Niesamowity wpływ tego co jesz na Twój nastrój

W tym odcinku zgłębiamy naukowe fakty dotyczące wpływu tego co jemy na to jak się czujemy, eksplorujemy to co możemy zrobić z pomocą umysłu i zestawiamy to z tym, co mówi Ajurweda.

W tym odcinku: „Niesamowity wpływ tego co jesz na Twój nastrój

  • Jak nasze ciało reaguje ze światem zewnętrznym (ujęcie ewolucyjne)
  • Nerw błędny i jego rola
  • Cukier i zasada działania, dlaczego chcemy go więcej i więcej?
  • Obwody neuronalne i dopamina
  • Gut feelings, co czuje nasz układ trawienny wg badań naukowych
  • Aminokwasy i dopamina, rings a bell?
  • Jedzenie , które przeciwdziała depresji
  • Szokujące działanie mikrobiomu i jego PRAWDZIWA rola
  • Czy kiszonki są faktycznie, aż tak dobre? Co jeśli przesadzisz.
  • Tego unikaj, to niszczy mikrobiom
  • Ajurweda i nauka, czy zgadzają się w kwestii tego jaki mamy mikrobiom?
  • Kontrola trawienia umysłem – badania naukowe

Newsletter & Społeczność

Jeśli chcesz, możesz wspierać działania Wagarowiczów w budowaniu świadomości holistycznego podejścia do nauki i życia. Jak?
Od dzisiaj możesz dołączyć do ✨ Newslettera Premium (w cenie 9 PLN)w ramach którego oprócz tego, co otrzymujesz do tej pory na skrzynkę mailową, będziesz mieć dodatkowo możliwość otrzymania:

  • dodatkowych zniżek na wydarzenia i produkty
  • gotowych „toolkitów”, czyli zestawów narzędzi omawianych w podcastach i polecajkach do zastosowania w życiu w obszarze rozwoju osobistego
  • tłumaczeń z polecajek w gotowej formie do pobrania i wydruku
  • journaling promptów, czyli zadań do journalingu i własnej pracy rozwojowej
  • PDF z listą TOP naszych podcastów, które każdy, komu zależy na fajnym życiu powinien odsłuchać
  • dodatkowych zniżek na wydarzenia i produkty

Tutaj możesz dołączyć do Newslettera Premium.

Dziękujemy Ci za to, że jesteś i wspierasz nasze działania!

Linki i nawiązania

Instagram: @wagarowicze
Facebook: Facebook.com/wagarowiczepl
TikTok: https://www.tiktok.com/@wagarowiczepl
Strona: https://wagarowicze.pl
Newsletter | Nauka.Holistycznie: https://wagarowicze.pl/newsletter/newsletter
Holistyczny Roczny Program Nauki Angielskiego: https://przemianajezykowa.pl
Platforma i aplikacja do nauki angielskiego: https://vagaru.com

Ciekawe cytaty z podcastu Niesamowity wpływ tego co jesz na Twój nastrój


’To, co wdychamy, ma odbicie w naszych reakcjach. Kiedy przechodzimy obok piekarni i czujemy zapach, pojawia się uśmiech na naszej twarzy. To, co wpływa do naszego ciała, od razu wpływa na nasze emocje.’

’Smak słodki w ajurwedzie i medycynie chińskiej to miłość. Potrzebujemy smaku słodkiego, bo to fundament naszego istnienia.’

’Nie ma jednego cudownego środka na depresję. To zawsze jest kontekst, składowa wielu czynników. Nie można myśleć, że jedna tabletka wszystko naprawi.’

’Ajurweda pyta, dlaczego przyszła depresja, z czym ona przychodzi, co chce mi powiedzieć, i nie traktuje tego jako coś, co trzeba usunąć, wymazać i wyciąć, tylko coś, co jest istotne i ważne dla naszego wyzdrowienia.’

’Odżywianie, woda, tlen, sen to są cztery rzeczy, które są niezbędne dla nas, a my jemy w pośpiechu, śpimy byle jak, nie dbamy o to, jak jesteśmy nawodnieni, a to są fundamentalne potrzeby.’

’Nauka mówi, że mikroorganizmy wpływają na nasz nastrój, czyli te bakterie, które przyjmujemy, wpływają na wyściółkę błony śluzowej, a jej stan wpływa potem na nasz nastrój.’

’To, do czego mikrobiom przyzwyczaja się w dzieciństwie, może wpływać na to, jaki mamy mikrobiom w dorosłości.’

’Krótkotrwała dopamina i długotrwałe problemy. Natomiast to, czego nie widzisz dzisiaj, a zobaczysz za 10 lat…’

’To, co wrzucamy do naszego układu trawiennego, ma potem wpływ na wszystko, co się dzieje na powierzchni.’

Rozdziały podcastu Niesamowity wpływ tego co jesz na Twój nastrój

Niesamowity wpływ diety na nastrój (00:00:00)
Kamil wprowadza temat odcinka, omawiając wpływ jedzenia na emocje.

Wpływ umysłu na trawienie (00:00:36)
Dyskusja o tym, jak umysł może wpływać na procesy trawienne.

Ewolucyjna reakcja na zapachy (00:01:06)
Omówienie, jak zapachy wpływają na nasze emocje i zachowanie.

Rola nerwu błędnego (00:03:28)
Wyjaśnienie, czym jest nerw błędny i jak wpływa na emocje.

Cukier a nastrój (00:04:47)
Zbadanie wpływu cukru na nasz nastrój i jego atrakcyjność.

Smak słodki jako fundament (00:06:00)
Słodki smak jako symbol miłości w kontekście ajurwedy.

Podświadome wybory żywieniowe (00:08:12)
Jak nasze wybory żywieniowe są kierowane przez podświadomość.

Neuroprzekaźniki i aminokwasy (00:10:01)
Związek między aminokwasami a neuroprzekaźnikami w kontekście nastroju.

Omega-3 a depresja (00:11:29)
Badania pokazujące skuteczność omega-3 w leczeniu depresji.

Styl życia a emocje (00:14:02)
Związek między stylem życia, snem a stanem emocjonalnym.

Ajurweda i indywidualne odżywianie (00:14:04)
Omówienie różnorodności potrzeb żywieniowych i wpływu ajurwedy na zdrowie psychiczne.

Podstawowe potrzeby życiowe (00:15:12)
Wskazanie na znaczenie odżywiania jako fundamentu dla innych potrzeb.

Fundamentalne potrzeby (00:15:31)
Podkreślenie czterech kluczowych potrzeb: odżywianie, woda, tlen, sen.

Silny ogień trawienny (00:16:04)
Znaczenie ognia trawiennego dla zdrowia fizycznego i psychicznego.

Nauka i ajurweda (00:16:30)
Zauważenie, że nauka zaczyna dostrzegać związki między ciałem a umysłem.

Krytyka systemu medycznego (00:17:08)
Omówienie ograniczeń w podejściu lekarzy do zdrowia i uzdrawiania.

Nauka o ajurwedzie (00:17:34)
Wskazanie na badania naukowe dotyczące ajurwedy i indywidualnych rozwiązań.

Problemy z badaniami naukowymi (00:18:48)
Krytyka metodologii badań naukowych i ich zastosowania w praktyce.

Mikrobiom i nastrój (00:20:55)
Związek między mikroorganizmami w jelitach a naszym samopoczuciem.

Wpływ diety na nastrój (00:23:14)
Jak spożywana żywność wpływa na nasze emocje i samopoczucie.

Znaczenie mikrobiomu (00:24:50)
Mikrobiom wpływa na neuroprzekaźniki, co ma kluczowe znaczenie dla nastroju.

Przeciążenie probiotykami (00:26:09)
Ostrzeżenie o negatywnych skutkach nadmiernego spożycia probiotyków.

Indywidualne podejście do diety (00:27:15)
Ajurweda jako system oparty na indywidualnych potrzebach żywieniowych.

Mikrobiom a dzieciństwo (00:27:35)
Wpływ mikrobiomu z dzieciństwa na dorosłość oraz znaczenie kontaktów społecznych i zdrowego stylu życia.

Zmiany mikrobiomu (00:28:52)
Jak sztuczne słodziki wpływają na mikrobiom i zdrowie, oraz przysłowie o wpływie dzieciństwa.

Regulacja mikrobiomu (00:30:10)
Znaczenie diety w dzieciństwie dla przyszłego mikrobiomu oraz długoterminowe skutki wyborów żywieniowych.

Cel karmienia (00:30:29)
Pytanie o sens karmienia dzieci sztucznie wytworzonymi produktami i ich wpływ na zdrowie.

Dopamina a zdrowie (00:30:42)
Krótko- i długoterminowe skutki spożywania przetworzonej żywności na samopoczucie.

Umysł a wybory żywieniowe (00:31:04)
Wprowadzenie do wpływu umysłu na podejmowanie decyzji żywieniowych i ich konsekwencje.

Eksperyment z milk shake’iem (00:31:26)
Badanie pokazujące, jak przekonania wpływają na reakcje organizmu na jedzenie.

Rola greliny (00:32:31)
Znaczenie greliny w regulacji apetytu i wpływie na metabolizm.

Wiara w jedzenie (00:33:36)
Jak przekonania o jedzeniu wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie.

Układ trawienny jako rura (00:34:35)
Porównanie układu trawiennego do metra: co wrzucamy, ma wpływ na nasze życie.

Podsumowanie odcinka (00:35:36)
Zachęta do refleksji nad wpływem diety na nastrój i zdrowie psychiczne.

Zakończenie i zaproszenie (00:36:30)
Podziękowania oraz zaproszenie do subskrypcji i uczestnictwa w warsztatach.

Trankskrypt podcastu „Niesamowity wpływ tego co jesz na Twój nastrój:

(transkrypt wygenerowany automatycznie)

Kamil 00:00:00 To jest podcast Niesamowity wpływ tego, co jesz na Twój nastrój. Cześć kochani! Z tej strony Kamil i Aggie cześć. Hej! Witamy Was w kolejnym odcinku podcastu Wagarowicze. W tym odcinku zajmiemy się wpływem tego, co jemy na to jak się czujemy i w tym odcinku zgłębimy naukowe fakty dotyczące tego, jak to co jemy wpływa na to, jak się czujemy i eksplorujemy. Jeszcze to, co możemy zrobić za pomocą umysłu. W jaki sposób możemy wpłynąć na to, co jemy za pomocą umysłu. I zestawimy to też z tym, co mówi ajurweda?

Aggie 00:00:36 Jak możemy wpłynąć za pomocą umysłu na to, jak się czujemy, jak czuje się nasze ciało?

Kamil 00:00:42 Tak, oczywiście, ale też bardziej na to, jak możemy wpłynąć na to, jak będziemy trawić i co będzie się konkretnie działo w naszym organizmie.

Aggie 00:00:49 Czyli poczekaj. Za pomocą umysłu możemy wpłynąć na to, jak nasze ciało trawi.

Kamil 00:00:54 Tak, są na to badania naukowe, więc.

Aggie 00:00:56 To jest fascynujące.

Kamil 00:00:58 To nie jest nic. Nic odkrywczego.

Aggie 00:01:00 Pewnie, że nie, ale o tym też powiem.

Aggie 00:01:03 Zanim nauka to odkryła, to już było odkryte wcześniej.

Kamil 00:01:06 Więc tak. Pierwszą rzeczą, którą musimy sobie powiedzieć, to jest to, że generalnie nasze organizmy funkcjonują w większym kontekście. Idziemy na zewnątrz, wdychamy powietrze. W tym powietrzu coś jest, są jakieś pyłki, są jakieś organizmy w różnych pomieszczeniach. Mamy różny zestaw tego i to wdychamy. To jakby przenika do nas i w pewien sposób my to musimy potem coś z tym zrobić. I to, co wdychamy, ma też odbicie w naszych reakcjach. Czyli w momencie, kiedy na przykład przechodzimy obok jakiejś piekarni i czujemy jakiś zapach, no to robimy tak. Pojawia się uśmiech na naszej twarzy, więc jakby to, co wpływa do naszego ciała, od razu wpływa na naszą emocję, na nasze uczucie, na to nawet jak się zachowujemy, jaki dźwięk z siebie wydamy. Tak samo jak mamy nieprzyjemne zapachy, tak w momencie, kiedy przechodzimy obok jakiegoś śmietnika albo coś po prostu nas dotknie, no to od razu się krzywimy. Czasami wręcz aż nas cofnie na nieprzyjemny zapach. I to generalnie wszystko jest ewolucja.

Kamil 00:02:19 Tak po prostu. Tak jesteśmy zaprojektowani, zaprogramowani, żeby nie robić sobie krzywdy, tylko żeby żyć jak najdłużej i przedłużać gatunek. W związku z tym wszystko, co nie nadaje się do jedzenia, nieładnie pachnie i wszystko, co nieładnie pachnie. My nie jemy. Oczywiście są jakieś wyjątki, które na przykład jak kapusta kiszona. Jakbyśmy tak otworzyli słoik i czasami weszli do pokoju, to mówimy nie, no przecież tego się nie da zjeść. Dlatego tutaj są pewne wyjątki od tych reguł i tak dalej też smakami. Producenci żywności mogą w pewien sposób dodawać różne smaki i nas oszukiwać. Więc jakby to jakby co jemy I ten nasz zmysł węchu też można go w pewien sposób oszukać, ale ewolucyjnie, mając te podstawowe narzędzia, jakim jest nos, możemy te zapachy odróżnić. I najważniejsze jest to, że to, co jemy, to co czujemy, to jak to odbieramy wpływa na nas, na nasz grymas na twarzy, na to, co mówimy i tak dalej. Więc kolejną rzeczą, którą trzeba sobie powiedzieć, to jest temat nerwu błędnego.

Kamil 00:03:28 My już wielokrotnie na naszych podcastach mówiliśmy, co to jest nerw błędny i jaka jest jego rola. Dlatego szybko tutaj tylko powtórzymy te najważniejsze informacje. Nerw błędny, nerw błędny. To jest taki nerw, który łączy ciało z umysłem i reguluje nasze stany emocjonalne.

Aggie 00:03:48 A to jest największy nerw w naszym ciele, który jest połączony. Łączy mózg z wszystkimi organami w ciele i wysyła sygnały z organów do mózgu i z mózgu do tych organów.

Kamil 00:04:00 Dokładnie. Można jeszcze dodać, że to jest 10 nerw krzyżowy i że neurony z tego nerwu znajdują się w okolicy szyi. Więc tak jak powiedziałaś, nerwy idą do mózgu i rozchodzą się po całym ciele, czyli rozchodzą się w takich miejscach jak płuca, jak nasze serce, nasz żołądek i wiele rzeczy. Ten nerw przekazuje takie rzeczy jak pobudzenie. Czy to, czy jesteśmy senni, czy patrzymy na coś, na kogoś, na coś ładnego, na coś brzydkiego. Jakby te wszystkie informacje, które odbieramy naszymi zmysłami, w pewien sposób muszą trafić do naszego ciała. I tym właśnie zajmuje się nerw błędny.

Kamil 00:04:47 Analizuje to, co się dzieje w ciele i mówi co z tym mamy zrobić. I mamy też w naszym organizmie takie Circuit, czyli takie obwody neuronalne, które właśnie wpływają na nasze wybory, wpływają na nasze działania i te obwody są odpowiedzialne za różne procesy decyzyjne, motywacyjne, behawioralne. I na przykład można się zapytać. To jest takie bardzo ważne pytanie jak wpływa na nasz nastrój cukier? I generalnie kolejne pytanie dlaczego chcemy go więcej? No więc to jest tak, że mamy cukier. On jest słodki i dobrze nam smakuje. I dlaczego tak się dzieje? I tutaj wracamy właśnie do nerwu błędnego i do tego wszystkiego, o czym mówiłem przed chwilą. Więc w żołądku mamy neurony, które informują, że jest słodkie jedzenie, że pojawiło się coś słodkiego. My jesteśmy jako ludzie stworzeni do jedzenia słodkich rzeczy. Lubimy smak słodki. Nie bez powodu. Wszystkie owoce, które zawierają bardzo dużo elementów, które są potrzebne nam do życia. Te rzeczy są właśnie w owocach. I to, że.

Aggie 00:06:00 Mleko mamy jest słodkie. Smak słodki. W ajurwedzie, w medycynie chińskiej to jest miłość.

Aggie 00:06:09 My potrzebujemy smaku słodkiego, dlatego, że to jest smak miłości. To jest coś, co jest fundamentem naszego istnienia.

Kamil 00:06:16 Tak jest. Co nie znaczy, że potrzebujemy cukru od razu. Gwiazda.

Aggie 00:06:19 Smak słodki. Dokładnie. To nie znaczy to nie cukier.

Kamil 00:06:23 I jak coś takiego słodkiego ląduje w naszym żołądku, w naszym układzie trawiennym, to zaczyna być wydzielana dopamina. I teraz tak zawartość tego cukru nie zawsze powoduje, że ten smak jest słodki. Były takie badania i to działa nawet wtedy, gdy potrawa nie ma smaku słodkiego. Ale jakby ten cukier jest w tej potrawie. I wciąż w badaniach wychodziło, że badani wybierają, że chcą więcej tej potrawy, w której to było, bo po prostu mamy czujnik słodkiego smaku w żołądku. I generalnie to też tłumaczy, dlaczego na przykład producenci żywności, na przykład fast foodów, dokładają cukier gdzie tylko się da, czyli do ketchupu, do frytek, do wszystkich kaw, do wszystkich hamburgerów i tak dalej. Jak zobaczycie składy, dotrzecie do składów, to zobaczycie, że praktycznie w każdym produkcie sprzedawanym pod szyldem fast foodowych restauracji w środku musi być cukier, bo doskonale wiadomo, że dopamina wydzielona powoduje, że konsument chętnie będzie sięgał po ten sam produkt.

Kamil 00:07:34 To jest oczywiście wszystko tam obliczone jak to działa i jest to potwierdzone, że jak zjemy jeden, to chcemy następny, a jak będziemy następnym razem przejeżdżać i mamy do wyboru sałatkę w domu albo tą restaurację, to będzie nas to kusić, bo nasz żołądek wie, że tam był cukier i my go chcemy. Co oczywiście nie znaczy, że w długiej perspektywie jest to dla nas dobre, ani nawet w krótkiej perspektywie, bo to właśnie wpływa na nasze zachowanie i nasze emocje. I o tym zaraz powiemy. Po angielsku jest takie fajne zwrot good feelings, które oznacza to, że czujemy coś, mamy. Jak to po polsku można powiedzieć.

Aggie 00:08:12 Po polsku Mówimy, że w kościach czujemy albo wiesz co? Mówi się, że w trzewiach tak z trzewi coś czujemy albo coś pochodzi z trzewi. To jest dobre porównanie. Też to mamy. Skądś to się wzięło, że.

Kamil 00:08:25 Tak w tym języku to ten gut feeling gut czyli? Czyli żołądek, brzuch.

Aggie 00:08:31 Gad, czyli jelita. Jelita? I tak cały układ trawienny.

Kamil 00:08:36 Nie ma takiego fajnego słowa po polsku.

Kamil 00:08:38 Ale ok. 13 dosłownie ciężko to przetłumaczyć. To gut feeling, więc badania pokazują, że dużo wyborów jedzeniowych jest podświadomych i wybieramy produkty w oparciu o wiedzę na temat aminokwasów, które są w tych produktach zawarte. I badania też sugerują, że przestajemy jeść nie wtedy, kiedy żołądek jest pełny, ale wtedy, gdy dostarczymy odpowiednią ilość aminokwasów. I teraz w jaki sposób to się odbywa? Odbywa się to w taki sposób, że za to odpowiedzialne są neuroprzekaźniki, bo neuroprzekaźniki są z tych aminokwasów zbudowane. I dopamina ma właśnie taki mechanizm, że mamy oczekiwania, czegoś oczekujemy i generalnie kiedy to się sprawdza, albo jest lepiej niż oczekiwaliśmy, to wydzielana jest dopamina. W przeciwnym przypadku jest spadek tej dopaminy. Dlatego ciągle chcemy dążyć do tego wzrostu dopaminy. Dlatego ciągle chcemy iść do przodu, ciągle chcemy coś zdobyć, ciągle chcemy się czegoś nauczyć, bo to po prostu uruchamia te szlaki dopaminowe. I wracając do jedzenia no właśnie, z aminokwasów są zbudowane te neuroprzekaźniki. czyli dopamina jest zbudowana z aminokwasów i takie mamy. Kwasem jest tyrozyna i to ten aminokwas odpowiada za dopamina.

Kamil 00:10:01 On się znajduje w różnych produktach, od orzechów, przez niektóre rośliny, również w mięsie. I generalnie my będziemy chcieć więcej tego aminokwasu. Na poziomie podświadomym po prostu tak jesteśmy skonstruowani, że chcemy się czuć dobrze, bo chcemy mieć dopamina, więc będziemy sięgać po produkty podświadomie, które wcześniej zaprogramowaliśmy sobie, że te tyrozynę nam dostarczają. Podobnie rzecz się ma z serotoniną. To jest taki sam mechanizm i generalnie serotonina jest wytwarzana właśnie zarówno w układzie pokarmowym, jak i w mózgu.

Aggie 00:10:42 Jak zdecydowana większość w układzie pokarmowym.

Kamil 00:10:46 I tutaj jest właśnie nasze szczęście.

Aggie 00:10:47 W naszym brzuchu.

Kamil 00:10:48 Tak, tak, dokładnie. Dokładnie tak to działa I z badań wynika, że węglowodany powodują podniesienie serotoniny, więc działa to w taki sposób, że mamy jedzenie. W jedzeniu mamy zawarte aminokwasy, a aminokwasy nam budują neuroprzekaźniki, a te neuroprzekaźniki budują to jak się czujemy. Także to jest po prostu jasna i prosta, naukowo potwierdzona droga, którą to jedzenie przebywa i po prostu ono się naprawdę transformuje w nasz nastrój. Tutaj też warto przytoczyć. Jak już jesteśmy przy serotoninie.

Kamil 00:11:29 Warto przytoczyć też sprawy związane z depresją, z antydepresantami. Było takie badanie akurat na szczurach, które wykazało, że szczury pływają dłużej w momencie, kiedy otrzymują omega 3. A w badaniach na ludziach wykazano, że 1000 miligramów IPA, czyli kwasu sozapentae nowego, czyli inaczej omega 3 w porównaniu z 20gramami fluksetyny, czyli inaczej pod nazwą handlową prozac, występującej u pacjentów z dużą depresją. Okazuje się, że zarówno Omega 3, jak i Prozac miały taki sam efekt terapeutyczny, były tak samo efektywne.

Aggie 00:12:18 Czyli omega 3, tak samo afektywne jak jak antydepresant.

Kamil 00:12:22 Tak, tak. Są na to badania i to nie jest jedyne badanie, bo jest wiele badań na temat tego, że właśnie oleje z omega 3, a konkretnie proporcja omega 3 do omega 6 jest tak samo efektywna, że to leczenie jest tak samo efektywne jak inhibitory zwrotne serotoniny, więc warto wziąć to pod uwagę. I tutaj to też nie jest tak, że mamy jeden złoty środek, bo to nie jest tak, że nagle po prostu sobie jedną tabletkę przyjmiemy, niezależnie czy to będzie omega 3 czy cokolwiek innego.

Kamil 00:12:52 I to wszystko nam się po prostu samo ułoży i wyjdziemy do świata i będziemy już sobie fajnie żyć, bo nie ma jednego cudownego środka na depresję. To już wielokrotnie o tym mówiliśmy. Nie można sobie pomyśleć, że weźmiemy jeden jakiś złoty środek, bo to tak nie działa. Tak, to w ogóle nic tak nie działa. Zawsze jest to kontekst, zawsze jest to składowa wielu czynników. I to mówi profesor Huberman, który zainspirował nas do nagrania tego podcastu. To też jest podcast odnośnie do właśnie składników odżywczych i wpływu na to, jak się czujemy. U profesora Hubermana, jeżeli słuchacie po angielsku. Bardzo zachęcam Was do posłuchania oczywiście oryginału, oryginalnego nagrania i nie tylko. Profesor Hubermann o tym mówi. Mówi o tym także Ajurweda. A co mówi Ajurweda? Że co działa, jeżeli chodzi o depresję, o utrzymanie naszego stanu emocjonalnego na dobrym, fajnym poziomie? I tutaj się wszyscy zgadzają. Tutaj świat naukowy zgadza się w stu procentach z serwetą. W zasadzie nie ma ani jednej rzeczy, która by się różniła. Czyli mamy tam sen i zachowanie rytmu dobowego?

Aggie 00:14:02 Tak, mamy tam cały styl życia.

Aggie 00:14:04 Mamy regularne pory posiłków, mamy odżywianie zgodne z nami. To nie jest tak, że mamy To znowu tak jak z pigułką dla wszystkich. Nie istnieje ani jedna pigułka dla wszystkich, ani jedno zioło dla wszystkich, ani tym bardziej jedna dieta dla wszystkich. Bo każdy z nas jest inny i każdy potrzebuje troszeczkę innego pożywienia do tego, żeby. Żeby funkcjonować dobrze. I uregulowanie wzmocnienie ognia trawiennego. W ajurwedzie nauka powie, że potrzebujemy mieć zdrową florę bakteryjną. Mikrobiom to jest zupełnie praktycznie to samo. Oczywiście ajurweda jest bardzo złożona i ją teraz bardzo upraszczam. Natomiast to są rzeczy, które w kontekście czy depresji, czy jakiegokolwiek innego objawu, z jakim się zmagamy. To wszystko ma duże znaczenie. I ajurweda też pyta dlaczego przyszła depresja, dlaczego jest depresja, z czym ona przychodzi, co chce mi powiedzieć I nie traktuję tego jako coś, co trzeba usunąć, wymazać i wyciąć, tylko coś, co jest istotne i ważne dla naszego wyzdrowienia.

Kamil 00:15:12 I generalnie w każdej piramidzie takich potrzeb podstawowych mamy na samym dole taki fundament, który buduje wszystko, takie potrzeby podstawowe.

Kamil 00:15:22 I w jednej z tych potrzeb podstawowych zawsze jest odżywianie, zawsze są składniki odżywcze potrzebne po prostu do tego, żebyśmy.

Aggie 00:15:31 Tak, odżywianie, woda, tlen, sen to są cztery rzeczy, które są niezbędne dla nas. I wiecie, mam wrażenie, że stają się tak obyte w ciągu naszego życia, że w ogóle nie zwracamy uwagi na to. Jemy w pośpiechu, śpimy byle jak, nie dbamy o to, jak jesteśmy nawodnieni, a to są fundamentalne potrzeby, bo bez tych potrzeb nie jesteśmy w stanie realizować innych potrzeb, potrzeb emocjonalnych czy potrzeb takich bardziej związanych z tworzeniem życia naszych marzeń.

Kamil 00:16:01 Tak, dokładnie tak. Dokładnie tak.

Aggie 00:16:04 To jest podstawa. To jest absolutna, absolutna podstawa. Silny ogień trawienny, który wpływa na każdy aspekt naszego życia, nie tylko fizycznie, ale i psychicznie. Zresztą to wszystko to samo i nauka przecież mówi to samo. Przecież mamy układ nerwowy, który łączy nasze narządy, nasze organy z mózgiem. To jest to samo. To jest wszystko jedno. Jesteśmy jednym.

Kamil 00:16:29 Tak, to jest niesamowite.

Kamil 00:16:30 Nauka też jakby idzie w tą stronę. Już to zauważa, już tylko to. To jest właśnie taki. Taki temat od.

Aggie 00:16:37 Razu zauważa, aczkolwiek to wciąż jeszcze nie jest w mainstreamie. Nie ma tego na co dzień. Kiedy idziemy do lekarza, to jakby mam wrażenie, że ta nauka nie istnieje.

Kamil 00:16:48 Tam tak jakby gabinet lekarski jest często odcięty w ogóle, jakby to też nawet niektórzy lekarze, którzy by chcieli, to nie mogą, dlatego że tam są procedury. Tam są konkretne zasady postępowania i no nie chcę się rozkręcać.

Aggie 00:17:02 Strasznie ten temat filozoficzny troszeczkę. Jak ktoś chce, czy może, czy nie może, ale to już nie.

Kamil 00:17:08 No jeżeli ktoś chce, no ktoś chce mieć pacjentów, ktoś chce zarabiać, no to przecież oni nie mogą nagle wyzdrowieć, bo no model biznesowy by się złamał, nie? Więc tutaj jakby mamy filozoficzną jakby globalne pomyślenie nad tym, czy naprawdę zależy komukolwiek na zdrowiu naszym społeczeństwa i kiedy trzeba wziąć sprawy w swoje ręce i zastosować podstawowe rzeczy, o których po prostu wiemy i o których mówi nauka, o których mówią systemy uzdrawiania znane od tysięcy lat.

Kamil 00:17:34 Natomiast tutaj jest jeszcze taki temat, chociażby z Ajurwedą, bo jest w ogóle dużo badań, też naukowych, na temat ajurwedy, na temat skuteczności. Tylko że ajurweda jest systemem, który do każdego stosuje stosuję indywidualne rozwiązania. I tutaj mamy podstawowy problem z tym, że my myślimy i też możecie posłuchać naszego podcastu o badaniach naukowych, czyli jak są tworzone badania naukowe, jaka jest hierarchia badań naukowych, co to jest efekt placebo i tak dalej. Jak się. Jak to wszystko wygląda, jeżeli chodzi o badania i czy ufać tym badaniom naukowym, czy nie. Jest cały podcast chyba ponad godzinę na ten temat, w którym o tym opowiadamy. Natomiast tu jest podstawowy problem, że badania naukowe zakładają, że na dużą grupę ludzi, stosując dany technikę, preparat, cokolwiek możemy jakby wpłynąć i odczytać wyniki. I to jest mierzalne w jakiejś jakby większej grupie i możemy z tego wyciągnąć pewne wnioski. Możemy przybić piątkę na koniec i powiedzieć tak wlanie takiego i takiego roztworu, takiego i takiego specyfiku powoduje to i to u iluś tam procent, ilu procent I jak to jest mierzone, to też mówiłem w podcaście, bo to jest w ogóle czasami taka abstrakcja, że jak człowiek poczyta te badania dokładnie, to się okazuje, że to w zasadzie nie działa.

Kamil 00:18:48 Ale takie są przedstawione dane, że niby działa. Abstrahując od tego, jeżeli my do każdego przypadku stosujemy nieco inne zalecenia.

Aggie 00:18:58 To tak jakbyśmy. Wiecie, tak jak w badaniach zakładamy, że jedna rzecz działa na wszystkich ludzi. To tak jakbyśmy zakładali, że ludzie nie są ludźmi, a są robotami. Wszyscy są tacy sami jak jest.

Kamil 00:19:10 A tak nie jest, prawda?

Aggie 00:19:11 Przecież tak nie jest.

Kamil 00:19:11 Dokładnie. Bo to są jakby jest background tego dzieciństwa, traum, wszystkiego co tam się w naszym umyśle dzieje.

Aggie 00:19:18 Każdy jest w wieku, na innym etapie życia. Ciało jest w różnym, w różnym stanie.

Kamil 00:19:25 I tutaj jest problem. No bo w jaki sposób mamy dowieść, że to działa? Ok. Są case studies, jest bardzo ich dużo, można sobie przetrzepać PubMed i zobaczyć. Natomiast żeby zrobić metaanalizę no cóż, to nie są tabletki. To nie są takie rzeczy, które bierzesz i możesz, nie wiem, tysiąc osób tam postawić, dać im i potem to mierzyć.

Aggie 00:19:44 Nie dlatego, że ajurweda opiera się na innym.

Aggie 00:19:47 Innych dowodach. Ajurweda nie działa tak, jak działa nauka. Ma inne metody diagnostyczne, ma inne metody sprawdzające, weryfikujące, udowadniające skuteczność tego, co robi.

Kamil 00:20:00 Tak więc teraz podstawowe pytanie czy my w ogóle jako cywilizacja z naszymi badaniami naukowymi, czy w ogóle my to dobrze robimy? Nie. To tak jakby przyszedł Einstein i się zapytał Ok. No jest siła przyciągania, to spada w dół. Ale tak naprawdę czy to spada w dół, czy to jest coś innego? No tak, tak. Z takich rozkmin powstała ogólna teoria względności i wszystko to, co Einstein zrobił, zakwestionował. Czy my to w ogóle dobrze widzimy? Czy my to w ogóle dobrze robimy? Więc tutaj jako nie Einstein, chcę też zadać takie pytanie czy my to w ogóle dobrze robimy? Wracając do naszego tematu. Powiedziałaś przed chwilką o mikrobiom, czyli o naszej flory bakteryjnej w jelitach. Tutaj są bardzo szokujące rzeczy można by powiedzieć, dlatego że. I to też szokujące będzie, że Ajurweda też mówi generalnie to samo, ale o tym zaraz. True science.

Kamil 00:20:55 Prawdziwa nauka mówi tak, że mamy w sobie mikroorganizmy i nauka mówi, że te organizmy nie są po to, żeby nam pomagać. Naukowcy mówią, że to nie jest tak, że mamy jakąś tam florę bakteryjną, która coś tam chce nam zrobić dobrze. Nie naukowcy. Nie mówię, że się z tym zgadzam, ale tak mówią naukowcy. Naukowcy twierdzą, że zadaniem tych mikroorganizmów jest po prostu przeżyć. Tak jak naszym zadaniem na Ziemi jest przedłużyć gatunek i przeżyć, tak samo te bakterie, które tam sobie w nas są. Mają za zadanie po prostu znaleźć sobie miejsce, gdzie mogą się rozwijać. My jesteśmy dla nich po prostu domem. Tak jak Ziemia jest domem dla nas, to my jesteśmy taką ziemią dla tego mikrobiomu. Profesor Huberman mówi, że jesteśmy jak rura wyścielona czymś, co się nazywa. Co to lightning za learning? To jest termin oznaczający wyściółkę błony śluzowej. To jest taka warstwa komórek, która przykrywa wnętrze narządów naszych wewnętrznych, które mają kontakt ze środowiskiem zewnętrznym, czyli tak jak jelita, żołądek, jama ustna, drogi oddechowe.

Kamil 00:22:12 I zawsze, zawsze tam znajdziemy tą wyściółkę błony śluzowej. I właśnie ta wyściółka, stan w jakim ona jest to reguluje tempo i jakość naszego trawienia. I my ciągle przyjmujemy bakterie z zewnątrz i one ciągle wpływają na tę wyściółkę błony śluzowej. I tak one one powodują. Czy nasze środowisko jest właściwie bardziej kwasowe czy mniej kwasowe? Żeby mogły się te bakterie, które przyjmujemy, żeby mogły się rozwijać lub nie. I teraz jest hit nauka, nauka zachodnia, normalna, twarda nauka mówi, że to wpływa na nasz nastrój, czyli te mikroorganizmy, które przyjmujemy, które wpływają na wyściółkę błony śluzowej, To jej stan tej wyściółki błony śluzowej wpływa potem na nasz nastrój.

Aggie 00:23:14 Czyli bakterie decydują o tym, czy ja się czuję dzisiaj wesoło? Czym jest dzisiaj smutno?

Kamil 00:23:19 No szok, nie? Szok. No i teraz właśnie co się dzieje, jak sobie ten cukier biały zjemy? Jakie tam są bakterie i co się dalej dzieje i jak się czujemy? To jest nic dziwnego, że jemy i czujemy przypływ dopaminy, bo tam po prostu kipi. A potem Potem mamy zjeździk i się czujemy przygnębieni, smutni.

Kamil 00:23:45 Jesteśmy sfrustrowani. Szybciej wybuchamy.

Aggie 00:23:48 Jesteśmy zirytowani, poddenerwowani.

Kamil 00:23:50 Tak, w szczególności widać to u dzieci. Bo my dorośli, jeszcze potrafimy w pewien sposób, czasami ze względu na społeczne wymogi się pohamować.

Aggie 00:24:01 Ale to nie jest to. Ma gdzieś.

Kamil 00:24:02 Ujście. Ale oczywiście tego może nie widać, tak.

Aggie 00:24:06 Jak u dzieci, które nie mają kory przedczołowej jeszcze, ale tak.

Kamil 00:24:10 Tak więc generalna zasada jest taka mikrobiom może robić nam dobrze, że się czujemy lepiej, że mamy lepszą odporność i może nasz mikrobiom wpływać na nas źle, że możemy po prostu czuć się gorzej i nasza odporność może iść w dół. I ten mikrobiom wpływa na neuroprzekaźniki w przewodzie pokarmowym. Co wpływa na nasz nastrój? Tak i tutaj właśnie odnośnie do tego, żeby. Dlatego tak ważne jest co jemy, bo to co jemy przechodzi w nasze neuroprzekaźniki i wpływa na nasz nastrój.

Aggie 00:24:50 Nasze uczucia. A to wpływa na to z kolei co myślimy i na to jak działamy, jak reagujemy, jak rozmawiamy z ludźmi, jacy jesteśmy na co dzień, jak się zachowujemy.

Kamil 00:25:00 Tak więc może czasami ktoś opowiada, że ma takie i takie, tak w życiu, a potem się go zapytasz co jesz? Jakby się tak lekarz zapytała co pan je? Nagle To co? Co ja jem? Co to ma w ogóle do rzeczy? Otóż ma wszystko. Wszystko. Natomiast nasza medycyna zachodnia jeszcze tam nie dotarła i nie wiem, czy kiedykolwiek dotrze, ale my możemy to wiedzieć i możemy tego advantage, czyli wykorzystać to dobrze. I teraz tak w jaki sposób mamy sobie wzmacniać ten nasz mikrobiom, żeby on on był tym dobrym, tym, który my chcemy? Oczywiście możemy probiotyki i probiotyki Stosować przyjmować probiotyki to są to. To nie chodzi w ogóle o jogurty, takie z probiotyczne i tak dalej. To w ogóle jest oddzielny temat na oddzielny podcast, ale to nie o to chodzi. Od razu mówię i też chodzi o to, że to tak jak ze wszystkim, tak jak mówi też ajurweda, jest pewien balans, czyli możemy przesadzić. Więc tutaj mamy temat taki, że jeżeli przyjmujemy w dużej ilości probiotyki, to to również może na nas wpływać negatywnie.

Kamil 00:26:09 I w ogóle są takie badania, które udowadniają, że możemy mieć mgłę umysłową, jak za dużo tych probiotyków zjemy. Więc okej, możemy przyjmować dwie porcje dziennie i niewielkie porcje dziennie.

Aggie 00:26:22 To też jest ważne, że nie każdy może i nie każdy w każdym etapie życia czy nawet pory roku może, bo są osoby, które w pewnym momencie nie powinny przyjmować probiotyków, kiszonek.

Kamil 00:26:35 I to w ogóle, co mówi też nauka. To jest bardzo ciekawe, bo to. jest postawione w taki sposób. Twierdzenie, że każda dieta i wszystko co jemy zmienia nasz mikrobiom. Jak przejdziemy na dietę keto, zmieni się mikrobiom i co niektórzy będą ok, niektórzy będą nie ok. Z tym przejdziemy na wege. Zmieni się nasz mikrobiom. Niektórym zrobi bardzo dobrze. Niektórym niekoniecznie. Dlatego, że i tutaj to mówi nauka. Ja teraz patrzę na ajurweda i mówię ja pierdzielę, tamto już wiedzieli 6000 lat temu.

Aggie 00:27:14 I wiedzą dalej.

Kamil 00:27:15 Dalej, bo tam jest konkretny. Masz konkretny przypadek, masz konkretne. Badasz jak wygląda życie takiej osoby, albo bada się z pulsu i tam wiadomo co takiej osobie polecić, żeby miała się dobrze, co ma jeść, no nie? Więc nie ma jednej diety dla wszystkich.

Kamil 00:27:35 I to nauka teraz też mówi. I tutaj w ogóle jest taki taki temat ciekawy, który osobiście mnie uderzył mocno, to to, że nauka mówi, że to, do czego mikrobiom przyzwyczaja się w dzieciństwie, może wpływać na to, jaki mamy mikrobiom w dorosłości. I oczywiście to jest jedna rzecz. A druga rzecz mówi o tym, że ten mikrobiom też jakby, że to dzieciństwo to nie jest wszystko i genetyka to nie jest wszystko. Nauka mówi, że mamy jeszcze to, co wychodzi z naszego układu nerwowego, czyli to, co już mówiliśmy dzisiaj kontakty z ludźmi, ćwiczenia, oddech, stres, sen. Te rzeczy też wpływają na nasz mikrobiom I przecież w Ajurwedzie jest tak samo jak w nauce. Przecież tam mamy dusze, z którymi się rodzimy, mamy zaburzenia dosz. Jeżeli coś w naszym życiu aktualnie inaczej idzie niż powiedzmy nie chcę mówić, że powinno, ale mamy na przykład jakieś problemy z kontaktami z ludźmi. Nie ćwiczymy na przykład albo mamy więcej stresu, to zmienia się również równowaga pewnej z dosz. I tutaj mamy całkowite połączenie nauki z ajurwedą.

Kamil 00:28:52 Oczywiście środki wyrazu twórcze, językowe są inne, natomiast chodzi generalnie o to samo. Teraz jeszcze taka kwestia niszczenia mikrobiomu. I generalnie to nie jest tak właśnie, że cokolwiek może ten mikrobiom jakby niszczyć. To jest bardziej tak, że mikrobiom można zmieniać. Tak, można tak wpływać na tą wyściółkę błony śluzowej, że ten mikrobiom się zmienia. Takim przykładem, na przykład już mocnym jest Saharyna słodzik. W ogóle sztuczne słodziki to jest też temat bardzo ostrożnie należy do tego podchodzić, bo się okazało, że Zachary nie dość, że jest rakotwórcze, to jeszcze naprawdę bardzo zmienia wyściółkę błony śluzowej, Bardzo zmienia to, w jaki sposób nasz mikrobiom reaguje. I naprawdę nie można powiedzieć, że niszczy, ale zmienia, zmienia na taką bardzo dużą niekorzyść. Więc tak. I teraz mamy tutaj takie przysłowia czym skorupka za młodu nasiąknie, prawda? I tak dalej. Więc to trochę też jest w taki sposób możemy na to popatrzeć, że faktycznie to, co dajemy naszym dzieciom, to co jemy jako dziecko, ma potężny wpływ na to, jaki ten mikrobiom jest w życiu dorosłym.

Kamil 00:30:10 Oczywiście można to regulować, można za pomocą układu nerwowego. O tych wszystkich rzeczach, które mówiłem. Jakby to jest druga rzecz, ale to ma wpływ, to naprawdę ma wpływ, więc warto zobaczyć, ile tych cukierków, jaki skład i tak dalej dajemy dzieciom, bo to potem wszystko będzie procentować.

Aggie 00:30:29 To jest w ogóle pytanie, czy jaki jest cel i sens karmienia ciała swojego i ciała swoich dzieci. Czymś, co jest sztucznie wytworzona.

Kamil 00:30:42 Krótkotrwała dopamina i długotrwałe problemy. Natomiast to, czego nie widzisz dzisiaj, a zobaczysz za 10 lat No nie widzę. Dzisiaj to jest ok, nie? Co z tego, że za tydzień będę chorować przez 3 tygodnie? Nie, Dzisiaj jest ok. Dzisiaj zjadłem, mam dopaminę i jest spoko.

Aggie 00:30:59 Dzisiaj było łatwo. Nie łatwo było sięgnąć po te cukierki, bo to burgery. To tak działa.

Kamil 00:31:04 Tak działa. Łatwo dzisiaj, trudno, później trudno dzisiaj, łatwo później. I to chyba w każdej dziedzinie życia tak działa. I teraz jeszcze dodajemy na koniec oliwy do ognia, bo obiecaliśmy, że wspomnimy o tym, jak możemy umysłem wpływać na to, co jemy i tutaj.

Aggie 00:31:20 A o tym to w ogóle powiemy oddzielny podcast na ten temat, bo to jest absolutnie dużo można powiedzieć.

Kamil 00:31:26 Dzisiaj tylko liźniemy temat. Temat jest taki, że przywołam taki eksperyment. Ja o nim już mówiłem wielokrotnie w podcastach Milk shake stary mind mind over body. Chodziło o to, że uczestnicy eksperymentu dostali milk Shake’a. Jeden był powiedzmy zdrowy, a drugi był niezdrowy i w zależności od tego, co im powiedziano, to tak oni reagowali, czyli ci co dostali niezdrowy, mnóstwo kalorii i tak dalej. Ale im powiedziano, że to jest wersja light, super zdrowa i tak dalej, to zareagowały ich ciała dokładnie tak, jakby ten umysł skanował w ogóle zawartość tego milk shake’a. No nie? I to jest niesamowite. I to znalazło swoje odzwierciedlenie w wydzielaniu gremliny. I teraz słuchajcie, za co jest odpowiedzialna Grelina? Bo oczywiście w badaniu to jakby mierzono fizjologiczne uczucie sytości, bo za to jest odpowiedzialna gremlina. Ale gremlina to jest w ogóle tak ważna rzecz, że decyduje o bardzo wielu rzeczach o utrzymanie równowagi energetycznej, poziomu tkanki tłuszczowej, masy ciała.

Kamil 00:32:31 A Karolina ma wpływ na liczne narządy, na wydzielanie insuliny, rejestrowanie w organizmie glukozy, na uwalnianie hormonów, glukagonu, adrenaliny, kortyzolu w ogóle. Naprawdę Grelina to jest ogromna rzecz. I tutaj, w tym badaniu właśnie wyszło, że badani swoim umysłem, który został jakby okłamany, ale oni nie wiedzieli, że byli okłamani. To jest właśnie najpiękniejsze, że to jest ta wiara. Bo jak ty sobie wmówić, że jest tak, a jest inaczej i w duchu wiesz, że jest inaczej, to to nie wyjdzie. To musisz po prostu wierzyć, że pijesz coś zdrowego. To taki silny hormon, jakim jest Grelina. Na niego można było po prostu wpłynąć tylko i wyłącznie umysłem. Więc to jest też taka rzecz, na którą warto zwrócić uwagę. Co my myślimy o tym jedzeniu, które spożywamy. Oczywiście to jest tak, że wszystko ma swoje granice. No nie, nie możemy się okłamywać. Jak na przykład pójdziesz i zjesz hamburgera w fast foodzie, to ty nie jesteś osobą nieinteligentną. Jesteś inteligentnym człowiekiem, więc wiesz, że to nie jest dobre.

Aggie 00:33:36 Nawet może podświadomie wiesz też, że to nie jest prawda. Więc ta wiara musi być. Musi pochodzić z trzewi. To musi być głęboka wiara. A tutaj wiemy, że siebie okłamujemy. Ale jak sobie będziemy powtarzać w umyśle Nie no, te czekoladki to są dobre, dobre, dobre. Ale przecież nasze ciało wie.

Kamil 00:33:54 Dokładnie.

Aggie 00:33:54 Więc wiecie, to subtelna różnica, ale ona jest jednak wyraźna.

Kamil 00:33:58 Tak, tak. Więc tutaj trzeba wiedzieć, że jeżeli chcemy, żeby coś dobrze na nas wpływało, to to jest wiara absolutna. 100% wiary, że to działa, niezachwianej, bez żadnych po prostu wątpliwości. Musi to tak działać. I generalnie właśnie tutaj przywoływałem, że profesor Huberman mówił, że nasze, że jesteśmy jak rura po prostu. I tutaj takie właśnie fajne porównanie, że to, co się dzieje jakby w tej rurze ma znaczenie. No bo to jest tak, jak w metrze mamy metro. Jego nie widać na zewnątrz, no bo powiedzmy, że powierzchnia to jest nasza skóra, więc jakby tam nic nie widać.

Kamil 00:34:35 Natomiast w metrze ludzie jeżdżą. Ludzie jeżdżą do pracy, załatwiają sprawy i tak dalej. Wychodzą z tego metra. I faktycznie ci ludzie, którzy wyjdą z metra, coś robią. Ktoś idzie do pracy w restauracji, ktoś idzie przesuwać papiery i tak dalej, i tak dalej. I tak samo jest naszym tutaj układem trawiennym. To, co wrzucamy, ma potem wpływ na wszystko, co się dzieje na powierzchni. Tylko tutaj jest temat bardzo złożony, bo chodzi o to, jak się czujemy. To jak się czujemy wpływa na nasze zachowania, nasze zachowania kształtują nasze życie. Tak to w skrócie wygląda. Kochani, dziękujemy za dzisiaj. Mam nadzieję, że te rzeczy. W ogóle mam nadzieję, że te rzeczy były dla Was znane i że po prostu tylko sobie utrwalili w pewien sposób tę wiedzę. Dla mnie część z tych rzeczy była absolutnie nowa i przełomowa. Jakby tak czarno na białym zobaczyć, że ok, nauka faktycznie jest po tej stronie i mówi o tym, że to, co jemy wpływa na nasz nastrój. I że my możemy na to mieć stuprocentowy wpływ.

Kamil 00:35:36 To jest bardzo, bardzo ważne. Dziękujemy za dzisiaj. Jeżeli podcast się Wam podoba, koniecznie zostawcie łapkę, zasubskrybujcie na YouTubie, dajcie gwiazdeczka na Spotify i wyślijcie znajomym, którzy być może mają jakieś problemy i jeszcze nie wiedzą, że jedzenie jest naprawdę tak ważne w utrzymaniu nastroju, w utrzymaniu swojego psychicznego stanu na wysokim poziomie. Będziemy bardzo wdzięczni, jeżeli się tym podcastem podzielicie. I zapraszamy Was oczywiście też na nasze warsztaty. Jeżeli chcecie się dowiedzieć o najbliższym warsztacie, jaki będziemy prowadzić, zapraszamy Was na Wagarowicze .pl. Tam jest też możliwość zapisu do newslettera. Jeżeli chcecie co tydzień dostawać dawkę takich ciekawych informacji jak ciekawych mam nadzieję informacji jak dzisiaj. To koniecznie zapiszcie się i będziemy w kontakcie. Dzięki śliczne, Do usłyszenia za tydzień.

Aggie 00:36:30 Dzięki! Trzymajcie się!

Blog Wagarowicze.pl to nie tylko strona o tym, jak najlepiej nauczyć się słówek i gramatyki, i jak mówić swobodnie po angielsku, uwzględniająca najnowsze doniesienia ze świata neurobiologii, to także i przede wszystkim społeczność otwarta na poszerzanie horyzontów myślowych.

Zabieramy Cię na wagary i pokazujemy inną stronę tego, co zostało utarte. Zabieramy w podróż szlakami mniej uczęszczanymi, a jednak wartymi zachodu. Mówimy o tym, o czym nigdy nie powiedzą Ci w szkole, o tym, jak pokonać strach przed mówieniem, na czym w ogóle nauka polega, a także czym jest fajnie życie, wolne od stresu i lęku, o podróżach, wolności (także) finansowej i o tym, że nie trzeba w ogóle do szkoły chodzić, żeby coś w życiu osiągnąć.

Szalenie prawdopodobnym jest, że po tym, czego się tu dowiesz, Twoje życie nigdy nie będzie takie jak wcześniej, więc wchodzisz na własne ryzyko ;-)

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments

Mów swobodnie, myśl po angielsku i odkrywaj z nami świat!