Jak prawidłowo łączyć jedzenie według Ajurwedy?

Pomidorów nie łączymy z ogórkami ani nabiałem Owoców nie łączymy z niczym. Ziemniaków nie łączymy z jajkiem.
Dlaczego takie połączenia sugeruje Ajurweda? I jak łączyć jedzenie według Ajurwedy? Jakie połączenia tworzą toksyny w organizmie, a jakie je usuwają?
Dzisiaj mówimy o tym dlaczego tak istotne jest to, jak zestawiamy pokarmy, i jak to konkretnie robić.

Od teraz Projekt Fajne Życie ma swoją przestrzeń, do której bardzo Ciebie zapraszamy.

Dołącz do miejsca, które lubisz najbardziej: do Instagrama, Facebooka, YouTube’a (coming soon 😉 po więcej treści i kontakt z nami, i innymi osobami z Projektu!

W tym odcinku: „Jak prawidłowo łączyć jedzenie według Ajurwedy?

  • podstawa zdrowia według Ajurwedy
  • uniwersalna „recepta” na lepsze zdrowie i samopoczucie
  • co powoduje niewłaściwe połączenie składników?
  • co łączyć z czym i czego unikać?

Newsletter & Społeczność

W każdej chwili możesz zacząć wspierać Projekt Fajne Życie i otrzymać dodatkowe bonusy. Dołączając do ✨ Newslettera Premium (w cenie 9 PLN/miesiąc) będziesz mieć dodatkowo możliwość otrzymania:

  • gotowych protokołów, czyli zestawów narzędzi omawianych w podcastach do zastosowania w życiu w obszarze rozwoju osobistego
  • journaling promptów, czyli zadań do journalingu i własnej pracy rozwojowej
  • PDF z listą TOP naszych podcastów, które każdy, komu zależy na fajnym życiu powinien odsłuchać
  • tłumaczeń z sobotnich polecajek w gotowej formie do pobrania i wydruku
  • dodatkowych zniżek na wydarzenia i produkty

Tutaj możesz dołączyć do Newslettera Premium.

Dziękujemy Ci za to, że jesteś i wspierasz nasze działania!

Linki i nawiązania

Instagram: @projektfajnezycie
Facebook: Facebook.com/projektfajnezycie
Newsletter: Projekt Fajne Życie
YouTube: Projekt Fajne Życie

Ciekawe cytaty z podcastu Jak prawidłowo łączyć jedzenie według Ajurwedy?


’Nasza osobista historia to jest 15 lat poszukiwań wyjścia z własnych problemów zdrowotnych fizycznych, psychicznych i wzięcie sprawy w swoje ręce.’

’Ajurweda mówi, że każda choroba, która manifestuje się zarówno w ciele fizycznym, jak i w ciele mentalnym, jest skutkiem słabego trawienia.’

’Na samą myśl mnie boli brzuch, bo kiedyś, wiele lat temu, nie wiedziałam o tych wszystkich rzeczach i pamiętam, jak bardzo często towarzyszyły mi bardzo silne bóle brzucha.’

’Zauważcie, jeżeli jecie ziemniaki z jajami, jak się czujecie potem?’

’Muszę przyznać, że ta sałatka grecka naprawdę była fantastyczna za każdym razem, ale właśnie nie w Polsce.’

’Pamiętajmy, że odżywianie jest głównym filarem naszego zdrowia i zmiana nawyków odżywiania jest procesem, na który warto poświęcić swoją energię.’

Rozdziały podcastu Jak prawidłowo łączyć jedzenie według Ajurwedy?

Wprowadzenie do ajurwedy (00:00:00)
Omówienie zasad łączenia pokarmów według ajurwedy oraz znaczenie ognia trawiennego.

Ogień trawienny (00:01:17)
Znaczenie silnego ognia trawiennego (agni) dla zdrowia fizycznego i psychicznego.

Indywidualne podejście ajurwedy (00:02:51)
Ajurweda zaleca indywidualne podejście do diety, dostosowane do potrzeb każdej osoby.

Zioła i suplementy (00:04:16)
Skuteczność ziół i suplementów zależy od ich przyswajalności przez organizm.

Połączenie pokarmów (00:05:36)
Jak niewłaściwe połączenia pokarmów mogą prowadzić do produkcji toksyn w organizmie.

Zalecenia dotyczące odżywiania (00:07:00)
Ogólne zasady łączenia pokarmów, które każdy może zastosować dla lepszego zdrowia.

Owoce jako oddzielny posiłek (00:07:31)
Owoce należy jeść osobno, nie łącząc ich z innymi składnikami.

Wyjątki w łączeniu owoców (00:08:21)
Ciepłe owoce, takie jak jabłka, można łączyć z innymi składnikami.

Fasola i jej połączenia (00:09:42)
Fasola nie powinna być łączona z owocami, nabiałem ani mięsem.

Czym jest konstytucja? (00:10:12)
Wyjaśnienie pojęcia konstytucji w ajurwedzie i jej wpływu na dietę.

Dosza w ajurwedzie (00:11:11)
Omówienie pięciu żywiołów i ich wpływu na różne typy konstytucji.

Zakończenie (00:12:47)
Podkreślenie, jak ajurweda opiera się na tysiącach lat obserwacji i działa.

Jak łączyć pokarmy? (00:12:58)
Omówienie zasad łączenia pokarmów w ajurwedzie, z uwzględnieniem różnych składników.

Miód i jego właściwości (00:13:43)
Wskazówki dotyczące używania miodu, aby uniknąć toksyn.

Przykłady nieodpowiednich połączeń (00:14:30)
Wymienienie pokarmów, które nie powinny być łączone w diecie ajurwedyjskiej.

Sałatka grecka i jej kontekst (00:15:08)
Osobiste doświadczenia z sałatką grecką i jej wpływ na trawienie.

Geograficzne aspekty odżywiania (00:16:17)
Znaczenie lokalnych produktów i sezonowości w diecie.

Jak jeść i dlaczego to ważne (00:17:27)
Podkreślenie znaczenia sposobu jedzenia nad samym jedzeniem.

Kalorie a jakość żywności (00:17:52)
Krytyka standardowego liczenia kalorii i jego wpływu na zdrowie.

Odżywianie jako filar zdrowia (00:18:32)
Waga nawyków żywieniowych w kontekście zdrowia.

Medycyna czy trucizna? (00:18:52)
Jak to, co jemy, wpływa na nasze zdrowie w zależności od połączeń.

Znaczenie przeżuwania (00:20:02)
Zalecenia dotyczące przeżuwania pokarmów dla lepszego trawienia.

Trankskrypt podcastu „Jak prawidłowo łączyć jedzenie według Ajurwedy?:

(transkrypt wygenerowany automatycznie)

Kamil 00:00:00 Pomidorów nie łączymy z ogórkami ani nabiałem. Owoców nie łączymy z jogurtem. W zasadzie z niczym nie łączymy owoców, a ziemniaków nie łączymy z jajkiem. Dlaczego takie połączenie sugeruje ajurweda? Jak łączyć składniki według ajurwedy? Jakie połączenia tworzą toksyny, a jakie toksyny usuwają? Właśnie o tym dzisiaj będzie podcast. Cześć kochani! Z tej strony Kamil i Aggie cześć. Witamy w tej przestrzeni i przestrzeni dla wszystkich, którym zależy na dobrym życiu, energii życiowej, wyjściu poza ograniczenia. W tym podcaście docieramy do wiedzy, Docieramy do prawdy. Nasza osobista historia to jest 15 lat poszukiwań, wyjścia z własnych problemów zdrowotnych, fizycznych, psychicznych i wzięcie sprawy w swoje ręce. I zobaczenie, że holistyczne systemy uzdrawiania, takie jak Ajurveda, która właśnie jest filarem tego kanału, jest absolutnie niesamowita i współczesna nauka dochodzi też do pewnych odkryć, które są już znane od tysięcy lat. Ten podcast powstał w celach edukacyjnych, informacyjnych. Treści zawarte w tym podcaście nie stanowią porady lekarskiej ani nie zastępują profesjonalnej opieki medycznej. Dzisiaj rozmawiamy o tym, jak łączyć posiłki według Ajurwedy i dlaczego to jest ważne.

Aggie 00:01:17 W Ajurwedzie podstawą dobrego zdrowia fizycznego i psychicznego jest silny ogień trawienny. Agni, czyli mówiąc językiem współczesnym, zdrowy metabolizm i dobre trawienie. Ajurweda mówi, że każda choroba, taka, która manifestuje się zarówno w ciele fizycznym, jak i w ciele mentalnym, jest skutkiem słabego trawienia. I dzisiaj pewnie słyszycie coraz więcej o zdrowym mikrobiomu a zdrowych jelitach. Nauka mówi o tym coraz głośniej i coraz więcej i coraz bardziej chcemy dbać o nasz mikrobiom. Ajurweda wie o tym od tysięcy lat I ajurweda mówi, że właściwe odżywianie ciała to podstawa zdrowia. W podcaście na temat trzech filarów zdrowia. Mówiliśmy o tym Pierwszy filar, na którym stoi wszystko absolutnie to jest właściwe odżywianie. I teraz ajurweda nie mówi wszystkim, co konkretnie mają jeść. Nie daje jednej recepty dla wszystkich. Ajurweda Patrzę na każdego indywidualnie, dlatego, że to, co dla mnie będzie dobre dzisiaj, niekoniecznie będzie służyć Tobie dzisiaj, ale jutro może służyć. I podstawą zdrowia jest to, co jemy. My często szukamy tych magicznych pigułek, bo chcemy na przykład oczyszczać nasze jelita specjalnymi racjami i ziołami.

Aggie 00:02:51 Ale przypominam, że ajurweda mówi, że zioła czy suplementy są dobre, o ile je przyswajamy. A może się okazać, że jemy mam mnóstwo suplementów, różnych fantastycznych ziół, a nasze ciało wcale ich nie przyswaja. Możemy to zauważyć, kiedy zaobserwujemy swój język i to, czy znajduje się na nim nalot. Ajurweda mówi też, że jeśli ta podstawa, ten fundament, czyli odżywianie, nie jest właściwe, żadne zioło nam nie pomoże. I szukamy tych magicznych pigułek i myślimy, że jak będziemy przyjmować określone zioła czy suplementy, przejdziemy jakąś kurację, to będziemy mogli wrócić do starego trybu odżywiania, który niekoniecznie nam służy. A to tak naprawdę nie chodzi o to, żeby wracać do tego odżywiania, które nam nie służy, czy żeby jeść tzw. niezdrowe rzeczy. A chodzi o to, żeby przyjrzeć się temu, co jemy na co dzień. Bo może się okazać, że te zioła czy te suplementy wcale nie będą potrzebne. I okej. Dzisiaj porozmawiamy o jednym Bardzo istotnym aspekcie odżywiania, który dotyczy każdego, bez względu na to, co powinien, a czego nie powinien na co dzień jeść, bez względu na to, jaką ma, a jaki ma brak równowagi i co by konkretnie dla danej.

Aggie 00:04:16 Konstytucji Ajurweda zalecała. To są zalecenia aktualne dla wszystkich. Czyli taka uniwersalna recepta na lepsze zdrowie i samopoczucie. I możecie zastosować je teraz przez najbliższy miesiąc i zaobserwować, poeksperymentować. Jak będziecie się czuć, kiedy zastosujecie tę receptę? O czym mówię? O łączeniu pokarmów. Różne pokarmy są rozkładane przez różne enzymy trawienne, więc jeżeli łączymy dwa pokarmy, które rozkładane są przez całkiem różne enzymy, bardzo obciążamy nasz układ trawienny i w ten sposób generujemy problem z przyswajaniem składników odżywczych. Ale pamiętajcie, że tu nie chodzi o to, co jemy, ale o to, co przyswajamy i czy to, co jemy, faktycznie przyswajamy. Ajurweda mówi, że każdy pokarm ma swoją energię albo ciepło, albo zimno. Ma swój określony smak i efekt. I jeżeli połączymy pokarmy z różną energią, czyli właśnie ciepła i zimna, z niewłaściwymi smakami, nasze Agni, czyli nasz ogień trawienny będzie obciążony, będzie zahamowane wydzielanie enzymów i w efekcie spowoduje to, że nasze ciało zacznie produkować toksyny.

Kamil 00:05:36 AMA AMA to jest ajurwedyjskie.

Aggie 00:05:39 Słowo oznaczające toksyny. Dokładnie. Więc jeszcze raz.

Aggie 00:05:43 Jeżeli nasz posiłek składa się z pokarmów, których nie powinniśmy razem łączyć w naszym ciele, nawet jeżeli one są zdrowe, w naszym ciele będą produkowane toksyny. I teraz, jeżeli te same pokarmy zjemy we właściwych połączeniach, to one będą stymulować Agni, czyli nasz ogień trawienny. mówiąc językiem współczesnym metabolizm I one będą usuwać toksyny. Ok. Czy taka jedna, można powiedzieć bardzo prosta rzecz jak to co? Z czym łączymy i dlaczego? Niewłaściwe połączenie pokarmów będzie spowalniać nasz metabolizm i będzie zaburzać pracę komórek, co w efekcie oczywiście prowadzi do chorób. Tak, wiemy, że metabolizm to jest podstawa. Metabolizm, a nie mitochondria. To jest coś, na czym nam naprawdę powinno zależeć. Jeżeli chcemy być zdrowi i to nie tylko zdrowi w ciele, ale też zdrowi, chcemy mieć dobre samopoczucie. Chcemy, żeby w naszym życiu były obecne pozytywne i fajne emocje, bo to też jest związane z tym, co jemy. Ok, to teraz przejdźmy do konkretów. Czego z czym nie łączymy i co do czego nie pasuje. Zatem jeżeli chcecie, możecie sobie zrobić notatki.

Kamil 00:07:00 A jeśli chcecie dostać gotową tabelę, to zapraszamy na nasz newsletter. Wagarowicze .pl. Ukośnik. Newsletter. Możecie wybrać też wersję premium, w której właśnie z takich podcastów wysyłamy takie gotowe tabele, które można sobie zapisać i można przywiesić na lodówce i wiedzieć co z czym łączyć i o tym pamiętać. Także zapraszamy Was serdecznie do subskrybowania newslettera naszego Wagarowicze .pl. Ukośnik. Newsletter.

Aggie 00:07:31 Ok. Zacznijmy od owoców i od tego, że owoce jemy jako oddzielny posiłek. Nie łączymy owoców z niczym. Ok, jeżeli wśród owoców znajdują się melony albo arbuzy, jemy je sama. Czyli nie łączymy melona np z truskawką i jabłkiem. Po prostu melony jemy same. Zauważcie też, jak się czujecie. Na przykład jeżeli zjecie owoce z bitą śmietaną. Na samą myśl mnie boli brzuch, bo kiedyś tak wiele, wiele lat temu nie wiedziałam o tych wszystkich rzeczach. I pamiętam, jak bardzo często towarzyszyły mi bardzo silne bóle brzucha i na dźwięk tego połączenia już moje ciało przypomina sobie. Więc poobserwujcie jak się czujecie po zjedzeniu nawet owsianki z truskawkami świeżymi.

Kamil 00:08:21 Jest pewien wyjątek w tych owocach.

Aggie 00:08:23 Jeżeli one są na ciepło. Tak, o tym chcę powiedzieć.

Kamil 00:08:26 A no tak, bo wtedy zmienia się jak.

Aggie 00:08:29 Zmienia się energia i jak najbardziej wtedy możemy zjeść ciepłe jabłka z ryżem albo też sam posiłek.

Kamil 00:08:37 Mhm. Czyli ma też znaczenie. To sposób obróbki. Ale jeżeli mówimy o świeżych owocach, no to nie łączymy ich z innymi rzeczami. Natomiast o tym wyjątku to myślałem o bananie.

Aggie 00:08:49 Tak, tak tak, tak. Miałam też powiedzieć, że banany, banany możemy, możemy łączyć i to też jest jedyny owoc, który możemy zjadać wieczorem. Banany. Banany? Tak. Natomiast też, jeżeli chodzi o porę, Ajurweda zaleca, żeby owoce jeść w czasie pity, czyli między 10 a 14, czyli przed lunchem najlepiej albo rano. To też zależy jaka to jest pora roku, bo ajurweda bardzo zwraca uwagę na to, co powinniśmy jeść w danej porze roku, bo to się zmienia. Ok, mamy owoce, a owoców nie łączymy ze zbożami w wodzie. Dalej fasolę nie łączymy oczywiście z owocami, z serami, z jajkiem, czyli z nabiałem, z rybami, z mięsem, z jogurtami.

Aggie 00:09:42 Czyli jeżeli na przykład zjemy fasolę i ona będzie z mięsem, to myślimy, że to przez tą fasolę. To nie chodzi o fasolę, to chodzi o to połączenie, Bo ludzie często myślą, że nie mogą jeść takich rzeczy jak fasola. A to jest kwestia połączenia odpowiedniego fasoli z innymi składnikami i tego, w jaki sposób ta fasola została przyrządzona, przygotowana. I oczywiście też w zależności od tego, Czy nasza konstytucja potrzebuje tej fasoli? To są też takie.

Kamil 00:10:12 Pytania czym jest konstytucja? Bo może nie wszyscy słuchali poprzednich podcastów dotyczących Wedy.

Aggie 00:10:16 Zachęcam Was do tego, żeby posłuchać o tym, czym jest Ajurweda i co to są dusza w ajurwedzie i czym jest preruty, czyli nasza nasza natura, czyli to jacy się urodziliśmy. I też w skróty, czyli to jaki jest stan obecny, czyli gdzie mamy jakąś nierównowagę. I patrząc na to, gdzie ta nierównowaga objawia się w naszym ciele, w naszym życiu, w naszych emocjach stosujemy odpowiednie, można powiedzieć, protokoły.

Kamil 00:10:46 Tak więc konstytucja to jest to, w jaki sposób, że każdy.

Kamil 00:10:51 Można powiedzieć tak, że każdy człowiek jest inny, ale są pewne grupy ludzi, które mają podobne cechy, np. Dany rodzaj skóry, daną wrażliwość, dane, konkretne sposoby wypowiadania się. Jest bardzo dużo, dużo takich małych składników, które tworzą daną konstytucję, daną duszę.

Aggie 00:11:11 A dusza to jest połączenie żywiołów. Mamy pięć żywiołów, czyli eter, powietrze, ogień, ziemia i woda. I teraz, kiedy eter łączy się z powietrzem, tworzy water ajurwedyjską, która jest już. Nie będę wchodzić w szczegóły, bo opowiada o tym bardzo dużo. Ale tak pokrótce to jest. Jeżeli sobie wyobrazicie osobę bardzo lekko kreatywną, taką wiecie jak wiatr i tak dalej. Woda i ogień, czyli ogień i troszkę wody tworzy Pitta. Czyli jeżeli sobie wyobrazimy osobę bardzo konkretną, bardzo taką naładowaną dużą ilością, być może często frustrującą się, która jest przepełniona dużo bardziej złością, ale która jest bardzo konkretna, solidna, rzeczowa. To będzie pita napędzana ogniem i połączenie wody i ziemi daje nam trzecią duszę kapę. To jest dusza, która jest jak woda i ziemia bardziej ugruntowana, bardziej przyziemna, bardziej taka osadzona w sobie.

Aggie 00:12:26 Jeżeli interesuje Was to więcej, zapraszam Was do tej Ligi Gwiazd.

Kamil 00:12:30 Jeżeli interesuje Was jaka budowa ciała na przykład się z tym też łączy, zapraszamy do całego podcastu na temat czym jest Ajurweda i czym są dusze wedyjskie.

Aggie 00:12:38 To jest piękny, logiczny bardzo system, który powstał poprzez tysiące lat obserwacji i on działa.

Kamil 00:12:46 Hmm.

Aggie 00:12:47 On działa.

Kamil 00:12:48 Działamy dalej. Na czym się zatrzymaliśmy?

Aggie 00:12:51 Moja mentorka mówi Ajurwedyjska ty jest dobry.

Kamil 00:12:54 This is it works it works.

Aggie 00:12:58 Tak, tak tak tak tak mówi. I tak to działa. Po prostu gdyby nie działało, nie istniałoby dzisiaj. Dobrze, idźmy dalej do tego, jak łączyć pokarmy. Bez względu na to, jaką mamy konstytucję, jaką mamy nierównowagę, jaką mamy naturę, bo to dotyczy każdego z nas, jeżeli chodzi o mleko. Mleka nie łączymy z bananami, z rybami, melonami, jogurtem z kwaśnymi owocami, z chlebem drożdżowym. Tutaj przychodzi mi na myśl chałka z mleczkiem. To, to, to bardzo jest niedobre połączenie. Takie rzeczy jak oczywiście melony. Jak już mówiłam, żyjemy zupełnie same, tak jak arbuzy bez nawet innych owoców.

Aggie 00:13:43 Jaja. I tutaj uwaga ja nie łączymy z mlekiem, nie łączymy z jogurtem. Oczywiście z owocami. Nie łączymy z serem i z ziemniakami. To się może zdarzać. Takie połączenie właśnie obiadowe. Ziemniaki z jajem, z jajami. Ale zauważcie, zaobserwujcie, jeżeli tak jecie, jak się czujecie potem Dalej jeżeli chodzi o miód. Ważna rzecz. Być może o tym wiecie, ale trzeba o tym powiedzieć, że miodu nigdy nie gotujemy. Jeżeli dodajemy miód do herbaty, do jakiegoś naparu, czekamy, żeby ten napar był w temperaturze, był już ostygnięty, pół letni po prostu dlatego, że ugotowany miód wydziela toksyny, a tego nie chcemy. Kukurydzy nie łączymy z daktylami, rodzynkami i bananami. I ważna rzecz psiankowatych, czyli pomidory, ziemniaki, bakłażan nie łączymy z nabiałem mielonym i ogórkiem. Tutaj sałatka grecka jest typowo anty ajurwedyjska, bo łączy właśnie wszystko to, czego nie powinna. Ale też chcę powiedzieć, że ajurweda nie jest sztywna w swoich zasadach. I to jest tak, że jeżeli ktoś wyrósł na diecie greckiej i od wielu pokoleń taki rodzaj pokarmów się łączy, to jego układ trawienny do tego się zaadoptował i to będzie okej dla tej osoby.

Kamil 00:15:08 Ja tutaj się uśmiecham, bo właśnie byliśmy w Grecji po raz pierwszy raz rok temu. I sałatka grecka w ogóle w Grecji to jest zupełnie inny wymiar. Tak, dokładnie. Ja próbowałem kupować te same składniki wysokiej jakości, ekologiczne i w ogóle fajne w Polsce i nie ma szans, żeby ta sałatka tak samo smakowała. Więc to, co też Ajurweda w ogóle mówi, to też o tym, że mamy różne pory roku, ale też mamy różne szerokości geograficzne i że to tak naprawdę wszystko ma wpływ i nie możemy patrzeć na człowieka bez tego szerszego kontekstu. I muszę przyznać, że ta sałatka grecka naprawdę była fantastyczna za każdym razem i. Ale właśnie nie w Polsce. W Polsce już nie zazwyczaj. Nie wiem, jak Wy się czujecie po sałatce greckiej. Właśnie po połączeniu pomidorów z ogórkami możecie to zaobserwować, ale. No tutaj właśnie. Być może gdyby popatrzeć na to w szerszym kontekście, być może można taki wyjątek w Grecji zastosować. W Grecji. Po prostu dzieje się inaczej. To w ogóle jest niesamowite, ale wiemy o tym, że tak jest, że inne rzeczy nam smakują.

Kamil 00:16:17 W innych miejscach przywozimy np. Same wino z Włoch, które tam było po prostu najlepsze na świecie i przywozimy je do domu, otwieramy i mówimy mmm, takie sobie. I tak jest z wieloma, wieloma produktami. I to właśnie jest ajurweda. Ajurweda mówi, że różne rzeczy w różnych szerokościach geograficznych, w różnych porach roku.

Aggie 00:16:37 Tak I jemy zgodnie z tym, co co jest, co jest dostępne aktualnie u nas w naszej szerokości geograficznej. Naprawdę nie musimy spożywać pokarmów, które są egzotyczne i pochodzą z drugiej części półkuli, nawet jeżeli są jakimiś superfoodami. Nie jest to potrzebne, bo tutaj gdzie mieszkamy, natura daje nam wszystko, czego potrzebujemy. Więc tak, łączenie pokarmów to jest jeden z aspektów odżywiania. Jest też ich znacznie więcej i będziemy je rozwijać w kolejnych podcastach o tym. Bo ja mówię nie tylko o tym, co jeść i dostarcza gotowe przepisy. Nie tylko mówi nam o tym, jak gotować odpowiednie, przygotowywać posiłki, bo to też ma znaczenie, z jakimi przyprawami i kiedy te przyprawy dodajemy i do czego i dlaczego.

Aggie 00:17:27 Ale też mówi o tym, jak powinniśmy jeść i dlaczego to ma takie duże znaczenie. To jak jemy? I na to czasami bardziej warto zwrócić uwagę niż na to, co jemy. Bo my wchodzimy w szczegóły i chcemy jeszcze liczyć kalorie. Ja w ogóle nie liczę kalorii, bo patrzę na pożywienie zupełnie w inny sposób.

Kamil 00:17:52 Tak odnośnie do kalorii. Dajcie znać w komentarzu. Być może chcecie bardziej naukowy odcinek dotyczący liczenia kalorii i bardziej naukowe podejście. Natomiast ja spotkałem się właśnie z też naukowcami, którzy podważają standardowe liczenie kalorii, które robimy w różnych dietach i w różnych podejściach. I jakby mówią o tej drugiej stronie. Co tam w tych kaloriach może iść nie tak? I jakie niektóre różnice poza zawartością kaloryczną są ważne dla przyswajania? I jeżeli chcecie, to z chęcią takim odcinkiem się zajmiemy i też nagramy.

Aggie 00:18:32 Pamiętajmy, że odżywianie jest tym głównym filarem naszego zdrowia i I też zmiana naszych nawyków odżywiania jest procesem, na który warto poświęcić swoją energię, na który warto poświęcić swoją uwagę. Bo to jest coś, co robimy cały czas i to jest coś, co wszyscy znamy.

Aggie 00:18:52 Wiemy o tym, że albo będzie naszą medycyną, albo będzie naszą trucizną. Zależy od tego, co, jak, kiedy i w jakich połączeniach.

Kamil 00:19:00 Dokładnie. Taki prosty przykład możemy liczyć kalorie i stwierdzić, że zjadłem tylko nie wiem, 1500 kalorii danego dnia. Ale jeżeli w tych kaloriach będzie na przykład kilkaset kalorii pochodzących z frytek z popularnego fast foodu, do którego jest dodany glutaminian sodu, który z kolei wpływa. Też nie będę wchodził w szczegóły, bo mówiłem to na innych podcastach, ale to mięso wpływa na masę, ponieważ zaburza przyswajanie i wpływa na niego za wynik, czyli wpływa na wyściółkę jelita i robi pewne zmiany. I co z tego, że będzie się wydawać, że kalorycznie się wszystko zgadza, jeżeli będą zaburzone inne rzeczy? I patrząc od takiej strony właściwie czysto naukowej, gdy popatrzymy teraz na surowe d i to, co mówi o tym, jak powinno wyglądać jedzenie, jakie powinno być i.

Aggie 00:19:55 Ile go powinno być, to też ma znaczenie ile jemy i skąd mamy wiedzieć, że już się najedliśmy, że to wystarczy.

Kamil 00:20:02 To nagle się okazuje, że ten pomost jest tutaj bardzo, bardzo solidny. Wracając jeszcze do tej właśnie fasoli. Tak jak też mówiłaś, no ajurweda zaleca, żeby przeżuwać Wielokrotnie, kilkanaście, kilkadziesiąt razy. No i też ilość. Jeżeli będziemy jeść na przykład cały gar wielki fasoli zjemy, no to też jakby będzie, to dla każdego będzie to nie korzystne. Kochani, dziękujemy za wysłuchanie dzisiejszego podcastu. Dajcie znać, czy temat łączenia posiłków i podejścia i wedyjskie jest Wam w jakiś sposób bliskie. Czy chcecie więcej materiałów, które dotyczą i rozwijają te tematy? Być może macie jakieś swoje spostrzeżenia? Jesteśmy bardzo ciekawi. Napiszcie w komentarzu. A jeżeli podcast się Wam podobał, wniósł coś do Waszego życia? Zostawcie koniecznie gwiazdkę na Spotify, zasubskrybujcie. I słyszymy się za tydzień. Przypominam też o newsletterze. Jeżeli chcecie być z nami w kontakcie, to jest super forma bycia w kontakcie. Super forma wsparcia Wagarowicze .pl. Ukośnik. Newsletter. Zapraszamy serdecznie i do usłyszenia! Pa, pa! Trzymajcie się ciepło. Pa!

Aggie 00:21:10 Dzięki bardzo! Trzymajcie się!

Blog Wagarowicze.pl to nie tylko strona o tym, jak najlepiej nauczyć się słówek i gramatyki, i jak mówić swobodnie po angielsku, uwzględniająca najnowsze doniesienia ze świata neurobiologii, to także i przede wszystkim społeczność otwarta na poszerzanie horyzontów myślowych.

Zabieramy Cię na wagary i pokazujemy inną stronę tego, co zostało utarte. Zabieramy w podróż szlakami mniej uczęszczanymi, a jednak wartymi zachodu. Mówimy o tym, o czym nigdy nie powiedzą Ci w szkole, o tym, jak pokonać strach przed mówieniem, na czym w ogóle nauka polega, a także czym jest fajnie życie, wolne od stresu i lęku, o podróżach, wolności (także) finansowej i o tym, że nie trzeba w ogóle do szkoły chodzić, żeby coś w życiu osiągnąć.

Szalenie prawdopodobnym jest, że po tym, czego się tu dowiesz, Twoje życie nigdy nie będzie takie jak wcześniej, więc wchodzisz na własne ryzyko ;-)

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments

Mów swobodnie, myśl po angielsku i odkrywaj z nami świat!