Jedzenie, które daje szczęście?
Gdy słyszysz te 2 słowa: jedzenie i szczęście, to co przychodzi Ci do głowy?
Jakie jedzenie daje szczęście?
I co ma z tym wspólnego miejsce, w którym przyszliśmy na świat?
Podcast dostępny również tutaj: Spotify | Apple Podcasts | Google Podcast
W tym odcinku: „Jedzenie, które daje szczęście?”
- jedzenie uwarunkowane kulturowo
- prawdziwe potrzeby ciała
- jedzenie a zdrowie
- czym tak naprawdę jest zdrowe jedzenie?
Linki i nawiązania
Instagram: @aggie.bialy
Facebook: Facebook.com/wagarowiczepl
TikTok: https://www.tiktok.com/@wagarowiczepl
Strona: https://wagarowicze.pl
Newsletter | Nauka.Holistycznie: https://wagarowicze.pl/newsletter/newsletter
Holistyczny Roczny Program Nauki Angielskiego: https://przemianajezykowa.pl
Platforma i aplikacja do nauki angielskiego: https://vagaru.com
Ciekawe cytaty z podcastu „Jedzenie, które daje szczęście?”
’Czy chcę zjeść lody, a potem mieć zamulony umysł i trawienie przez najbliższe dni? Czy chcę czuć się lekko, fajnie i dobrze?’
’Człowiek, który jest zdrowy, ma tysiące marzeń, a człowiek, który nie jest zdrowy, ma jedno marzenie.’
’Jedzenie ma wpływ nie tylko na to, jak długo żyjemy, ale też na to, jaki poziom energii mamy na co dzień.’
’Pomimo że już to wiedziałem, to i tak z automatu robiłem na przykład szedłem i kupowałem jakiś napój kolorowy i piłem już wiedząc, że to nie jest spoko.’
’Lody przynoszą sporo uśmiechu na twarzach wielu ludzi i dzieci, ale na dłuższą metę więcej szczęścia znajdziemy w zdrowiu, a nie w chorobie.’
’Czy ja chcę to pić, czy ja chcę to jeść? I nagle się okazuje, że nie, nie, nie i stajesz się wyrzutkiem społecznym, bo wszystko robisz inaczej niż inni ludzie dookoła.’
Rozdziały podcastu „Jedzenie, które daje szczęście?”
Jakość życia (00:00:00)
Omówienie znaczenia jakości życia oraz energii i witalności w codziennym życiu.
Wprowadzenie do tematu (00:00:21)
Kamil przedstawia temat odcinka i omawia różne tradycje zdrowotne.
Trzy pytania o jedzenie (00:01:08)
Zachęta do zadawania sobie pytań dotyczących wyborów żywieniowych.
Guilty pleasures (00:01:30)
Refleksja nad jedzeniem, które sprawia radość, ale jednocześnie budzi poczucie winy.
Kulturowe uwarunkowania wyborów (00:02:39)
Omówienie wpływu kultury na nasze wybory żywieniowe i diety.
Przyjemności a poczucie winy (00:03:57)
Zastanowienie się nad sprzecznością między przyjemnościami a poczuciem winy.
Edukacja o odżywianiu (00:05:18)
Potrzeba edukacji na temat zdrowego odżywiania w szkołach.
Choroby cywilizacyjne (00:06:26)
Związek między dietą a chorobami cywilizacyjnymi.
Historia Oceana (00:07:12)
Opowieść o Oceanie i jego rodzinie, ilustrująca wpływ diety na zdrowie.
Choroby przewlekłe (00:10:31)
Dane o umieralności z powodu chorób przewlekłych i ich związku z dietą.
Jakość życia a dieta (00:11:58)
Rozważania na temat jakości życia, energii i wpływu diety na samopoczucie.
Wpływ jedzenia na samopoczucie (00:13:18)
Związek między dietą a zdrowiem psychicznym oraz energią.
Etyczne wybory żywieniowe (00:14:40)
Zachęta do wspierania lokalnych rolników i etycznych praktyk żywieniowych.
Wybór jedzenia (00:15:07)
Rozmowa o wpływie wyborów żywieniowych na zdrowie i samopoczucie.
Reklama a wybory żywieniowe (00:15:55)
Jak marketing wpływa na nasze decyzje dotyczące jedzenia i przyjemności z jedzenia.
Kwestionowanie nawyków (00:17:08)
Zachęta do refleksji nad własnymi wyborami żywieniowymi.
Slogan Osho (00:17:38)
Omówienie znaczenia zdrowia w kontekście długoterminowego szczęścia.
Czym jest zdrowe jedzenie? (00:18:15)
Zastanowienie nad tym, co oznacza zdrowe jedzenie i jego subiektywność.
Jakość soków (00:19:12)
Różnice między świeżo wyciskanym sokiem a sokiem z kartonu.
Zimne jedzenie a trawienie (00:20:22)
Jak temperatura jedzenia wpływa na procesy trawienne i zdrowie.
Reakcja organizmu (00:21:13)
Znaczenie obserwacji reakcji ciała na spożywane pokarmy.
Ajurweda i odżywianie (00:23:07)
Zachęta do zgłębiania ajurwedyjskich zasad odżywiania.
Wartości życiowe (00:24:20)
Refleksja nad wartościami i ich wpływem na wybory żywieniowe.
Ewolucja wartości (00:25:10)
Jak wartości zmieniają się w czasie i wpływają na życie.
Zachęta do interakcji (00:25:22)
Prośba o feedback i pytania dotyczące odcinka.
Trankskrypt podcastu „Jedzenie, które daje szczęście?”:
(transkrypt wygenerowany automatycznie)
Aggie 00:00:00 To nie chodzi tylko o długość życia, co o jego jakość. O to, żeby żyć i mieć energię. Żeby mieć witalność, żeby mieć lekkość. Żeby być szczęśliwym tu i teraz. I warto sobie zadać takie pytania jak ja chcę czuć się w moim ciele? Czy chcę zjeść lody, a potem być zmuła i mieć zamulony umysł i trawienie przez najbliższe dni? Czy chcę czuć się lekko i fajnie i dobrze?
Kamil 00:00:21 Cześć, Z tej strony Kamil i Aggie cześć. Hej! Witamy Was w świecie wagarowiczów, w którym docieramy do wiedzy, która uważamy, że powinna być w szkole, bo jest kluczowa dla naszego dobrego życia. Kochani, w ostatniej dekadzie zgłębialiśmy zasady odżywiania według tradycyjnej medycyny chińskiej, czyli kuchni Pięciu przemian. Następnie zgłębialiśmy Ajurweda tradycyjną holistyczną naukę o zdrowiu, która w ogóle jest niezwykle aktualna na dzień dzisiejszy. Wreszcie szukaliśmy odpowiedzi na temat jedzenia i związku tego, co jemy z naszym samopoczuciem i zmianami biochemicznymi w badaniach naukowych i projektach takich jak wielu z nas, również samemu eksperymentując i szukając odpowiedzi co jeść i dlaczego. Niejednokrotnie w naszych podcastach, które zostały pobrane ponad sto tysięcy razy i ocenione na Spotify, Dziękujemy.
Kamil 00:01:08 Na 4,9. Na 5 możliwych. Wspominaliśmy o tym, co odkryliśmy w kwestii jedzenia. W tym materiale podzielimy się historią, która może zainspirować Cię do innego spojrzenia na to, co jesz. Przejdziemy przez trzy pytania, które każdy z nas powinien sobie zadać w kontekście jedzenia.
Aggie 00:01:30 Myśląc o jedzeniu, które daje szczęście. Co Wam przychodzi na myśl? Pomyśl teraz, jakie jedzenie daje szczęście. Czy to są lody? Czy to jest pizza tak jak comfort food? Czy to jest tak zwane guilty pleasures? Czekolada? Chipsy? Ja zaraz do tego wrócę. Guilty pleasure. Zobaczcie. Lody są symbolem lata. Są wszędzie, gdzie tylko jest lato i gorąco. Są symbolem dziecięcej frajdy, celebracji, świętowania czegoś takiego. Czasu razem. Pocieszania się w trudnych chwilach. Tak nas nauczyły filmy, tak nas nauczyły reklamy i tak nas nauczyły. Sklepy z lodami. Miejsca, w których lody możemy kupić. My w ogóle nie zawsze zdajemy sobie sprawę z tego, jak bardzo nasze wybory jedzeniowe są uwarunkowane kulturowo i nie wynikają z naszych prawdziwych potrzeb. Ja tu nie mówię o dietach, dlatego, że diety to jest kolejny produkt naszej kultury, że nagle potrzebujemy jakichś diet specjalnych.
Aggie 00:02:39 Ja tutaj mówię o odżywianiu naszego ciała, jedzeniem, które daje mu siłę. Energię dają mu wszystkie składniki, których nasze ciało potrzebuje. Wszyscy wiemy, że ciało składa się z komórek. Każda komórka składa się z paliwa, zbudowana jest z paliwa, jakie zapewniamy naszemu ciału i dosłownie. I naprawdę jesteśmy tym, co jemy, a konkretniej tym, co przyswoimy z tego, co zjemy. I nie uczy się nas zbyt dużo o tym, czego potrzebuje nasze ciało. I też nie ma jednej recepty dla wszystkich, bo każdy z nas jest inny. Każdy z nas ma unikalne ciało, różne potrzeby, żyje w różnych szerokościach geograficznych, a i też potrzeby naszego ciała zmieniają się, Zmieniają się w zależności od wieku, w zależności od pory roku, także w zależności od pory dnia. Nasza kultura nauczyła nas, że dieta to są wyrzeczenia, to są ograniczenia, a lody i pizza w nagrodę za te wyrzeczenia i za te ograniczenia, bo to są przyjemności, prawda? I też wracam do tego zwrotu, który po angielsku jest często używany i często spotykam się z nim bardzo.
Aggie 00:03:57 Tzw. guilty pleasure, czyli przyjemności, które budzą poczucie winy. No bo guilty. Prawda? A poczucie winy to jest jedna z najcięższych, najtrudniejszych emocji. Czyli. Guilty pleasures. To jest jedzenie, które promuje się jako dające szczęście. Czyli te lody na pocieszenie, prawda? Jest jednocześnie tym guilty pleasure, a więc przyjemnością, która wzbudza w nas poczucie winy. Ewidentnie jest to sprzeczność, czy nie? No ale rozumiem, że wolimy sięgnąć po pachnącego, ciepłego pączka niż po liście mniszka Albo surowy jarmuż i.
Kamil 00:04:39 Surowy, No nie? Bo chipsy z jarmużu to już oddzielna bajka. No tak, to jest.
Aggie 00:04:44 Przysmak naszej córki. Nie tylko.
Kamil 00:04:46 Nie tylko dla nas również.
Aggie 00:04:48 Oczywiście, oczywiście. Natomiast. Natomiast tak. I jak wiesz nie ma stoisk z chipsami z jarmużu, ale są stoiska z lodami i wszystkimi tymi przyjemnościami, które później nas wprowadzają w poczucie winy.
Kamil 00:05:02 Ja nie słyszałem jeszcze, żeby ktoś wykorzystał słowo guilty pleasure do chipsów z jarmużu zrobionych w domowym piekarniku. Nie. A generalnie przyjemne.
Aggie 00:05:14 To jest totalnie, totalnie odżywcze.
Aggie 00:05:18 Właśnie, właśnie. Bo mnóstwo zdrowego jedzenia, które nas odżywia też jest mega przyjemne i daje mega przyjemność. No właśnie, tylko, że mało się o tym mówi. Tak jak powiedziałaś, że w naszych szkołach moim zdaniem to powinna być w ogóle podstawa programowa o tym czego potrzebuje nasze ciało, jak trzeba się odżywiać i co jest ważne, to nie przez jedną lekcję w całym roku czy przez dwa, tylko tylko to powinien być taki fundament, że powinniśmy sobie zdawać sprawę z tego, jakie jest moje ciało i czego ono potrzebuje, w jakim czasie.
Kamil 00:05:51 To Ty mówisz o szkole, ale popatrzmy sobie na program studiów medycznych i ile czasu jest przeznaczone na to, żeby zgłębić najnowsze odkrycia i najnowsze wyniki badań naukowych. To nawet już nie mówię o tym, ale nawet te najstarsze i podstawy, ile jest przewidziane w programie studiów medycznych. To jest skandal. Słuchajcie, jaka część jest na to przeznaczona? A tak nie będziemy wam mówić.
Aggie 00:06:13 Może sprawdźcie sami dokładnie. Żeby nie było, że żeby nie było możemy Wam powiedzieć, ale my do tego zachęcamy też w naszych podcastach, żebyście nie wierzyli nam na słowo.
Aggie 00:06:21 Żebyście też samodzielnie zadawali pytania, niewygodne pytania i sprawdzali jak jest.
Kamil 00:06:26 Bo wiedząc teraz, że w zasadzie większość chorób cywilizacyjnych jest chorobami mitochondrialnymi, na które to mitochondria mamy bezpośredni wpływ przez nasze wybory jedzeniowe i lifestylowe, to możemy sobie zobaczyć, jak ta wiedza najnowsza i nie tylko najnowsza, bo też są inne praktyki, inne medycyny holistyczne, które od tysięcy lat o tym mówią, to możemy sobie zobaczyć, jak ta cała wiedza, która jest dostępna, przekłada się na zawartość takich informacji W studiach medycznych, które mamy w naszym kraju i nie tylko w naszym kraju. To jest bardzo ciekawe ćwiczenie, żeby sobie to zbadać i może w ten sposób też uzyskamy odpowiedzi na niektóre nurtujące nas pytania. Dlaczego jest jak jest? Jedzenie na zdrowie?
Aggie 00:07:12 No właśnie. Zobaczcie. Człowiek, który jest zdrowy, ma tysiące marzeń, a człowiek, który nie jest zdrowy ma jedno marzenie. Chcę Wam tutaj przytoczyć historię człowieka, który zainspirował nas do dzisiejszego odcinka, którą kiedyś wysyłałam w jednej z polecajek w newsletterze, który przesyłam regularnie w każdą sobotę. Historię człowieka, który ma na imię Ocean Ocean.
Aggie 00:07:37 Ale on opowiadał, że rodzice zastanawiali się, czy dać mu na imię Ocean, czy może Kell, czyli jarmuż. Otrzymał imię Ocean, czyli ocean. Generalnie ocean Action opowiadał w swoim wystąpieniu na ten tok historię swojego dziadka, który w swoim życiu był bardzo. Zamożnym człowiekiem, który prowadził świetnie prosperujący biznes, ponieważ on bardzo lubił sprawiać ludziom radość. Sprzedawał ludziom lody i on oczywiście liczył na to, że jego syn, a więc tato Olszyna, dołączy do niego i w końcu przejmie biznes rodzinny.
Kamil 00:08:19 Tak więc sprzedawał lody, ale tak naprawdę to jest to była może jest nadal jedna z największych firm amerykańskich produkujących lody. To jest ten multimilionowy, może nawet miliardowy.
Aggie 00:08:30 Biznes istnieje nadal, Nadal istnieje.
Kamil 00:08:33 Tak więc mówimy tutaj nie o milionach dolarów, tylko o miliardach dolarów zysku, kapitału i tak dalej, to to, żeby było jasne.
Aggie 00:08:42 Jasne, jasne, jasne. Dziadek prowadził ten biznes ze wspólnikiem, Który z wujkiem Olszyna, który w wieku 54 lat zmarł na chorobę serca. Natomiast syn dziadka Olszyna odmówił prowadzenia takiego biznesu. On nie chciał spędzić swojego życia, sprzedając produkt, który może przyczyniać się do tego, że ludzie będą więcej chorować.
Aggie 00:09:09 Generalnie tato wyprowadził się do własnego domu, w którym wraz ze swoją żoną mieli swoje własne warzywa, swoje własne owoce, a ich dziecko otrzymało imię ojca. I tu Wam przytoczę fragment jego wypowiedzi. O czym mówił tak. Mój tato dorastał z lodami w zamrażarce. Ja dorastałam z ziarnami i kiełkownicą. Mój tato chorował, miał trądzik, astmę i ciągłe przeziębienia. Ja dorastałam całkiem zdrowy. Zdrowie moich dziadków słabło z każdym rokiem. Dziadek cierpiał na cukrzycę, a lekarz powiedział mu, że jeżeli niczego nie zmieni w życiu, grozi mu amputacja ręki lub nogi, o ile atak serca nie zabierze go wcześniej. Lekarz wręczył dziadkowi książkę napisaną przez jego własnego syna, którą dziadek przeczytał. Dziadek wprowadził w swoje życie zmiany. Zaczął jeść więcej warzyw i owoców, ograniczył mięso i nabiał, rzucił cukier i rzucił lody. Efekty były takie, że schudł. Przestał zażywać leki na cukrzycę i ciśnienie dlatego, że już ich nie potrzebował. To, co dla dziadka było najlepsze, to to, że znacznie poprawiła się jego gra w golfa. Natomiast to, co dla mnie było najlepsze, czyli dla syna, to to, że dziadek żył jeszcze dziewiętnaście zdrowych lat.
Aggie 00:10:31 I nie wiem, czy wiecie, ale każdego roku chroniczne choroby, przewlekłe choroby, którym można zapobiec przedwcześnie, pozbawiają życia ponad 41 milionów ludzi.
Kamil 00:10:44 I to jakby sam moment, w którym to życie zostaje pozbawione. Bo do śmierci możemy mieć różne podejście i różne podejście w różnych kulturach. To jeszcze nie jest najgorsze. Najgorsze jest to, że w trakcie dochodzenia do tego mamy cierpienie, mamy ból i mamy jakby żyjemy i za życia jesteśmy po prostu. Schorowani, nieszczęśliwi i cierpimy.
Aggie 00:11:16 A ogromna ilość cierpienia i nieszczęścia i przedwczesnej śmierci, o której myślimy, że są normalne w dzisiejszym świecie, może być czymś, z czym my faktycznie moglibyśmy coś zrobić. Tylko, że nie mamy wiedzy, czy to chodzi o wiedzę, czy chodzi o to, że brakuje nam tej edukacji, czy chodzi o to, że jest duży chaos informacyjny i też nie do końca wiemy, co mamy robić. Warto sobie zadawać takie pytania, a wiemy o tym dzisiaj, że dzięki zdrowej diecie i zdrowemu stylowi życia możemy zapobiec o ponad 80% zachorowań na choroby serca, na cukrzycę typu drugiego, na raka.
Aggie 00:11:58 Także można by powiedzieć, że no przecież i tak wszyscy umrzemy i prędzej czy później. Więc czy nie szkoda nie mieć trochę przyjemności z tych lodów i burgerów, takich ociekających tym tłuszczem? No ale właśnie tak jak mówisz, to nie chodzi tylko o długość życia i o jego jakość, a o to, żeby żyć i mieć energię. Żeby mieć witalność, żeby mieć lekkość, żeby być szczęśliwym tu i teraz. No i warto sobie zadać takie pytania jak ja chcę czuć się w moim ciele? Czy chcę zjeść lody, a potem mieć zmuła i być, Mieć zamulony umysł i trawienie przez najbliższe dni? Czy chcę czuć się lekko i fajnie i dobrze? I Jakiej jakości życia chcesz doświadczać w miarę upływu lat i jakie chcesz mieć życie za 10 lat? Jakie chcesz mieć życie za 20 lat od dzisiaj? Wyobraź sobie siebie jako 80, 90, 100 letnią osobę. Jakiego życia chcesz doświadczać? Mówisz o tym coraz częściej, ale wciąż uważam, że za mało. Że jeżeli będziemy dostarczać naszemu ciału składniki odżywcze, których nasze ciało potrzebuje, możemy znacząco obniżyć ryzyko depresji i chorób, chorób, dolegliwości i problemów natury psychicznej.
Aggie 00:13:18 To, jak bardzo jedzenie jest związane z tym, jak się czujemy. To jest potężny temat. Zobaczcie, czy nie ma tutaj w tym sprzeczności, że lody jako pokarm, który ma nam dawać szczęście, jest tym pokarmem, który nam nie daje tego szczęścia? Nie, bo ma nam pomagać w depresji, a tak naprawdę pogłębia depresję. Tak jak mówiłam, jedzenie ma wpływ nie tylko na to, jak długo żyjemy, ale też jak jaki poziom energii mamy na co dzień. I to, co jemy nie tylko wpływa na nasze zdrowie, ale też wpływa na innych ludzi, na inne ekosystemy, na społeczności, na całym świecie. I tak naprawdę zobaczcie, jak wszystko jest ze sobą powiązane. Bo kiedy my przestaniemy oddawać nasze pieniądze firmom, z których praktykami nie do końca się zgadzamy, kiedy zaczniemy wspierać jedzenie i rolników z naszego najbliższego otoczenia, ludzi, którzy mieszkają koło Ciebie i zaczniesz wspierać coś, co jest zgodne z Twoimi wartościami, to być może to przyczyniasz się do budowania bardziej zdrowego i bardziej etycznego, zrównoważonego świata. Nie można patrzeć na to też w skali większej.
Aggie 00:14:40 Możemy myśleć, że ja nie mogę nic zmienić, bo co ja mogę? Ale jednak mogę. Bo ja nie pójdę do tej sieciówki robić zakupy, tylko ja zrobię zakupy u tego rolnika i kupię u niego. To są takie rzeczy, że moje zdrowie będzie inne. Ja będę jeść te rzeczy, które są naturalne, które występują w naturze, a nie są opakowane i ładnym opakowaniem z długą datą ważności, na przykład na półce sklepowej.
Kamil 00:15:07 No i tutaj właśnie się pojawia podstawowe podstawowy taki problem, że w momencie, kiedy sobie zadamy to pytanie co chcę dać mojemu dziecku, co chce jeść i jak to jedzenie konkretne wpływa na mnie i co mi robi, Ale tak deep inside, czyli tak naprawdę się zapytajmy siebie. Nie, nie na zasadzie cynizmu, a tam. Wagarowicza. Tam gadają jakieś rzeczy, a tutaj jeden kolorowy papierek więcej w tą czy w tamtą Nie. Ale jak się na prawdę siebie zapytamy? Ale po co? Dlaczego to robię? Dlaczego jak wchodzę do sklepu to mam tyle tych kolorowych etykiet i tyle tych bardzo długich składów? I sobie odpowiem na pytanie ok, to w taki sposób wygląda.
Kamil 00:15:55 W taki sposób programuje się to, co ja mam wybierać Poprzez oczywiście reklamę, poprzez pozycjonowanie produktu na półce, poprzez wszystkie zabiegi marketingowe, po to, żebym ja skojarzył to z przyjemnością, po to, żeby potem jedząc to. Oczywiście cukier ma wspaniałe działanie. Jak już się dostanie do naszego mózgu i wyrzuca nam się dopamina, no to my wiemy, że okej, okej, to jest super. Oczywiście czujemy się potem kompletnie do dupy i mamy problemy ze wszystkim, no ale jakoś ale wystarczy to poczuć, wystarczy to zobaczyć. Bo często jest tak, że jakby u mnie w życiu tak było, że pomimo tego, że już to wiedziałem, to i tak z automatu robiłem. Na przykład szedłem i kupowałem jakiś napój kolorowy i piłem już wiedząc, że to nie jest spoko, ale jednak wiecie, filmy, jakieś imprezy ze znajomymi, no zawsze ktoś coś tam przynosił i nagle i nagle to po prostu latami, jak to się wypracowuje, to potem człowiek jest taki jak ta szafa grająca, po prostu wciska się guzik, a my sobie to odgrywamy.
Kamil 00:17:08 Ale jak zaczniemy sobie zadawać pytanie i to kwestionować, to się okaże, że aha, okej, dobra, dobra, to jednak czy ja to chcę robić? Czy ja chcę to pić, Czy ja chcę to jeść? I nagle się okazuje. Nie, nie, nie. I stajesz się wyrzutkiem społecznym, bo po prostu wszystko robisz inaczej niż inni ludzie dookoła. Ale potem się okazuje, że jest dużo ludzi dookoła, którzy myślą tak jak ty, a ci, którzy robią inaczej, to często cierpią za życia. A nam chodzi o to, żeby mieć fajne życie, prawda?
Aggie 00:17:38 No dziadek Osho wymyślił taki slogan, który aktualny jest do dzisiaj. We make people happy, czyli dajemy ludziom szczęście. Tak, Lodami. A więc lody przyniosły. Przynoszą sporo uśmiechu na twarzach wielu ludzi i dzieci. Ale na dłuższą metę. Zobaczcie, że więcej szczęścia znajdziemy w zdrowiu, a nie w chorobie. Więc może zamiast bo to jest też taka natychmiastowa nagroda, ten cukier właśnie cukier z tłuszczem, czyli te lody. I to nam daje fajne poczucie w tej chwili, ale w perspektywie nie.
Aggie 00:18:15 Więc zamiast pytać się siebie czego ja chcę teraz, możemy zapytać się siebie czego ja chcę najbardziej? No właśnie, a czym jest w ogóle zdrowe jedzenie? O tym też chciałam troszeczkę powiedzieć, dlatego, że dużo ludzi myśli, że jest zdrowo, ale nie czuje się do końca zdrowo i nie zdaje sobie sprawy z tego, że coś jest nie tak. Ja to bardzo dobrze rozumiem, bo wejdziemy na Instagram, wejdziemy Na TikToku. Na Facebooku. Zobaczymy na YouTube i zobaczymy, czy nawet na. Do księgarni, na dział z książkami do odżywiania zdrowego. Zobaczymy. Totalne sprzeczności. I w końcu stwierdziłam, że ja nie wiem, co jest zdrowe, a co nie jest zdrowe i zaczniemy łączyć rzeczy ze sobą, a okaże się, że zjem kanapkę z twarożkiem i ogórkiem. Ale potem czuję, że mnie brzuch boli. Przecież to było zdrowe. O co chodzi? Dlaczego to tak nie działa? Albo jeszcze przepije to na przykład zimnym sokiem pomarańczowym. Sok pomarańczowy. Zdrowe pytanie Jaki sok pomarańczowy? Załóżmy, że świeżo wyciskany. Super pomarańczę.
Aggie 00:19:12 Ale to jest też temat.
Kamil 00:19:13 Że jak mamy sok produkowany w kartonie z soku zagęszczonego naprawdę to jest jedno. To jest tak trochę, jakbyśmy sobie wzięli i rozpuścili po prostu cukier w wodzie. No nie? To jak w niektórych grach. W niektórych danych, do których dotarłem, to działa to dokładnie w taki sam sposób na organizm i można naprawdę wykończyć swoje zdrowie sokami z kartonu. Oczywiście nie mówię, że wszystkimi. I mówię, że sprawdźcie sobie sami i dojdziecie do tej wiedzy sami. Natomiast zwracam uwagę na ten sok pomarańczowy. Jeszcze jak go sobie wrzucimy do niego kostka lodu, to gasimy ogień trawienny, wywołujemy skok cukru i sprowadzamy na siebie generalnie wszystkie możliwe choroby, dlatego, że produkujemy zły pokarm dla naszych mitochondriów ostatecznie, które nie są w stanie tego przetworzyć. I tak dalej, i tak dalej. Więc zobaczcie jak zdrowy sok pomarańczowy może nam, może nam po prostu rzekomo robiąc dobrą rzecz, możemy sobie tak naprawdę robić najgorszą rzecz. No bo to ma szczegóły i to jak, jakiej jakości to ma być produkt, jak on ma być wykonany to ma ogromne znaczenie.
Aggie 00:20:22 Właśnie tak chciałam powiedzieć o tym, że nawet jeżeli to by był ten zdrowy sok pomarańczowy, że ten świeżo wyciskany, Ale jeżeli on będzie połączony z zimnym chlebem. Z twarożkiem. I z pomidorem. Kawałkiem surowego pomidora. Jeżeli zostanie zjedzony w zimie w Polsce, to myślimy, że zjedliśmy zdrowe śniadanie, ale czujemy, że jest nam zimno. Czujemy, że nasze trawienie nie działa dobrze, bo ono nie ma prawa działać dobrze dlatego, że taki pokarm nie będzie przyswojony przez nasz organizm. Dlatego, że są pewne zasady dotyczące odżywiania dla naszego organizmu, które warto znać i stosować po to, żeby dobrze się czuć. To już gasi ogień trawienny. To jest takie ajurwedyjskie pojęcie, czyli po prostu hamuje nasze trawienie i powoduje, że w naszym ciele.
Kamil 00:21:11 Kumulują się procesy metaboliczne.
Aggie 00:21:13 I kumulują się toksyny. Odkładają się toksyny w naszym ciele. I tak one powstają przez to, że my jemy pokarmy, które są niewłaściwe ze sobą połączone. Dlatego, że zdrowy posiłek jest wtedy, kiedy on jest osadzony w kontekście, czyli ok. Co innego będzie zjedzenie ogórków Świeżych pomidorów w Hiszpanii w zimie, a co innego będzie zjedzenie tego w Polsce, kiedy w Polsce one nie rosną? Naturalnie jest zimno.
Aggie 00:21:40 Jest to zimny pokarm, który. Jeżeli nasze ciało potrzebuje ocieplenia, a my damy mu to, co zimne, ale wciąż zdrowe, prawda To takie zdrowe nie będzie. Podobnie jest na przykład z jedzeniem zdrowych sałatek. Lubię to podawać jako przykład, bo sałatka przecież zdrowa sałatka zawsze i wszędzie. Jak coś, to zjem sałatkę, ona będzie zdrowa. Ale jeżeli mamy na co dzień dużo zdenerwowania, dużo lęków, jeżeli nie śpimy dobrze, jeżeli nasze trawienie jest słaba, nie jest dobra, to zjedzenie sałatki czy na przykład jeżeli mamy problemy mentalne, to zjedzenie sałatki pogłębi ten problem. Dlatego, że nasze ciało potrzebuje nawilżenia, Ja potrzebuję ciepła, potrzebuję otulenia, a nie kolejnego surowego pokarmu, który będzie kolejnym stresorem dla naszego ciała. Są ludzie, dla których jedzenie surowych pokarmów będzie potrzebne, będzie wskazane. A są ludzie, dla których nie. To też zależy od kontekstu, jakim jest pora roku. Co innego jest latem, a co innego jest zimą czy jesienią. Są ludzie, dla których nawet latem jedzenie sałatki nie będzie wskazane na ten moment ich życia.
Aggie 00:22:58 Bo. Bo w takim stanie jest ich np. Ciało. Więc mówienie, że jem zdrowe rzeczy, jem zdrową sałatkę niekoniecznie zawsze jest prawdą.
Kamil 00:23:07 Tak, to co jest prawdą, to jest reakcja naszego ciała. Jeżeli jesteśmy wyczuleni na to, jak się czujemy i wiemy, że się czujemy dobrze i super, to znaczy, że prawdopodobnie jemy i robimy sobie dobrze. Jeżeli interesuje Was temat łączenia posiłków ajurwedyjskich, to polecamy Wam zaglądnąć do internetu lub do książek. Odnośnie do tego, w jaki sposób właśnie komponuje się posiłki ajurwedyjskie i na czym to polega, bo to jest naprawdę wspaniała, fantastyczna, wielowiekowa wiedza i.
Aggie 00:23:43 Wielowymiarowa, wieloaspektowa, która właśnie nie daje diety przepisanej od A do zet, tylko daje konkretne zasady, które możemy zastosować do siebie w konkretnym kontekście. Zapraszamy też Was do naszych innych podcastów na temat Ajurwedy. A jeżeli chcielibyście więcej na temat jedzenia w kontekście Ajurwedy, to dajcie nam znać, to też chętnie ten temat rozszerzymy.
Kamil 00:24:10 Kochani, jeżeli dowiedzieliście się czegoś ciekawego albo zmieniło zmienił ten podcast, Wasze myślenie na temat tego w ogóle na temat dzisiaj wartości trochę powiedzieliśmy.
Kamil 00:24:20 No bo zobaczcie, ktoś daje ci milionowe przedsiębiorstwa, wystarczy, że je odziedziczy i będziesz jakby. Nie musisz nic robić, zostajesz z automatu. Majętny człowiekiem ze wspaniałą, wielką firmą, ale Twoje wartości są na tyle inne, że odmawiasz tego i zaczynasz żyć własnym życiem. I to jest to jest niesamowite, w jaki sposób też potem oddolnie to wpłynęło na życie dziadka oraz syna, prawda? Więc jakby ta historia niesamowicie inspiruje moim zdaniem nie tylko do tego, co jest, ale do tego w ogóle, żeby żyć w zgodzie ze swoimi wartościami. Przede wszystkim, żeby je odnaleźć. Bo potem jakby te wszystkie inne rzeczy, jak mamy swoje wartości i je znamy, to ułożą nam się pięknie po prostu w życiu w całość. To oczywiście nie jest tak, że ustawiamy dzisiaj i tak zostaje. To jest tak, że.
Aggie 00:25:10 Każdy.
Kamil 00:25:10 Cały czas tak dokładnie i z każdym rokiem mojego życia te wartości się zmieniają i dzisiaj nie wyznaje takich samych wartości jak dziesięć lat temu, ani pięć lat temu. A co będę wyznawał za 5 lat, to się okaże.
Kamil 00:25:22 Natomiast warto sobie z tego zdawać sprawę i również patrzeć na to w kontekście tego, czym się odżywiamy i co jemy i co jest. I tak naprawdę się zapytać siebie czy ja to chcę jeść? Czy to sprawia, że czuję się dobrze i czy chcę spędzić więcej czasu na to, na poszukiwania chociażby tego, co dla mnie działa? Kochani, jeżeli ten podcast Wam się podobał, jeżeli wynosicie coś dla siebie, koniecznie zostawcie gwiazdkę na Spotify. To jest bezkosztowa forma wsparcia naszego kanału, naszych działań i też możliwość dla innych osób, żeby mogły odkryć te informacje, którymi się dzielimy. Tak jak mi powiedziała, jeżeli macie konkretne pytania, dawajcie znać w komentarzu. Możemy zawsze nagrać podcast czy wyprodukować materiał, który będzie dotyczył i rozwiązywał konkretny problem. Dzięki śliczne za dzisiaj i słyszymy się za tydzień.
Aggie 00:26:17 Dzięki. Cześć!