąkolwiek pomarańczę. Według tego mechanizmu błędna identyfikacja alergenów. Tak, w taki sposób to działa. I teraz tak. Są pewne dowody naukowe na to, że właśnie dodatki mają związek z reakcjami alergicznym alergenami i co tutaj jest tak naprawdę winowajcą numer jeden? To są pestycydy i toksyny w zbożach I trzeba sobie uświadomić, że współczesne zboża są często traktowane nawozami chemicznymi, pestycydami, takimi jak Uwaga! Glifosat i badania wskazują, że glifosat może wpływać na mikrobiom Mikrobiom jelitowy. Jak słuchacie podcastów, to mikrobiom jelitowy. Już mówiliśmy tysiąc razy i wiecie co to jest za rzecz i jak działa i jakie ma znaczenie. I to na przykład prowadzi do przepuszczalności jelit, tak zwany liquigat, co zwiększa ryzyko nietolerancji pokarmowych w ogóle i zwiększa ryzyko alergii, w tym alergii na gluten. Druga rzecz to są dodatki do chleba. I teraz tak jak sobie popatrzymy na taki chlebuś, to on może wyglądać tak samo, ale naprawdę w środku może być zupełnie co innego.

Kamil 00:09:49 I to jest dla mnie w ogóle niesamowite, że można podjeżdżać na stację benzynową albo ze swoim autem do gdzieś, gdzie jest detailing i myją i wybierać przez godzinę środek, którym będzie pokryta powłoka. I z wielką pasją to robić, a potem iść po prostu do pierwszego lepszego sklepu i nie przeczytać składu chleba, który po prostu potem się ładuje do swojego organizmu. I to jest nagminnie wykorzystywane przez tych, którzy ten chlebuś nam dostarczają. I w procesie produkcji chleba często stosuje się substancje takie jak agent wybielające azot i karbonami, te konkretnie, czy też enzymy i reakcje alergiczne. Przypisywane glutenowi mogą być wynikiem obecności tych dodatków. Enzymy, które są używane w piekarni mogą wywołać reakcje alergiczne u osób wrażliwych. Więc jak idziecie do jakiejkolwiek piekarni, a w szczególności piekarni sieciówkowej, to dopóki nie zobaczycie składu chleba i jak zobaczycie tam. Substancję albo mąka wzbogacona i tak dalej, to unikajcie tego, bo to oznacza dla Was po prostu problemy. Krótko i na temat. Trzecia rzecz reakcje na sztuczne barwniki i konserwanty. I to właśnie tutaj jest taka rzecz, że wiele osób przypisuje objawy alergii konkretnym produktom spożywczym, podczas gdy badania pokazują, że winne mogą być konserwanty, na przykład benzoesan sodu albo barwniki np.

Kamil 00:11:24 Żółcień chinolinowa. Czyli mamy alergię na jakiś produkt. Mówimy mam alergię na to, a to jest nieprawda, bo mamy alergię na benzoesan sodu albo na jakiś barwnik.

Aggie 00:11:35 A gdzie występuje żółcień chinolina?

Kamil 00:11:38 Gdzie można znaleźć to dziadostwo?

Aggie 00:11:40 Serki do smarowania musztardy. Dżemy. Paluszki rybne. Masło cukiernicze.

Kamil 00:11:46 Tak jest. Czytamy składy i wywalamy. Nie jemy tego.

Aggie 00:11:52 Nawet w lekach. Może się znajdować nawet w kosmetykach. A pamiętamy, że to, co jest kosmetykiem, co nakładamy na ciało, też przenika do naszego systemu, też przenika do naszego organizmu.

Kamil 00:12:02 Więc jak to jest w ogóle? Kiedyś sobie nie zdawałam sprawy. A skóra to w ogóle co to? Co tam? Przecież można byle co, byle czym się posmarować. Potem sobie zdałam sprawę. Ok. Skóra w zasadzie tak samo chłonie i to. Mało tego, jeszcze nie przechodzi przez wątrobę. Więc się nie ma gdzie oczyścić. Więc jak cokolwiek dotyka naszych, naszej skóry. I są też miejsca, gdzie mamy większe ukrwienie i gdzie i gdzie bardziej to przenika na naszym ciele.

Kamil 00:12:28 Naprawdę trzeba zwracać uwagę na to, w czym się codziennie kąpiemy, W jakiej też zupie chemicznej. Nasze ciało jest od stóp do głów poddawane od jakieś kosmetyki i twarzy, przez antyperspiranty. I tak dalej, i tak dalej. Jak to wszystko nałożymy na siebie, to tak jakbyśmy się w tym kąpali, a to przechodzi do krwioobiegu i potem generalnie nie wiadomo skąd mamy na przykład alergię albo jakieś objawy, nie.

Aggie 00:12:53 Tak, ale mówi, że powinniśmy używać na ciało wszystko to, co jest jadalne, czyli to, co byśmy też zjedli. Prosta zasada.

Kamil 00:13:01 Tak i da się to zrobić nawet w dzisiejszym cywilizowanym świecie, kiedy.

Aggie 00:13:05 Nawet z kosmetykami kolorowymi da się to zrobić. I myślę, że nagramy na ten temat odcinek.

Kamil 00:13:10 Bo są alternatywy. Ludzie robią kosmetyki naturalne i one są też dobre. Antyperspiranty naturalne, które nie mają w sobie nic chemicznego, też mogą nas trzymać tak, że po prostu nie możemy prowadzić konferencję czy jakieś ważne spotkania, zanieczyszczenia czy zanieczyszczenia podczas przetwarzania. Jak mamy alergię na mleko czy jaja, chociaż mleko i w ogóle to też jest jakby oddzielny temat i możemy tutaj się zastanawiać, czy je pić, czy nie pić.

Kamil 00:13:40 My na przykład nie spożywamy mleka w takiej stricte postaci. Nie, Dobra, nie no nie no ten podcast. Ale to jest tak, że te alergie mogą być wywoływane przez nie przez właśnie te białka, mleka czy jaj, ale przez zanieczyszczenia takie jak pozostałości. No to te krówki dostają cały czas. No, trzeba to powiedzieć Nie no przecież nie ma żadnej farmy krowie, której by nie było antybiotyków albo farmy, gdzie mamy po prostu zwierzęta. One też. Antybiotyki to jest prewencja? Tak. Tak wygląda obecna hodowla. Dlatego, że gdyby tego nie dodawali, no to te zwierzęta by chorowały i tak dalej byłby mniejszy zwrot z inwestycji. Po prostu to musi być dodane.

Aggie 00:14:28 Chyba, że antybiotyki, sterydy, hormony i my to wszystko również spożywamy i to wszystko wchodzi do naszego ciała i rozregulowuje całą gospodarkę hormonalną. Ej no rozwala system.

Kamil 00:14:40 Tak jest i chemikalia pewne są też stosowane w procesie pasteryzacji. Więc kolejna rzecz, którą możemy podejrzewać o wywoływanie alergii. I w zasadzie to dobrze, że to mleko wywołuje alergię, bo już naprawdę takiego mleka, jakie w większości jest do kupienia naprawdę nie ma sensu w ogóle pić.

Kamil 00:15:05 Czy w ogóle jest sens pić mleko? To jest też inna historia. I teraz jeszcze kilka przykładów właśnie. No chociażby właśnie z tym bardzo częstym, częstą rzeczą, czyli glutenem, czyli w czystej postaci gluten, czyli białko. Obecne w pszenicy życie jęczmieniu jest nietoksyczne dla większości ludzi. Jednak osoby wrażliwe mogą reagować na pozostałości pestycydów, na przykład glifosat w zbożach, co prowadzi do objawów podobnych do nietolerancji glutenu. W taki sposób możemy wytłumaczyć to, a glifosat się pojawił w latach 80 tych. Z tego co pamiętam z mojego researchu. Więc tutaj możemy doszukiwać się przyczyn, które co tak naprawdę powoduje, że ta ilość osób z nietolerancją glutenu tak drastycznie rośnie? I czym to jest tak naprawdę spowodowane? Druga rzecz mleko. Reakcje na mleko mogą być związane właśnie z hormonami, antybiotykami, które się stosuje w hodowli krów, a nie z samą laktozą czy białkami mleka. Więc jak mamy mleko bez laktozy na przykład i ktoś mówi nawet tego bez laktozy nie mogę pić, bo też mnie uczula. No to pytanie co tak naprawdę uczula? Numer 3.

Kamil 00:16:18 Ryby i owoce morza. I tutaj też jak mamy uczulenie na owoce morza, to też może. Może to być nie same owoce morza, tylko mogą to być toksyny takie jak metale ciężkie, rtęć lub też histamina właśnie, która gromadzi się w mięsie ryb z powodu złej jakości obróbki czy przechowywania. Jeżeli chodzi o reakcję na histaminy, to to jest tak, że jak z większością trucizn jest tak, że jak coś regularnie jemy, to w pewien sposób wykształcamy odporność na to. Ale to nie jest tak, że to jest za darmo i możemy to jeść, możemy to jeść i nie dostajemy nieprzyjemnych objawów. Natomiast to nie jest tak, że to nam nie szkodzi, Więc to warto sobie też uświadomić, że jeżeli jemy często owoce morza i przestaliśmy mieć te objawy, to nie jest tak, że organizm się przyzwyczaił i jest tak fajnie. To jest tak, że organizm się przyzwyczaił, a może nie jest nadal fajnie. Więc co można zrobić? Można zrobić tak, że jeżeli mamy jakiś alergen, alergen, mamy jakąś alergię, możemy wyeksponować się na produkt czysty, na produkt ekologiczny i zobaczyć, w jaki sposób ten produkt ekologiczny będzie na nas działał.

Kamil 00:17:28 Wtedy możemy zobaczyć, czy czyste zboże bez dodatków, czy warzywa, czy owoce na przykład z. Które nie są potraktowane pestycydami. Czy one działają na nas inaczej, czy tak samo? To jakby taki test możemy zrobić, jeżeli nie mamy alergii, takiej, która nas zabija, tylko jest niewygodna, to możemy takie testy przeprowadzić i wtedy możemy do tego dojść. Możemy też przetestować się na specyficzne dodatki. Możemy przeprowadzić na przykład testy skórne lub immunologiczne na dodatki stosowane w produkcji żywności, na konserwanty, enzymy czy barwniki. Wtedy też możemy dowiedzieć się głębiej na temat przyczyny alergii. Mamy też badania nad mikrobiom i przepuszczalnością jelit i na przykład te zaburzenia mikrobiomu, które są wywoływane przez toksyny lub dodatki, mogą być mierzone w badaniach nad zespołem nieszczelnego jelita i mogą być powiązane z rozwojem alergii. Więc podsumowując jeszcze krótko. Układ odpornościowy czasami błędnie identyfikuje całe produkty jako szkodliwe, gdy winowajcą są konkretne substancje obecne w tych produktach, dodane do nich na etapie produkcji. I zrozumienie tego mechanizmu jest kluczowe, żeby właściwie diagnozować alergie i unikać niepotrzebnych eliminacji z diety, bo wykluczając ok.

Kamil 00:18:52 Chleb można wykluczyć, ale zależy. Niektórzy mają alergię na tak podstawowe składniki. Wydawałoby się, że to jest wręcz ciężko przeżyć po prostu, bo w pewnym momencie przestajemy dostarczać sobie niezbędnych, niezbędnych elementów i nasze życie jest bardzo po prostu ograniczone. Jak możemy? Musimy się zatrzymać na trzech czy czterech produktach i tylko to możemy jeść, prawda? Przy zespole Nieszczelnego jelita jest to szczególnie widoczne.

Aggie 00:19:23 Pamiętajmy też o tym, że jedno to jest czynnik, produkt, jakiś składnik, który będzie wywoływał alergie. Ale pytanie dlaczego ta reakcja u nas powstaje? Ajurweda mówi o tym. Ajurweda patrzy całościowo na człowieka i widzi to, że ten składnik powoduje konkretną reakcję. Dlatego, że w naszym organizmie znajdują się prawdopodobnie toksyny i w naszym organizmie jest jakaś nierównowaga. Coś jest nie w równowadze, któraś dusza jest zaburzona. I nie chodzi tylko o eliminację poszczególnych produktów, ale chodzi o to po pierwsze czym je zastąpić i spojrzenie na swoje zdrowie, na swoje ciało i swój umysł z szerszej perspektywy. Czyli mogę eliminować kolejne produkty, ale mój tryb życia nadal będzie niezmienny, czyli ja nadal będę żyć chaotycznie.

Aggie 00:20:23 Na przykład będę jeść nieregularnie, albo będę spać nieregularnie, albo też będę jeść w taki sposób, który będzie powodował gromadzenie większej ilości toksyn, co z kolei nie będzie sprzyjało eliminacji alergii i będziemy nadal odczuwać te wszystkie przykre objawy związane z alergią. Więc ważne jest też to, żeby spojrzeć na swoje zdrowie w taki całościowy sposób. Czyli nie tylko chodzi o produkty, które ja mogę sobie położyć na talerzu. Oczywiście wiadomo, że są rzeczy, które mi służą, które nie. Ale też sposób przygotowania tych produktów, bo może się okazać, że te produkty w formie suchej albo w formie surowej będą dla Ciebie toksyczne, mimo że są zdrowe i nie powodują alergii. Ale dla Ciebie, dla Twojego ciała mogą nie być dobre. To jest bardzo ważne.

Kamil 00:21:17 No i na koniec już wiemy, czego nie robić, czego nie jeść, na co uważać. Czytać etykiety. Jak dochodzić do tego? Jak to zostało zrobione? Tak powiem. Pokaż mi, jak to zrobiłeś. Co w tym jest? Jak żeś człowieku to wykonał? Pokaż mi, bo ja to będę wkładał do swojego ciała.

Kamil 00:21:38 Więc jest to istotne. Dla mnie to powinno być jakby podstawa numer jeden w ogóle całego świata, że jak przychodzimy i patrzymy, z czego coś zostało wykonane i się dopytujemy, to tak samo powinniśmy się dopytywać o produkty, które są nam podawane, bo to są najważniejsze rzeczy, które są w naszym życiu, bo to wkładamy do siebie i coś z tym potem się dzieje. Więc też powstaje takie pytanie czy ekologiczna żywność jest jakimkolwiek rozwiązaniem? Niektórzy mówią, że no z tymi eko rzeczami to nie wiadomo jak jest i tak dalej, i tak dalej. Więc też chciałem na ten temat powiedzieć, dlatego że trochę tych ekologicznych gospodarstw widziałem, trochę ludzi poznałem, którzy robią jedzenie ekologiczne, którzy to uprawiają I z mojej wiedzy wynika, że w Unii Europejskiej normy dla gospodarstw ekologicznych naprawdę są bardzo precyzyjne, bardzo sprawdzane i nie ma tam po prostu czegoś takiego, że klepniemy ci to jakkolwiek. Słyszałem o tym, że w niektórych krajach, jak na przykład na Wyspach Hiszpańskich, rozmawiałem z jedną osobą. Jak była kontrola, to ktoś dzwonił dzień wcześniej.

Kamil 00:22:56 No ale to też jest tak, że tego się nie da. Jak coś używasz i czymś pryskasz, to nie jesteś w stanie tego ukryć. I jedzenie ekologiczne, naprawdę certyfikowane działa. Z mojej perspektywy, z tego co ja poznałem, z ludźmi, z którymi rozmawiałem, którzy są po drugiej stronie, są rolnikami, którzy to hodują, uprawiają to te normy, żeby zachować, nie jest tak łatwo. Wiem też, jak wygląda to, jeżeli chodzi o miód. I w momencie, kiedy przyjechała kontrola do osoby, która właśnie zajmuje się produkcją miodu, to też były nawet takie sytuacje, gdzie zwracano uwagę na to, że tam te ule nie mogą stać, dlatego że w jakiejś tam odległości, iluś tam metrów znajduje się jakaś plantacja, jakieś pole, które nie jest ekologiczne. I to naprawdę była odległość znaczna i naprawdę się czepiają do tego. I naprawdę jak coś ma ten znaczek, to to nie jest wydmuszka. To jest moja perspektywa, to co wiem od tej strony rolników, na zasadzie, że narzekają na to, że te kontrole są naprawdę restrykcyjne.

Aggie 00:24:10 Oczywiście, że są też produkty, które nie mają znaczka, które nie są ekologiczne, ale pochodzą z małych gospodarstw, w których wiemy, że są czyste, że są Uprawiane w sposób zgodny z naturą, bez żadnych dodatkowych substancji. I takie też są jak najbardziej ok, o ile oczywiście wiemy co tam co tam jest.

Kamil 00:24:34 Tak jest. Wracając do tej pierwszej rzeczy i tego czegoś bardzo niedobrego czym jest glifosat i nadużywanego, to warto tutaj pamiętać, że w rolnictwie ekologicznym jest absolutny zakaz używania glifosatu. Tego się nie robi po prostu. Certyfikowane gospodarstwa ekologiczne nie mogą stosować glifosat ani innych chemicznych pestycydów. Koniec, kropka. Tak jak mówiłem o tym modzie, to są tak zwane zanieczyszczenie krzyżowe. Może właśnie być tak, że w jakimś rzadkim przypadku dojdzie do śladowego zanieczyszczenia produktu ekologicznego, bo coś sąsiaduje, jakieś konwencjonalne pole, gdzie się glifosat używa. Ale tak jak wspomniałem, ta certyfikacja ekologiczna też wymaga minimalizowania takich ryzyk. Na przykład właśnie przez odpowiednią odległość między polami. I to też wiem, że jest restrykcyjnie sprawdzane. I ostatnia rzecz to są badania produktów i certyfikacja ekologiczna.

Kamil 00:25:33 Obejmuje kontrolę upraw i produktów końcowych, żeby się upewnić, że one spełniają te standardy ekologiczne. W tym właśnie brak obecności tych niedozwolonych substancji. Więc podsumowując produkty ekologiczne z certyfikatem generalnie powinny być wolne od glifosatu. W jakichś tam rzadkich przypadkach mogą jakieś śladowe zanieczyszczenia wystąpić wynikające z czynników środowiskowych. Natomiast jak bierzemy sobie owoce, warzywa, zboża zwykłe, bez certyfikatu, to kochani mamy prawie gwarancję, że tam glifosatem było sypane. Bo dlaczego by miało nie być, skoro to jest taki cudowny środek, że zbiory są lepsze i przechowywanie jest o wiele lepsze i cena dzięki temu można zarobić 30% więcej. To dlaczego ktoś miałby tego nie stosować? Powiedzcie mi nie, bo to jest normalnie środek zaakceptowany przez Unię Europejską i chyba do roku 2026 czy 7 ma normalnie aprobatę i można dawać. Możecie sobie zobaczyć jakie są sprzedaże środków preparatów z glifosatem w Unii Europejskiej. Ile to jest ton konkretnie w którym państwie? No gdzieś to musi być wysypane, tak? Nic w przyrodzie nie ginie, Więc dlatego warto wybierać produkty od zaufanych producentów, sprawdzać informacje o tym, jak są produkowane i wybierać te rzeczy, które ten zielony znaczek mają.

Kamil 00:27:00 Jeżeli się okazuje, że są drogie, no to warto się zastanowić dlaczego i co z tego wynika i w którym momencie te pieniądze mogą zostać wydane. Czy lepiej je wydać na jedzenie, które jest ekologiczne, czy lepiej je wydać na późniejsze leczenie i problemy ze zdrowiem? No nie. Oczywiście nic nie daje, żadnej gwarancji na to, że tak będzie lub nie będzie. Natomiast uważam, że to jest bardzo istotne, żeby w kontekście alergii na to zwrócić uwagę, z czego one mogą wynikać i wiedzieć, że tak, są rzeczy, które my możemy zrobić. Są rzeczy, które możemy wybrać, żeby temu zapobiec. Kochani, dziękujemy za dzisiaj. Mam alergię. To jest taki temat, z którym ja miałem do czynienia jako dziecko, z którymi wiele znajomych ma do czynienia i one po prostu wywołują we mnie absolutną burzę. Moja ajurwedyjska Pita się pali, bo z tych badań, które tutaj w ogóle większość rzeczy, które dzisiaj mówiłem, to wszystko jest oparte na badaniach naukowych. Jak chcecie, to napiszcie, wyślę wam źródła, w którym, w którym journalu, czy to Journal of Alergia, czy jakieś Clinical Immunology z 2014, 16, 13 roku i tak dalej, to ja wiem o tych rzeczach.

Kamil 00:28:20 Wiem co jest stosowane i po prostu się palę. Jak? Właśnie, jak występuje taka sytuacja, że ktoś narzeka. Na alergie pokarmowe natomiast nie robi nic w kierunku tego, żeby się dowiedzieć o co cholera tak naprawdę chodzi i czy mogę coś z tym zmienić. Tylko przyjmuje kolejne środki powodujące jakby jeszcze gorsze. Tak naprawdę zachowanie naszego organizmu i pogłębienie tego problemu. Dlatego chciałem na to dzisiaj bardzo zwrócić uwagę i bardzo Wam dziękuję, że wytrwaliście tutaj ze mną i z tym tutaj waleniem po prostu o stół pięścią. Ktoś czasami musi walnąć tego.

Aggie 00:29:02 Dzięki temu wiemy i przypominamy sobie o tym, że tak naprawdę to my mamy sprawczość i kontrolę nad tym, jak się czujemy I to od nas zależy ostatecznie to, co będziemy przyjmować, co będziemy zażywać? Co będziemy spożywać? I to jest piękne. Pamiętajmy o tym, że to, co jest w naszych rękach naprawdę.

Kamil 00:29:24 Zgadza się. Dzięki kochanie za dzisiaj. Jeżeli podcast da Wam jakieś nowe światło na temat alergii, na temat tego, co w Waszym życiu jest ważne, zostawcie gwiazdeczkę na Spotify i zasubskrybujcie nasz kanał po więcej tych informacji.

Kamil 00:29:40 Jeżeli chcielibyście dostawać w formie newslettera takie krótkie podsumowania podcastów oraz nasz sobotni newsletter z polecajką, koniecznie zapiszcie się na naszej stronie Wagarowicze .pl jest zakładka Newsletter i możecie tam wejść, zasubskrybować i dostać co tydzień porcję takich skondensowanych informacji gotowych do zastosowania w życiu. Podsumowanie specjalnie dla Was. Dzięki śliczne!

Aggie 00:30:09 Dzięki! Trzymajcie się zdrowo! Cześć!

Alergie. Dlaczego jest ich coraz więcej i co z tym zrobić?

Blog Wagarowicze.pl to nie tylko strona o tym, jak najlepiej nauczyć się słówek i gramatyki, i jak mówić swobodnie po angielsku, uwzględniająca najnowsze doniesienia ze świata neurobiologii, to także i przede wszystkim społeczność otwarta na poszerzanie horyzontów myślowych.

Zabieramy Cię na wagary i pokazujemy inną stronę tego, co zostało utarte. Zabieramy w podróż szlakami mniej uczęszczanymi, a jednak wartymi zachodu. Mówimy o tym, o czym nigdy nie powiedzą Ci w szkole, o tym, jak pokonać strach przed mówieniem, na czym w ogóle nauka polega, a także czym jest fajnie życie, wolne od stresu i lęku, o podróżach, wolności (także) finansowej i o tym, że nie trzeba w ogóle do szkoły chodzić, żeby coś w życiu osiągnąć.

Szalenie prawdopodobnym jest, że po tym, czego się tu dowiesz, Twoje życie nigdy nie będzie takie jak wcześniej, więc wchodzisz na własne ryzyko ;-)

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments

Mów swobodnie, myśl po angielsku i odkrywaj z nami świat!