Jak rozpalić ogień zdrowia? AGNI i metabolizm.

Odporność. Odporność psychiczna. Siła fizyczna. Ciało i emocje. Co decyduje o naszym zdrowiu na co dzień? Co wpływa na długość i jakość naszego życia?

Ta jedna rzecz.

Ajurweda nazywa ją AGNI. Ogień trawienny. Nasze trawienie i metabolizm.

W dzisiejszym podcaście mówimy o tym jakie są symptomy osłabionego agni (spowolnionego metabolizmu) i jak naturalnie go rozpalić?

Projekt Fajne Życie ma już swoją przestrzeń w sieci! Koniecznie dołącz! 🙂 InstagramFacebookYouTube (coming soon 😉 po więcej treści i kontakt z nami, i innymi osobami z Projektu 🙂

W tym odcinku: „Jak rozpalić ogień zdrowia? AGNI i metabolizm.

  • AGNI a mitochondria
  • skąd mamy wiedzieć, że nasz metabolizm działa dobrze?
  • toksyny (Ama)
  • jak rozpoznać czy mamy toksyny?
  • metabolizm a emocje
  • Jak poprawić metabolizm?

Newsletter & Społeczność

W każdej chwili możesz zacząć wspierać Projekt Fajne Życie i otrzymać dodatkowe bonusy. Dołączając do ✨ Newslettera Premium (w cenie 9 PLN/miesiąc) będziesz mieć dodatkowo możliwość otrzymania:

  • gotowych protokołów, czyli zestawów narzędzi omawianych w podcastach do zastosowania w życiu w obszarze rozwoju osobistego
  • journaling promptów, czyli zadań do journalingu i własnej pracy rozwojowej
  • PDF z listą TOP naszych podcastów, które każdy, komu zależy na fajnym życiu powinien odsłuchać
  • tłumaczeń z sobotnich polecajek w gotowej formie do pobrania i wydruku
  • dodatkowych zniżek na wydarzenia i produkty

Tutaj możesz dołączyć do Newslettera Premium.

Dziękujemy Ci za to, że jesteś i wspierasz nasze działania!

Linki i nawiązania

Podcast: Skąd czerpać energię? Mitochondria –  usuń zmęczenie, ureguluj metabolizm, poziom cukru i hormony.

Instagram: @projektfajnezycie
Facebook: Facebook.com/projektfajnezycie
Newsletter: Projekt Fajne Życie
YouTube: Projekt Fajne Życie

Ciekawe cytaty z podcastu Jak rozpalić ogień zdrowia? AGNI i metabolizm.


’Nawet najzdrowsze jedzenie świata ani najlepsze i najdroższe suplementy ziołowe nie zadziałają, jeżeli nasz ogień trawienny będzie osłabiony.’

’To, jak długo i jak jakościowo będziemy żyć, agni decyduje o zdrowiu naszego ciała, naszych tkanek, naszych narządów, o zdrowiu emocjonalnym, o naszej sile odporności psychicznej i o tym, czy na co dzień przepełnia nas spokój, radość, czy lęk, lęki, złość, smutek.’

’W momentach mojego życia, w których odczuwałem bardzo dużo stresu i niepewności, kiedy cierpiałem też na ataki paniki, czułem, że jadłem, ale nie mogłem tego strawić, że to tam siedzi i zalega, i nie może przejść dalej.’

’Produkujemy ten podcast z potrzeby serca, chcemy się tym podzielić, zobaczyliśmy coś, chcemy to powiedzieć i to robimy.’

’Kiedy mamy niski metabolizm, czyli słaby ogień trawienny, czujemy się często przytłoczeni, zmęczeni, doświadczamy różnych negatywnych emocji.’

’To się wiąże z lepszą odpornością, czystą promieniującą skórą, mnóstwem energii, prawidłową wagą, klarownością umysłową, spokojem, odczuwaniem miłości, ze wszystkim, z życiem, którego chcemy.’

’Mogę się podzielić z wami tym, że czuję się o wiele lepiej pijąc ciepłą wodę i nie wyobrażam sobie już picia innej wody niż ta ciepła.’

’Ajurweda mówi, że codziennie powinniśmy przetrawić nasze emocje, zapisywać je, rozmawiać o tym, co się wydarzyło w ciągu dnia, żeby iść spać z czystym umysłem i żołądkiem.’

’Bo jeżeli chcemy coś zrobić, to wszystko jest możliwe. Nie zawsze jest proste i nie zawsze wszystko od razu wychodzi, ale to dążenie, to sklejanie tego, to nauka o tym, komponowanie sobie dnia, daje niesamowitą sprawczość i przede wszystkim fajne zdrowie.’

’Jak chcę, żeby moje jutro wyglądało? Jak chcę, żeby wyglądało moje życie za 20 lat od dzisiaj? To nagle zmienia się nasza perspektywa i jesteśmy w stanie dokonać innych wyborów.’

’To wszystko jest tak naprawdę ta energia, która w to idzie, ona naprawdę daje natychmiastowy efekt. To jest prawie że natychmiastowa gratyfikacja.’

’Jeżeli podcast się wam podobał, wniósł do waszego życia nowe informacje, zainspirował do robienia czegoś, czego nie robiliście do tej pory, zostawcie gwiazdeczkę na Spotify, napiszcie do nas, zostawcie komentarz.’

Rozdziały podcastu Jak rozpalić ogień zdrowia? AGNI i metabolizm.

Ajurweda i zdrowe agni (00:00:00)
Omówienie wpływu zdrowego agni na zdrowie i metabolizm.

Dysfunkcja mitochondrialna (00:00:17)
Związek między chorobami a dysfunkcją mitochondrialną w kontekście współczesnej nauki.

Metabolizm i trawienie (00:00:52)
Podstawy zdrowia: dobre trawienie, metabolizm i ich wpływ na odporność.

Rola agni w transformacji (00:01:20)
Agni przetwarza jedzenie na tkanki ciała oraz wpływa na emocje i świadomość.

Znaczenie zdrowego agni (00:02:40)
Agni decyduje o zdrowiu ciała, emocjonalnym i psychologicznym.

Porównanie ajurwedy i nauki (00:04:00)
Zbieżności między ajurwedą a współczesnym naukowym rozumieniem mitochondriów.

Niepodważalne prawa ajurwedy (00:06:51)
Prawa ajurwedyjskie są trwałe i niezmienne w kontekście ewolucji człowieka.

Transformacja jedzenia przez agni (00:08:03)
Jak agni przekształca jedzenie w energię i wpływa na jakość życia.

Objawy zaburzonego agni (00:09:58)
Jak niewłaściwe agni wpływa na apetyt, trawienie i samopoczucie.

Toksyczność ama (00:11:09)
Ama jako źródło chorób i wpływ na metabolizm.

Holistyczne podejście ajurwedy (00:12:17)
Osobiste doświadczenia z ajurwedą i jej całościowym podejściem do zdrowia.

Rozwiązania dla zdrowia (00:12:43)
Proste rozwiązania dostępne bez suplementów, które wspierają zdrowie.

Mitochondria a zdrowie (00:12:56)
Dysfunkcja mitochondriów związana z chorobami i stanami zapalnymi.

Prawidłowe nawyki żywieniowe (00:13:36)
Jak toksyny odkładają się w ciele i wpływają na zdrowie.

Emocje a metabolizm (00:16:30)
Niski metabolizm wpływa na emocje i ogólne samopoczucie.

Cukier w diecie (00:16:50)
Wzrost spożycia cukru i jego negatywny wpływ na mitochondria.

Objawy toksyn w organizmie (00:18:43)
Jak rozpoznać toksyny i nieprawidłowe działanie mitochondriów.

Menstruacja a zdrowie (00:18:54)
Objawy miesiączkowe nie są normalne i mogą wskazywać na problemy zdrowotne.

Związek ciała i umysłu (00:20:04)
Fizyczne zdrowie wpływa na stan psychiczny i emocjonalny.

Poprawa metabolizmu (00:20:42)
Sposoby na poprawę metabolizmu, zaczynając od ciepłej wody.

Ciepła woda jako lekarstwo (00:21:15)
Ciepła woda wspomaga trawienie i oczyszcza organizm.

Unikanie przetworzonego jedzenia (00:23:20)
Wybór świeżych, ciepłych posiłków zamiast przetworzonych dla lepszego zdrowia.

Przyprawy i ich działanie (00:24:33)
Omówienie przypraw o działaniu przeciwzapalnym i ich wpływu na trawienie oraz usuwanie toksyn.

Zasady ajurwedy dotyczące jedzenia (00:25:53)
Wskazówki dotyczące ilości jedzenia i picia, aby wspierać zdrowe agni.

Ciepła woda a trawienie (00:26:11)
Dyskusja na temat wpływu ciepłej i zimnej wody na proces trawienia.

Osobiste doświadczenia z ciepłą wodą (00:26:31)
Podzielenie się osobistymi odczuciami na temat picia ciepłej wody w kontekście zdrowia.

Wskazówki dla poprawy trawienia (00:26:52)
Jak pobudzić trawienie poprzez małe posiłki i imbir.

Znaczenie jakości soli (00:28:05)
Ważność wyboru dobrej jakości soli w diecie.

Herbatki wspierające trawienie (00:28:25)
Przepisy na herbatki, które poprawiają trawienie i metabolizm.

Lokalne i organiczne jedzenie (00:30:28)
Znaczenie spożywania lokalnych i organicznych produktów dla zdrowia.

Ruch a metabolizm (00:30:28)
Rola aktywności fizycznej w wspieraniu metabolizmu.

Zarządzanie stresem (00:32:42)
Praktyki oddechowe i medytacyjne jako sposób na redukcję stresu.

Przetrawienie emocji (00:33:53)
Znaczenie przetrawienia emocji i lekkiej kolacji przed snem.

Czas na zdrowie (00:34:51)
Podejście do organizacji czasu na trening i zdrowie w codziennym życiu.

Podstawy zdrowego stylu życia (00:35:26)
Podkreślenie prostoty i dostępności podstaw zdrowego stylu życia.

Perspektywa życiowa (00:36:02)
Rozmowa o tym, jak ważne jest myślenie o przyszłości i dokonywanie świadomych wyborów.

Znaczenie wsparcia (00:36:50)
Podkreślenie roli wsparcia społecznego w podejmowaniu zdrowych decyzji i aktywności.

Treningi i przyjemności (00:37:29)
Zakończenie na temat radości z aktywności fizycznej i zdrowego jedzenia, oraz zaproszenie do interakcji z słuchaczami.

Trankskrypt podcastu „Jak rozpalić ogień zdrowia? AGNI i metabolizm.:

(transkrypt wygenerowany automatycznie)

Aggie 00:00:00 Ajurweda mówi, że osoba, która ma zdrowe Agni, cieszy się idealnym zdrowiem i wówczas ani nie niezdrowe jedzenie, ani środowisko, w którym ta osoba się znajduje, która może nie jest najzdrowsze, nie ma żadnego wpływu na taką osobę. I we współczesnej.

Kamil 00:00:17 Nauce też zaczyna się mówić o tym coraz głośniej, że każda choroba jest tak naprawdę w pewien sposób związana z dysfunkcją mitochondrialną.

Aggie 00:00:26 Nawet najzdrowsze jedzenie świata, ani najlepsze i najdroższe suplementy ziołowe nie zadziałają, jeżeli nasz ogień trawienny będzie osłabiony. To jest według ajurwedy norma. To jest stan, do którego zostaliśmy stworzeni. Tak zostaliśmy zaprojektowani, żeby być zdrowym.

Kamil 00:00:42 Ten podcast powstał w celach edukacyjnych, informacyjnych. Treści zawarte w tym podcaście nie stanowią porady lekarskiej ani nie zastępują profesjonalnej opieki medycznej.

Aggie 00:00:52 Rozmawiamy dzisiaj o tym, jak poprawić metabolizm. Podstawą zdrowia. Absolutnym fundamentem zdrowia jest dobre trawienie i przyswajanie, a z tym wiąże się zdrowy metabolizm i odporność. Mówi o tym major Weda i mówi o tym już także coraz głośniej. Współczesna nauka, to co odpowiada za trawienie, metabolizm za odporność, czyli o czas w wodzie, to Agni, czyli dosłownie ogień.

Aggie 00:01:20 Można powiedzieć, że zadaniem Agni jest przetrawić to, co nie jest Tobą i przetworzyć to na to, co staje się tobą. Innymi słowy jesteś tym, co jesz i tym, co przyswajasz.

Kamil 00:01:36 Dokładnie. Czasami sobie nie zdajemy z tego sprawy, ale wszystko, co spożywamy, przekształca się w nas, w nasze komórki.

Aggie 00:01:45 Właśnie, Dokładnie. I to jest zadaniem Agni. Czyli zadaniem Agni jest przetransformowanie jedzenia w taką formę, którą nasze ciało może wykorzystać, która właśnie staje się każdą tkanką, każdą komórką naszego ciała, która odżywia każdą komórkę naszego ciała. Więc dosłownie to jedzenie, to jabłko. Ta czekoladka. To wszystko staje się naszą skórą, naszym sercem, naszym żołądkiem, kośćmi, naszymi oczami i wszystkim. Wszystkim, co widzimy i wszystkim, i nie tylko to, co widzimy. Dlatego, że Agni transformuje też wszelkie doznania zmysłowe, czyli wszystko to, co widzimy, to co słyszymy, czujemy, czego dotykamy, co wąchamy. I Agni transformuje to w wiedzę, w zrozumienie i świadomość, a więc nasze emocje i to, jak się czujemy i nasze życie zależy od stanu naszego Agni.

Aggie 00:02:40 To jak długo i jak jakościowo będziemy żyć. Agni decyduje o zdrowiu naszego ciała, naszych tkanek, naszych narządów, o zdrowiu emocjonalnym, o naszej sile odporności psychicznej i o tym, czy na co dzień przepełnia nas spokój, radość czy lęk Lęki, złość, smutek. Ajurweda mówi, że osoba, która ma zdrowa Agni, cieszy się idealnym zdrowiem. I wówczas ani nie jest niezdrowe jedzenie, ani środowisko, w którym ta osoba się znajduje, która może nie jest najzdrowsza, nie ma żadnego wpływu na taką osobę. Czyli silny ogień zapewnia nam ochronę. W Ajurwedzie w ogóle mówimy o 40 głównych typach Agni, ale dzisiaj nie będziemy oczywiście o nich wszystkich mówić. Natomiast chcę przez to powiedzieć, że kilka tysięcy lat temu Ajurweda opisała ten niesamowicie logiczny system funkcjonowania naszego organizmu. I jeszcze raz to powiem Agni znajduje się w każdej komórce naszego ciała. W Ajurwedzie każda terapia, każdy proces zdrowienia zaczyna się od uzdrowienia. Agni Dlatego, że bez tego żadne zioła, żadne zabiegi nie będą skuteczne. Idziemy do lekarza albo praktyka. I bez względu na to, z czym przychodzimy, Najpierw patrzymy na stan naszego AG.

Kamil 00:04:00 Ni jak nie możemy porównać do tego, co współcześnie jest uznawane jako mitochondriakomórkowe. Wiemy, że mitochondria to nasze takie komórkowe mini elektrownie, które produkują energię, które transformują jedzenie i tlen w ATP, czyli energię, dzięki czemu mamy energię, entuzjazm do działania, dzięki czemu możemy zwalczyć stany zapalne. Możemy myśleć, możemy mieć emocje, w ogóle wszystko, co robimy. Każda nasza funkcja życiowa, która istnieje musi zostać wytworzona. Do tego energia i ta energia jest wytwarzana przez nasze mitochondria. I we współczesnej nauce też zaczyna się mówić o tym coraz głośniej, że każda, każda choroba jest tak naprawdę w pewien sposób związana z dysfunkcją mitochondrialną. I tutaj to jest właśnie niesamowite. Ja się tym jaram niesamowicie, bo widzę, jak bardzo to jest to samo co ajurweda już kilka tysięcy lat temu mówiła i czytając takie książki jak na przykład Case’y Means Good Energy, o której niejednokrotnie wspominaliśmy w naszych podcastach, to w podcaście dotyczącym mitochondriów, tam, gdzie opisywaliśmy, jak rodzi się insulinooporność chociażby, czy właśnie jak te mitochondria działają z punktu widzenia naukowego i jak dalekosiężne implikację, zły stan mitochondriów i dobry, zły stan mitochondriów ma wpływ na wszystkie choroby cywilizacyjne, na naszą jakość życia, nasz wellbeing i wszystko, co robimy.

Kamil 00:05:28 I to jest dokładnie to samo, co Ajurwedy Agni. I to jest też niesamowite. Agni Ogień, Przecież to jest reakcja też spalania, no nie? Skąd oni wtedy to wiedzieli? I dlaczego mówią o tym ogniu i ogniu trawiennym, kiedy nie pamiętam już w którym roku, ale to było już chyba w 18 albo 17 wieku, zostało odkryte na Zachodzie, że występuje ta reakcja spalania. Już nie pamiętam przez kogo dokładnie, ale też w jednym podcaście opowiadałem o tym. Tam jakaś anegdota też była związana z tym spalaniem. Więc polecam wam podcast o mitochondriach. Natomiast tak to jest, to jest właśnie to jest wszystko jedno. To nie jest ajurweda, nauka. To jest po prostu jedno. Człowiek to jest jedno.

Aggie 00:06:09 Pamiętajmy, że ajurweda jest nauką o życiu. Oni wiedzieli, bo obserwowali życie, obserwowali naturę, A człowiek, istota, człowiek jest takim mikro odbiciem tego, co jest na zewnątrz, tego, co obserwujemy w naturze i poprzez obserwację. Oni, mędrcy, wiedzieli i opisali to w tak niesamowicie szczegółowy sposób, który jest cały czas niezmienny.

Aggie 00:06:35 To są rzeczy, które się nie zmieniają. To nie jest tak, że powstaje jakieś nowe odkrycie i coś traci ważność, tak jak to bywa we współczesnej nauce. Też czasami nie też, ale to bywa. Tak bywa we współczesnej nauce. W ajurwedzie to wszystko jest jedną spójną całością.

Kamil 00:06:51 Tak jakby te prawa i prawdy są tak niepodważalne, jak na przykład kontakt ze światłem. To, co też we współczesnej nauce teraz jest, to też mówiliśmy na kilka podcastów temu, że są rzeczy, które po prostu nie da się ich zmienić, dlatego że one wynikają z ewolucji człowieka, z powstania człowieka jako organizmu będącego w jedności ze światem. Nie ma człowiek i świat, tylko jest świat, który jest biologia. Tak, dokładnie. I tego po prostu nie oszukamy. Być może za kilka milionów lat będziemy przyrośnięcie do naszych ekranów. To ewolucja zrobi z nas. Po prostu stwierdzi, że nie potrzebne nam są ręce i nogi, bo wystarczy, że po prostu będziemy mieć mózg przyłączone jakimś przewodem do czegoś i będziemy jak roślina. Ale to się jeszcze nie stało.

Kamil 00:07:35 Dopóki to się nie stało, to ewolucja była bajka woli tak, ale dopóki ewolucja nie spowodowała, że nasze organizmy działają inaczej. A to się jeszcze nie stało. I to się jeszcze nie stanie, bo to nie działa tak szybko. To wszystkie prawa ajurwedyjskie i zresztą mające odzwierciedlenie w współczesnej nauce. One będą niezmienne. Dopóki my żyjemy, to się nie zmieni.

Aggie 00:07:58 Dokładnie. Dokładnie tak jest.

Kamil 00:08:00 No dobrze.

Aggie 00:08:01 Wracając do.

Kamil 00:08:03 Tego.

Aggie 00:08:03 Co Agni jeszcze robi, a nie robi coś niesamowicie ważnego dla nas, dla naszego życia, czyli transformuje jedzenie, czyli to wszystko, co spożywamy, co widzimy na talerzu w ogóle, a czym jest od nas, od nas. To jest coś, czego wszyscy chcemy mieć dużo, jak najwięcej, bo to jest długowieczność, to jest nasza odporność, to jest nasza siła, to jest nasza moc, witalność. To jest nasza siła życiowa. To od nas, od ilości, od nas zależy nasze życie, jego długość i jego jakość. I teraz tak co ajurweda mówi o tym, czym jest normalnie funkcjonujące, zdrowe Agni, czyli metabolizm, trawienie, zdrowa wyraża się w braku problemów ze strony układu trawiennego, czyli cieszymy się dobrym trawieniem.

Aggie 00:08:48 Co to znaczy? To znaczy, że nie odczuwamy tego, że nam się coś trawi, przewala, że coś się gdzieś w którejś części naszego układu pokarmowego znajduje. Chodzimy regularnie do toalety, nasza toaleta jest bezwysiłkowa. Nie mamy problemu z wagą. Cały czas utrzymujemy stałą wagę, mamy przewidywalny apetyt, czyli w określonych porach odczuwamy głód i wiemy, kiedy będziemy odczuwać ten głód. Mamy bardzo dobrą odporność, mamy siłę, mamy witalność, mamy pewność siebie, odwagę, czujemy radość, zadowolenie. Mamy taką mentalną klarowność, mamy entuzjazm, mamy dużo cierpliwości i można powiedzieć, że dosłownie błyszczą. Czyli cieszymy się takim blaskiem fizycznym i poza fizycznym, bo to jest to są rzeczy, których nie da się czasami opisać i zobaczyć. I teraz, jeżeli Agni nie jest zdrowa, co się wydarza? A jak nie może być wysokie? Wówczas objawia się to nadmiernym apetytem, tym, że ciągle potrzebujemy jeść. Jemy bardzo dużo, chodzimy często głodni i możemy przez to cierpieć, na przykład na zgagę. Ale nie może być niskie Wtedy, kiedy nie mamy apetytu, nie chce nam się jeść, czujemy się pełni i czujemy się ciężko.

Aggie 00:09:58 Możemy odczuwać senność po posiłku, mogą być nawet mdłości. Łatwo przybiera na wadze, ale nie może być też zmienne, czyli raz takie, a raz takie, czyli raz. Mam ogromny apetyt i nadmierne trawienie, a czasem w ogóle nie. Czasem mamy wzdęcia, a czasem czasem nie. I to, co przyczynia się do zaburzonego, a nie. To jest niewłaściwe. Tryb życia. To jest to, co my jemy, jak jemy, kiedy jemy. To są złe połączenia pokarmów. O tym, jak włączyć pokarmy w Ajurwedzie nagraliśmy cały podcast. Co powoduje zaburzenia Agni. To są także schowane emocje. Co się dzieje wtedy, kiedy nasze emocje nie są dobrze przetrawione? Kiedy nasza dieta nie jest właściwa, nasz styl życia nie jest właściwy. Nasze jedzenie nie może być właściwie przetrawione i przetransformowane i przekształca się w toksyczną substancję zwaną w Ajurwedzie AMA. AMA jest źródłem chorób. Tak, to jest inaczej. Toksyna. Więc jeszcze raz powiem to nawet najzdrowsze jedzenie świata ani najlepsze i najdroższe suplementy ziołowe nie zadziałają, jeżeli nasz ogień trawienny będzie osłabiony.

Aggie 00:11:09 Jeżeli mamy w ciele AMA, czyli toksyny, nasz metabolizm spowalnia. Nasz ogień jest po prostu za słabe, żeby przetransformować to, co wkładamy do naszego ciała.

Kamil 00:11:20 Tutaj właśnie też z mojego doświadczenia mogę coś dorzucić w momencie, kiedy teraz już potrafię tym zarządzać, ale w momentach mojego życia, w których odczuwałem bardzo dużo stresu i niepewności, kiedy cierpiałem też na ataki paniki, to dokładnie czułem to, o czym teraz mówisz, czyli jakby czułem, że jadłem nie do końca jakby byłem głodny na to jedzenie. Z drugiej strony jakby potrzebowałem zjeść i jakby czułem, że nie mogę tego strawić, że to tam siedzi i zalega i nie może przejść dalej i dokładnie. I pomimo tego, że to było relatywnie zdrowe jedzenie, nawet pod kątem ajurwedyjskim, to ono czułem, że nie może dać mi tego, co potrzebuje. Wciąż drgały mi ręce, wciąż czułem się, jakby za mało mi było magnezu. Jakby ta suplementacja nie dawała rady, to trzeba było podejść do tego holistycznie, ajurwedyjsko, a nie właśnie redukcjonistyczne, wprowadzając jakiekolwiek substancje. To po prostu nie zadziałało.

Kamil 00:12:17 Tak też właśnie piękną nauką jest ajurweda, która to ogarnia całościowo i przekonałem się o tym sam na własnej skórze. Jak to? Jak to działa? I myślę, że wiele osób ma z tym problem, że robią niektóre rzeczy, wydaje im się, że dobrze robią, a tu cholera cały czas coś. Nie, cały czas nie może strawić. Cały czas mam jakieś problemy z żołądkiem i nie wiedzą co zrobić. A tutaj są te rozwiązania i to jest niesamowite dla mnie.

Aggie 00:12:43 I to są bardzo proste rozwiązania. To jest najlepsze, że to są rzeczy, to są bardzo o nich zaraz powiem. To są łatwo dostępne rozwiązania Rozwiązanie i nie trzeba sięgać po żadne suplementy, bo tak jak sam zauważyłeś te suplementy po prostu nie działają.

Kamil 00:12:56 Ale to już wiesz. Suplementy to jest czubek góry lodowej, a tam jest góra lodowa. Idziemy do specjalisty, czekamy na niego. Wierzymy, że to nie wiadomo co będzie. I potem mamy jedno badanie, drugie, trzecie, bardzo specjalistyczne badanie, które tak naprawdę pokazuje czasami niewiele albo znajduje coś.

Kamil 00:13:13 Mamy przyczynę, a to zupełnie nie tak, bo jeżeli nie uregulujemy podstawowych rzeczy, to tam możemy grzebać, ale to nic nie da. Im wcześniej sobie to uświadomimy i zaczniemy te pozytywne rzeczy wprowadzać do życia, to nie będziemy mieć tych problemów. Właśnie rozwaliliśmy połowę biznesu farmaceutycznego. Przepraszamy, działamy dalej. Na czym skończyliśmy? Na AMA?

Aggie 00:13:36 Tak, tak na AMA, czyli toksynę, która przyczynia się do stanów zapalnych. I dokładnie to samo mówi nauka o mitochondriach. Tak, dysfunkcja mitochondriów wiąże się ze stanami zapalnymi, ze stresem oksydacyjnym i w tym upatruję źródło wszystkich chorób, co jest czymś absolutnie niesamowitym. Niesamowite jest to, że mówi o tym nauka coraz głośniej, ale wciąż za cicho. Dlatego, że wciąż nie dostaje się tam, gdzie powinno, czyli do ludzi, do gabinetów lekarskich, do edukacji, do szkoły.

Kamil 00:14:06 Nie no wiesz, za bardzo się to nie opłaca generalnie. No wiesz, my tutaj na przykład mówimy to produkujemy ten podcast z potrzeby serca, chcemy się tym podzielić, zobaczyliśmy coś, chcemy to powiedzieć i to robimy.

Kamil 00:14:17 Natomiast nie jest to coś, co możemy zapakować, prawda? Jak tabletkę i zacząć sprzedawać. I dlatego właśnie jest to tak, że ta wiedza ona się dostaje już trochę, ale trzeba jej trochę pomóc, tak? Dlatego dzisiaj my jesteśmy tutaj. Ty słuchasz. Możesz przekazać dalej ten podcast, możesz dać gwiazdkę, żeby wszyscy po prostu się o takich rzeczach dowiedzieli i żeby takie globalne było ruszenie, że hej, kurczę, to tak, mogę być zdrowy, mogę czuć się dobrze i ja tak naprawdę mam największy na to wpływ. Nie ktoś tam, do kogo pójdę i kto mi zrobi setki badań, bo nie wiadomo jaką wiedzę posiadł przez ileś tam x lat studiów i jakie przedrostki przed nazwiskiem. Najpierw ja zajmę się tym, co nauka współczesna, co ajurweda mówi, a potem zobaczymy. Możliwe, że problemy rozwiążą się same w stu procentach. Oby tak było.

Aggie 00:15:07 Często tak jest, bo zapominamy o tym często.

Kamil 00:15:11 Chyba, że jest za późno. Ale wiesz.

Aggie 00:15:13 Czasami.

Kamil 00:15:13 Jest. Bardzo rzadko jest za późno. Zazwyczaj nigdy nie jest za późno.

Kamil 00:15:16 Zazwyczaj.

Aggie 00:15:17 I teraz co powoduje, że te toksyny, czyli AMA odkładają się w naszym ciele? Skąd one się biorą? Jeżeli jemy przetworzone jedzenie, na przykład jeżeli jemy dużo cukru pod każdą postacią, jeżeli spożywamy alkohol, jeżeli jemy jedzenie, które jest zimne i mrożone w puszkach gotowe. Czy jedzenie, które dla nas jest niewłaściwe, czyli nawet takie, które może jest zdrowe, ale nam nie służy? Kiedy jemy w stresie albo na szybko, albo gdzieś tam w samochodzie na szybko, albo gdzieś biegniemy i coś sobie zjemy to tu, to tam. Jeżeli jemy nieregularnie. Jeżeli wtedy, kiedy nie jesteśmy głodni, nie odczuwamy tego głodu. Kiedy jesteśmy pod wpływem stresu, kiedy niewłaściwie oddychamy, a ma odkłada się w naszym ciele, a masę tworzy. I teraz pod kątem emocjonalnym. Kiedy mamy niski metabolizm, czyli słaby ogień trawienny, słaba Agni, czujemy się często przytłoczeni, zmęczeni, doświadczamy różnych negatywnych emocji. Możemy być reaktywni, może mieć dużo lęków. To znaczy, że ajurweda mówi o tym, że wówczas duchowo nie możemy przetrawić tego, co dzieje się w naszym życiu.

Aggie 00:16:30 Taka ciekawostka dla joginów. Trauma jest tym samym co karma, czyli coś, co jest za duże, za szybkie i nie może być w danej chwili przetrawione. Dlatego wszelkie schowane emocje, niewyrażone emocje, emocje gdzieś schowane w podświadomości będą zaburzać nasz metabolizm.

Kamil 00:16:50 Jeszcze wrócę na moment do tego, o czym mówiłaś o przedłożonym jedzeniu i tak dalej. W jednym z podcastów też podawałem konkretne statystyki, ale z tego co pamiętam, to dzisiaj jemy o 50 razy więcej cukru niż 100 lat temu. I działa to w taki sposób, że nasze mitochondria dostając taką ilość, one są bardzo mądre i one nie mogą tego przetrawić. Dlatego też zamykają się mówiąc tak bardzo uproszczony sposób na przyjmowanie. I to rodzi właśnie insulinooporność, czyli niemoc przyjęcia tak dużej dawki tych składników. Po prostu mitochondria mówią stop, Ja tyle nie dam rady przyjąć. I to powoduje rozregulowanie. To tworzy te stany zapalne, stany zapalne. Jest ogromna korelacja stanów zapalnych z psychiką i z tym, jak się czujemy. To jest wszystko połączone i współczesna nauka doskonale o tym wie. Doskonale.

Kamil 00:17:43 To nie są dziesiątki badań, to są setki, tysiące badań wysokiej jakości, które o tym mówią.

Aggie 00:17:48 To samo, a ma to samo. To jest dokładnie to samo, co ma po prostu inne słownictwo, inny język, inaczej wyrażone, natomiast mówiące o dokładnie tym samym. Więc teraz jak możemy rozpoznać, czy mamy, czy mamy toksyny? Czy nasze mitochondria pracują prawidłowo? Jeżeli to są takie rzeczy jak niewytłumaczalne przybranie na wadze, czyli na przykład nic się nie zmieniło w naszym życiu, a my nagle przebraliśmy na wadze częste wzdęcia i gazy, zgaga, zaparcia, biegunki, nieregularne niepełne wypróżnienia, uczucie zmęczenia po posiłku, uczucie bycia takim pełnym po zjedzeniu niedużego posiłku, mdłości, suche, pękające paznokcie, sucha skóra, wypadające włosy, nieprzyjemny oddech, Nalot na języku, alergia, zespół napięcia przedmiesiączkowego i wszelkie objawy związane z miesiączką wysypki.

Kamil 00:18:43 To, że że to jest jakby skutek.

Aggie 00:18:45 A ma Tak, zdecydowanie tak. Czyli PMS nie jest normalny? Tak czy inaczej, to, że to coś jest normalne i powszechne, nie znaczy, że jest prawidłowe i zdrowe.

Aggie 00:18:54 Bo naturalnie nie powinniśmy odczuwać żadnych symptomów, jeżeli mamy miesiączki. Tak, kobieta oczywiście.

Kamil 00:19:02 Jak to profesor Huberman mówi people human right.

Aggie 00:19:06 Tak, i to też dotyczy wszelkich symptomów związanych z menopauzą. To też jest taki temat, o którym dużo można mówić i według ajurwedy wszelkie objawy są skutkiem nagromadzenia i niewłaściwie pracujących wątroby. Tak jest. Więc i inne rzeczy to są takie rzeczy związane z ciałem jak wysypki, łuszczyca, trądzik i oczywiście emocjonalny letarg, zły nastrój, mgła umysłowa, takie uczucie senności, ociężałości. Może to być jeden, może być więcej, mogą być wszystkie te symptomy. I teraz najważniejsze co my możemy z tym zrobić? Musimy też zdać sobie sprawę z tego, że jeżeli będziemy pracować na poziomie fizycznym z naszym ciałem, będziemy jednocześnie wpływać na nasze zdrowie psychiczne. Czyli innymi słowy to, co będziemy na przykład jeść, jak będziemy się ruszać, będzie miało wpływ na nasz nastrój, nasze emocje. Dlatego jeszcze raz to powiem tak fundamentalne jest poprawienie trawienia w ajurwedzie, dlatego, że to prowadzi do radykalnych zmian w naszym zdrowiu.

Aggie 00:20:04 To się wiąże z lepszą odpornością czy z tymi zatokami, z czystą, promieniującą skórą, z mnóstwem ilości energii, z prawidłową wagą, klarownością umysłową, spokojem, odczuwaniem miłości, ze wszystkim, z życiem, którego chcemy. I to nie jest jakiś ideał, tylko to jest według ajurwedy norma. To jest stan, do którego zostaliśmy stworzeni. Tak zostaliśmy zaprojektowani, żeby być zdrowym. Ok, więc teraz najważniejsze chyba na to wszyscy czekamy. Jak to zrobić? Co zrobić, żeby poprawić metabolizm i jak z tym pracować? Może chcecie notować, może się przydać, Może będziecie pamiętać może część rzeczy, które już robicie.

Kamil 00:20:42 Ok. Jeśli chcecie dostać tę listę, o której teraz mówimy na maila. Koniecznie zapiszcie się na nasz newsletter. Projekt Fajne życie .pl zakładka newsletter.

Aggie 00:20:52 Więc jak to zrobić? Jak możemy poprawić metabolizm? Zaczynamy dzień od kubka ciepłej wody. Rano ciepła woda to powinna być woda. Dobrze ciepła, czyli nie letnia. Taka między gorącą a ciepłą, czyli taka jak herbatę. Pijemy.

Kamil 00:21:08 Czyli sobie gotujemy, nalewamy do kubeczka, czekamy parę minut i sobie popijamy.

Kamil 00:21:13 Proste? Proste.

Aggie 00:21:15 Pierwsza rzecz to właśnie gorąca woda.

Kamil 00:21:17 Nie pij zimnej wody. Nigdy. No chyba, że nie wiem. Może się pali wokół Ciebie i masz taki ogień trawienny i jest po prostu gorąco. Jest środek lata. Być może wtedy.

Aggie 00:21:28 Ale tylko wtedy, jeżeli jesteś pitą i jest w tobie bardzo dużo gorąca. Ale wtedy ta zimna woda będzie dla Ciebie lekarstwem, a nie czymś, co ugasi twoje pragnienie. Więc nawet latem pijemy ciepłą wodę. Większość osób naprawdę potrzebuje tej gorącej wody, nawet latem.

Kamil 00:21:43 To może być game changer, dlatego, że słyszymy bardzo dużo o tym Pij wodę, pij wodę, pij wodę, 2 3 litry wody dziennie. I teraz zobacz jak Ty weźmiesz i będziesz pił 2 litry wody dziennie zimnej z lodówki, bo sobie kupisz na stacji benzynowej, a tam wszystko jest w lodówkach i będziesz to pić, to zrobisz sobie ogromną szkodę pod względem trawienia i Twoje trawienie się przystopuje, bo tak działa po prostu zimna woda.

Aggie 00:22:09 Dokładnie jeszcze raz to powiem. Zimna woda gasi ogień trawienny, tak jak macie ogień.

Aggie 00:22:14 Jeżeli chcemy zgasić ogień. Czego używamy?

Kamil 00:22:17 Wody.

Aggie 00:22:18 No właśnie. Poza tym zobaczcie też, dlaczego ta ciepła woda. Ona niesamowicie dobrze oczyszcza nasz organizm z toksyn. Jeżeli myjemy naczynia i mamy tłustą patelnię, bo coś dobrego na niej robiliśmy i chcemy ją umyć, czy myślicie, że to zejdzie z zimną wodą?

Kamil 00:22:35 No wiesz, tego płynu by trzeba było nawalić tyle, żeby praktycznie było więcej go niż zimnej wody. I tutaj płyn do mycia naczyń działa trochę jak nasze enzymy trawienne, czyli jemy jakiś tłuszcz, przyjmujemy i zalewamy zimną wodą. No to to się dzieje dokładnie w naszym organizmie. Co się dzieje na tej patelni?

Aggie 00:22:52 A co się stanie jak polewamy ciepłą, gorącą wodą? Ten tłuszcz ładnie odejdzie i to samo dzieje się w naszym ciele. Więc możecie sobie wyobrazić, co ta gorąca woda robi w naszym organizmie na temat gorącej wody. Myślę, że warto nagrać oddzielny podcast o tym, co ona robi i dlaczego ją warto pić. Idziemy dalej. Warto mieć bidon, swój termos, butelkę, która trzyma ciepło i mieć w niej taką gorącą wodę i sobie ją nalewać i popijać po kilka łyków takiej ciepłej wody w ciągu dnia i w ten sposób się nawadniać.

Aggie 00:23:20 Można do tej wody dodać troszeczkę imbiru, można dodać troszeczkę limonki, a może być to po prostu zwykła gorąca woda. Kolejna rzecz to jest unikanie przetworzonego jedzenia. Ciasteczka, smażone jedzenie, sery, jakieś resztki jedzenia, alkohol, cukier, chipsy wszystko to, co jest na półkach, ładnie zapakowane i co łatwo można sobie podjadać, to wszystko będzie gasić nasz ogień trawienny, więc unikamy wszystkiego, co jest przetworzone, a jemy to, co jest ciepłe i świeżo przygotowane. Główny posiłek powinniśmy zjadać wtedy, kiedy nasz ogień jest najmocniejszy, czyli nie jest to rano, ani nie jest to wieczór. Ogień jest najsilniejszy wtedy, kiedy najwyżej świeci słońce. Jeden ogień. Drugi ogień. Czyli kiedy? Czyli w ciągu dnia. Między godziną 10 a 14. Czyli ta godzina obiadowa to jest czas, kiedy powinniśmy zjeść największy posiłek. Kolację powinniśmy jeść około 18 19, latem, troszeczkę później około 19:00 i kolacja powinna być bardzo lekka. To mogą być lekkie warzywa, lekka zupa. Powinniśmy jeść regularnie, w regularnych porach, w zgodzie z rytmem całodobowym.

Aggie 00:24:33 Możemy używać przypraw, które mają super przeciwzapalne działanie, które też pomagają nam trawić, przyswajać, ale też usuwać toksyny, usuwać, które regulują trawienie. Tak jak koper włoski, takie jak mięta, cynamon, kardamon, kumin, kolendra, imbir. Oczywiście kurkuma należy gotować z taką ilością przypraw, z dużą ilością przypraw, jak wtedy, kiedy mamy posiłek i nie podjadamy niczego pomiędzy posiłkami. Dajemy czas na to, żeby nasze posiłki zostały w całości przetrawione i przyswojone. Ważna zasada ajurwedy dotyczy tego, ile powinniśmy jeść. Czyli to jest ajurweda mówi 75%, czyli na tyle, że nie jesteśmy pełni. Po posiłku możemy powiedzieć, że kończymy, jest i czujemy, jakbyśmy jeszcze troszkę mogli zjeść, ale możemy sobie w ten sposób sprawdzić, że wstaniemy od stołu, przejdziemy się i zobaczymy, czy już nie przejadamy się. Jemy mniej, ale oczywiście pełnowartościowego jedzenia. Mówiliśmy już o piciu zimnej wody, nie pijemy zimnej wody, a już tym bardziej Nigdy nie pijemy zimnej wody z posiłkami. To jest niesamowite w restauracjach, bo tam ostatnio byliśmy w takiej restauracji, gdzie prosiłam o gorącą wodę, a tam się okazało, że uwaga, nie ma czajnika i nie mogą mi zrobić ciepłej wody.

Aggie 00:25:53 Czasem się tak zdarza, są tylko zimne napoje. Wtedy oczywiście warto po prostu nie pić i wziąć posiłek, który będzie bardziej mokry. Natomiast nigdy nie pijemy nic zimnego z posiłkami, bo nawet jak ten posiłek będzie super zdrowy, to zimno zgasi cały ogień i to się po prostu nie trawi i nie przyswoi.

Kamil 00:26:11 Tak, jestem ciekawy w ogóle, czy literatura naukowa coś mówi na temat tej zimnej wody i ciepłej wody? Czy współczesna nauka to potwierdza, czy zaprzecza temu w jakikolwiek sposób? Myślę, że może w następnym podcaście poszukam materiałów, również naukowych, bo to, o czym mówimy, o zimnej wodzie, to jest kwestia ajurwedy. I w taki sposób ajurweda do tego podchodzi.

Aggie 00:26:31 Mały disclaimer tak, chodzi o moje doświadczenia. Mogę się podzielić z Wami tym, że czuję się o wiele lepiej pijąc tą ciepłą wodę i nie wyobrażam sobie już picia innej wody niż ta ciepła. Odczuwam to bardzo w samolocie, kiedy powietrze dookoła jest bardzo sucho, a kiedy w ogóle cała podróż powoduje dużo suchości. Picie tej ciepłej wody nawilża.

Kamil 00:26:51 Tak, to prawda.

Aggie 00:26:52 Tak bardzo nawilża i już. Tak myślę, że oddzielny odcinek możemy na ten temat nagrać, bo bardzo dużo ciepła woda robi. Więc już kończąc temat wody. Taką fajną wskazówką dla osób, które czują, że właśnie to trawienie nie jest dobre, że chciałyby to pobudzić. Na pewno nie unikamy posiłku. Ajurweda mówi, że posiłki powinniśmy jeść. Jeżeli czujemy się, że nie mamy tego apetytu. Powinniśmy zjeść malutki posiłek, ale powinniśmy dać sygnał naszemu układowi trawiennemu, że to jedzenie powinno się pojawić i wraz z jedzeniem możemy sobie przyjąć kawałek imbiru z solą i z cytryną, co niesamowicie dobrze pobudzi ogień trawienny, a między posiłkami możemy sobie popijać napar imbirowy przez kilka dni, kilka tygodni. Wszystko zależy od tego, na jakim jesteśmy etapie, w jakim jesteśmy w stanie, ale to jest coś, co niesamowicie będzie pobudzało nasz metabolizm Dalej. Do posiłków powinniśmy dodawać masło klarowane, dobrej jakości i albo oliwa z oliwek również bardzo dobrej jakości. Potrzebujemy tłuszczy. Potrzebujemy zdrowego tłuszczu, który będzie nas nawilżać głęboko, a my potrzebujemy tego nawilżenia. Pamiętamy o tym, że wszelkie fasole, wszelkie ziarna namaczamy przed gotowaniem.

Aggie 00:28:05 To wpływa na ich strawność. Ważna jest sól. W naszej diecie. Bardzo ważna. Ważna jest to, jakie jest jakości. Powinna być dobra, prawdziwa, nie przetworzona sól, jak sól morska, himalajska czy sól kłodawska.

Kamil 00:28:17 Polska sól. Akurat my wybieramy nie jodowaną. Absolutnie nie. Oddzielny podcast chyba jeżeli chodzi o jodze.

Aggie 00:28:25 Na pewno? Na pewno tak. Są herbatki, które wspierają trawienie. Oczywiście herbatka imbirowa, czyli po prostu kroimy sobie świeży imbir i zalewamy gorącą wodą. Albo gotujemy imbir przez 10 minut i pijemy sobie taki napar. jest świetna herbatka, tak zwana CCP, czyli kolendra i koper włoski w takich samych ilościach łączymy, zalewamy wrzącą wodą, czekamy aż ostygnie i popijamy sobie w ciągu dnia albo zalewamy sobie do termosu i popijamy sobie przez kilka dni kilka tygodni. Genialna herbatka jeżeli chodzi o ogień trawienny. Nie każdy może być. Smak niektórzy mogą lubić, ale działa fantastycznie. Są określone pokarmy, które poprawiają nasz metabolizm, czyli to, co powinniśmy wybierać do jedzenia, co będzie wspierało nasze trawienie. Są wszelkiego rodzaju lekkie warzywne zupy, przyprawy, o których mówiłam wcześniej.

Aggie 00:29:15 To są zielone liście, oliwa, które też już mówiłam. Owsianka, czyli płatki owsiane, jabłka, w szczególności na ciepło, ugotowana, z cynamonem, kardamonem, zielona herbata to będą pomidory, brokuły, seler, pietruszka, pokrzywa, buraki, koper, marchewki, wspomniany już imbir i fantastyczna fasolka mung, ale nie ta zielona, którą można kupić w sklepie, tylko to jest taka żółta fasolka mung dal, z której gotuje się fantastyczną zupę. W bardzo prosty sposób ważna jest w kontekście naszego Agni, w kontekście naszego metabolizmu to, jakie jest nasze jedzenie. Nasze jedzenie powinno być lokalne, czyli powinniśmy jeść to, co jest dostępne w danej chwili, w danej porze roku i jak najbardziej organiczne, organiczne. Nie mówię tutaj, że musi być z certyfikatem ekologicznym, ale powinniśmy wiedzieć z jakiegoś źródła, czyli czy to jedzenie jest czyste, czy jest pozbawione pestycydów, sterydów, hormonów, które wpływają na trawienie. Bardzo negatywny sposób powodują zaburzenia pracy naszego układu nerwowego, powodują raka, zaburzenia hormonalne, ADHD i praktycznie wszystkie choroby, których chcielibyśmy uniknąć.

Aggie 00:30:28 Więc to jest bardzo istotne, jakiej jakości jest jedzenie, które spożywamy i co oprócz jedzenia? Nie tylko jedzenie wpływa na nasz metabolizm, ale też nasz ruch, czyli to jak dużo, jak często się ruszamy. Ważne jest to, żeby po każdym posiłku przejść się, zrobić trochę kroków, pochodzić, poruszać się. Nie musi to być od razu. To nie o to chodzi, żeby zjeść i od razu lecieć gdzieś, czyli po zjedzonym posiłku. To jest też podcast na ten temat. Jak powinniśmy jeść według RWD. Naprawdę testowano cały podcast, dlatego, że przed posiłkiem powinniśmy sobie usiąść i nie każdy może chce albo lubi, albo praktykuje modlitwę przed jedzeniem. Ale można praktykować po prostu oddech. Czyli można wziąć trzy oddechy. Można po prostu usiąść w ciszy. Można po prostu popatrzeć na swój talerz i podziękować za to, że mogę jeść. I to samo po zjedzeniu posiłku. Czyli zanim wstaniemy, możemy chwilkę odczekać i wziąć kilka oddechów po posiłku i dopiero potem poruszać się. Zresztą wiemy też, ze współczesnej nauki o tym, że jak bardzo.

Aggie 00:31:34 To jak się ruszamy? Jaki mamy ruch każdego dnia wpływa na nasz metabolizm. To jest absolutna podstawa, absolutny fundament i każdy z nas powinien o to bardzo mocno dbać każdego dnia. Trening musi być.

Kamil 00:31:48 Tak, to jest podstawa funkcjonowania mitochondriów. Mitochondria to jest podstawa naszego zdrowia. Ruch powoduje. Wyjął to max, o którym mówiliśmy w poprzednim lub poprzednim odcinku. W jaki sposób nasza wydolność tlenowa jest związana z przewidywalną długością życia i jak możemy poprawić to i o czym nam to mówi? Zachęcam do posłuchania. Więc jakby to są takie, można powiedzieć, podstawowe filary. Jak tych filarów nie ma, to to nie ma. Co tam, że tak powiem, nie zalepiać plastrami czegoś tam prowizorycznie, bo to się rozwali. Muszą być filary.

Aggie 00:32:24 Tak? No musimy się napocić, musimy się spocić. I każdego dnia pamiętajmy, że w pewnym momencie w naszym życiu dzieje się tak, że nasze kości, nasze mięśnie tracą swoją gęstość. A my nie chcemy tego. Rozwiązanie jest proste. Ruch. Ruch codzienny. Ruch. Codzienny trening.

Aggie 00:32:42 Oczywiście też. Powiem o tym krótko, ale to jest też potężny temat jak zarządzanie stresem, czyli praktyki oddechowe, praktyki, medytacyjna joga, nidra, praktyki, które powodują, że się uspokajamy, że wchodzimy w stan odprężenia. Wszystko to powinniśmy robić codziennie, każdego dnia. To powinna być część naszego dnia. I tak samo jak to, jak przedstawiamy nasze jedzenie. Ważne jest to, jak przedstawiamy nasze emocje. Ajurweda mówi, że my codziennie powinniśmy zrobić przetrawienie naszej emocji, czyli zapisywać sobie nasze emocje, rozmawiać o tym, co się wydarzyło w ciągu dnia, żeby to przetrawić, żeby iść spać z czystym umysłem i z czystym żołądkiem. I właśnie po to mamy lekką kolację na trzy czy cztery godziny przed snem, co najmniej, żeby iść spać głodnym. Ajurweda mówi o tym, że trzeba iść spać głodnym i to jest jak najbardziej pożądane, dlatego że od godziny dziesiątej wieczorem zaczyna pracować nasza wątroba, która bardzo potrzebuje tego, żeby było pusto, żeby mogła pracować i transformować to, co ma przetransformować. Bo jeżeli zjemy za późno, jeżeli pójdziemy spać późno, to będziemy bardzo obciążać naszą wątrobę.

Aggie 00:33:53 A wątroba jest naszym ultra ważnym organem, który bardzo chcemy dbać.

Kamil 00:33:58 O w zasadzie proste. Te rzeczy są do wdrożenia, wymagają trochę czasami gimnastyki, elastyczności w momencie, kiedy pracujemy, kiedy ten czas naprawdę zaczyna się kurczyć, bo mamy dzieci, obowiązki, jedną pracę, czasami drugą, jakieś zlecenia i tak dalej, to wszystko zaczyna się nawarstwiać i możemy stwierdzić nie mam czasu na to. Ale ja lubię zadawać pytanie inaczej. I od pewnego czasu w moim życiu zadaję pytanie jak zmieszczę trening? Podczas gdy jest to, to i to i tyle. Jak zmieszczę trening między 8 a dziewiątą rano, a nie ile mam, czy mam czas? Czy mam pieniądze? Nieważne jak to zrobię. I tyle. I to podejście działa we wszystkim. A jak nie zrobię, to zastanawiam się jak zrobię jutro. I to jest chyba jedyna, jedyna rzecz. Bo w momencie, kiedy zaczniemy sobie mówić a to nie dla mnie, to łatwo się mówi, bo coś tam, coś tam i tak dalej, to to wszystko nam się zaczyna rozwalić.

Kamil 00:34:51 Bo jeżeli chcemy coś zrobić, to wszystko jest możliwe. Nie zawsze jest proste i nie zawsze wszystko od razu wychodzi. Ale to dążenie, to sklejanie tego, to nauka o tym. Komponowanie sobie tego dnia po tym daje niesamowitą taką sprawczość, poczucie sprawczości i przede wszystkim fajne zdrowie. Bo jak nie ma zdrowia, to nie ma nic. Nie możemy iść do pracy, będziemy się czuć źle i tak dalej. Albo będziemy jeździć na jakieś zabiegi, albo gorsze rzeczy i wszystko się będzie sypać. Nie da rady po prostu działać, kiedy nie ma zdrowia. Zdrowie jest basic. A zdrowie to metabolizm, czyli Agni właśnie.

Aggie 00:35:26 I to, jak bardzo jest to proste i jak bardzo jest to w naszych rękach. Nie potrzeba żadnych specjalistycznych ziół. Można się wspierać? Oczywiście, ale nie o tym dzisiaj mówimy. Dzisiaj mówimy o tych podstawach, które w wielu przypadkach powodują wyregulowanie wszelkich dolegliwości. Same te rzeczy, o których dzisiaj mówiliśmy, które są dostępne dla każdego w tej chwili, które są darmowe i cóż. I życzymy wam dużo mocnego, dobrego, zdrowego Agni, dużo zdrowia i dużo cieszenia się tym procesem.

Aggie 00:35:55 To wszystko to jest cały proces, w którym jesteśmy i wiedząc o tym, co wiemy, możemy dzielić się też tym z bliskimi.

Kamil 00:36:02 I to po prostu może być coś fajnego. To to nie musi być. O Boże, dzisiaj się muszę wziąć od jutra za siebie i muszę się męczyć na siłowni, bo mi kazali. Nie, nie, nie. To zupełnie wygląda inaczej. Jak sobie zadamy pytanie OK, to co dla mnie w życiu jest ważne, jak chcę, żeby moje jutro wyglądało jak chcę, żeby wyglądało moje za 20 lat, od dzisiaj, za 30 lat, od dzisiaj, to nagle zmienia się nasza perspektywa i jesteśmy w stanie dokonać innych wyborów i działać. No fajnie jest działać, fajnie znaleźć ludzi, którzy też w taki sposób działają. To jest też niesamowite wsparcie i to wszystko prowadzi nas do fajnie, bo to jest tak, że to się czasami może wydawać dużo rzeczy do wprowadzenia, ale jak sobie potem pomyślimy, jakie są konsekwencje i jak dużo pieniędzy i wszystkiego zżera nam leczenie, to się okazuje, że wolimy to mniejszy ból.

Kamil 00:36:50 Zresztą treningi są bardzo fajne. Jak coś lubimy tenisa lub cokolwiek innego, jak też lubimy fajnie jeść, lubimy dobre jedzenie. To wszystko jest tak naprawdę ta energia, która w to idzie. Ona naprawdę daje natychmiastowy efekt. To jest prawie, że natychmiastowa gratyfikacja. Kochani kończymy. Życzymy Wam wszystkiego dobrego. Słyszymy się za tydzień. Jeżeli podcast się Wam podobał, wniósł do Waszego życia nowe informacje, zainspirował do robienia czegoś, czego nie robiliście do tej pory. Zostawcie Gwiazdeczka na Spotify, napiszcie do nas, zostawcie komentarz. Podzielcie się tym jak to u Was wygląda. Możecie napisać jakie chcecie podcasty, na jaki temat. A my słyszymy się za tydzień. Dzięki śliczne!

Aggie 00:37:29 Trzymajcie się! Cześć!

Blog Wagarowicze.pl to nie tylko strona o tym, jak najlepiej nauczyć się słówek i gramatyki, i jak mówić swobodnie po angielsku, uwzględniająca najnowsze doniesienia ze świata neurobiologii, to także i przede wszystkim społeczność otwarta na poszerzanie horyzontów myślowych.

Zabieramy Cię na wagary i pokazujemy inną stronę tego, co zostało utarte. Zabieramy w podróż szlakami mniej uczęszczanymi, a jednak wartymi zachodu. Mówimy o tym, o czym nigdy nie powiedzą Ci w szkole, o tym, jak pokonać strach przed mówieniem, na czym w ogóle nauka polega, a także czym jest fajnie życie, wolne od stresu i lęku, o podróżach, wolności (także) finansowej i o tym, że nie trzeba w ogóle do szkoły chodzić, żeby coś w życiu osiągnąć.

Szalenie prawdopodobnym jest, że po tym, czego się tu dowiesz, Twoje życie nigdy nie będzie takie jak wcześniej, więc wchodzisz na własne ryzyko ;-)

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments

Mów swobodnie, myśl po angielsku i odkrywaj z nami świat!