Skąd czerpać energię?

Mitochondria –  usuń zmęczenie, ureguluj metabolizm, poziom cukru i hormony.

To, czym dzisiaj się z Wami podzielimy nie jest dla nas osobiście nowe, tym bardziej, że w naszym życiu od lat obecna jest Ajurweda, która ma holistyczne podejście do życia, jednak sposób ujęcia tematu jest fascynujący. 

Porozmawiamy o tym, co jest główną przyczyną chronicznych chorób takich jak cukrzyca, insulinooporność, choroby układu krążenia, problemy trawienne, otyłość, nowotwory. Odwołujemy się do badań i pracy Dr Casey Means, wybitnego lekarza medycyny z możliwie najbardziej prestiżowych uniwersytetów Stanforda i Harvardu, która od praktyki lekarskiej… odeszła.

I ma odwagę o tym mówić.

I mimo, że są to różne choroby znajdujące się w różnych układach w naszym ciele, ich źródło jest takie samo. 

I być może zastanawiasz się dlaczego o tym nie mówią lekarze. O tym też powiemy.

Najpiękniejsze jest to, że nasze zdrowie naprawdę jest w naszych rękach.

Kiedy zrozumiemy o co chodzi z energią w naszym ciele, kiedy poznamy nasze własne baterie, które nas zasilają i zrozumiemy jak działa ta maszyna doskonała, w jakiej żyjemy, zwana naszym ciałem, odzyskamy kontrolę nad naszym zdrowiem.

Zrozumienie tego procesu po pierwsze nie jest trudne, a po drugie – naszym zdaniem – jest konieczne, niezbędne wręcz dla każdego człowieka, który chce fajnie żyć i mieć dużo energii na życie, o jakim marzy.

Zapraszamy! 🙂

Podcast dostępny również tutaj: Spotify | Apple Podcasts | Google Podcast

W tym odcinku: „Skąd czerpać energię?

  • medycyna a długość życia
  • symptomy
  • na czym polega metabolizm?
  • jedna przyczyna wszystkich chorób
  • system
  • podejście redukcjonistyczne
  • chaos informacyjny w mediach
  • co jeść?
  • czego nie jeść?
  • ruch
  • oddech
  • relacje
  • odwaga

Linki i nawiązania

Projekt Fajne Życie: dołącz tutaj

⭐ Projekt Fajne Życie

Nawet posiadanie całej wiedzy świata nie sprawi, że poczujemy się lepiej i zmienimy swoje życie. Tylko działanie i wykonywanie praktyk zaowocuje pięknymi i długofalowymi zmianami. Chcemy czuć się zdrowo i mieć mnóstwo energii, żeby kreować swoje życie. Żeby z odwagą sięgać po swoje marzenia.
Jak dokonać tej zmiany przy codziennym natłoku obowiązków, braku czasu, energii i motywacji, przy ciągłym zmęczeniu?

Postanowiliśmy stworzyć przestrzeń, w której każdy będzie miał możliwość projektować swoje fajne życie wraz z wspierającymi ludźmi obok.

Tworzymy PRAKTYCZNY KURS: Projekt Fajne Życie ze społecznością, spotkaniami na żywo, konsultacjami, gotowymi protokołami do wprowadzenia w życie natychmiast, wspólnymi wyzwaniami i praktykami na żywo!

Tutaj możesz zapisać się: projektfajnezycie.pl

Ciekawe cytaty z podcastu „Skąd czerpać energię do życia?”:

’Czy chroniczne zmęczenie jest normalne? Czy to, że czujemy się bez energii do życia, jest normalne? A to jest jeden z pierwszych sygnałów, które wysyła nam ciało, na które chce, żebyśmy zwrócili uwagę.’

’Cukrzyca ma związek w zasadzie z wszystkimi chorobami chronicznymi, między innymi z tymi, które wymieniłaś przed chwilą.’

’Nasze zdrowie naprawdę jest w naszych rękach. Kiedy zrozumiemy, o co chodzi z energią w naszym ciele, naprawdę odzyskamy kontrolę nad naszym zdrowiem.’

’Czy chroniczne zmęczenie jest normalne? Czy to, że czujemy się bez energii do życia, jest normalne?’

’To jest taka waluta, którą płacimy za nasze życie. Sięgamy do portfela i płacimy za życie.’

’Kiedy prześledzimy każdą chorobę metaboliczną i dotrzemy do jej źródła, one wszystkie mają tę samą przyczynę – zaburzoną pracę mitochondriów.’

’Przychodzi do mnie pacjentka i mówi: „Proszę pana, za cztery miesiące mam 30-lecie matury, 30 kilogramów mniej poproszę i ten lek, co się go bierze raz w tygodniu.”’

’Z naszego systemu wypływa taka konkretna retoryka, która brzmi: „Ufaj nauce.” Jednocześnie informacja ta mówi: „Nie ufaj sobie.”’

’Ufając nauce, staliśmy się najbardziej chorym społeczeństwem w historii świata. Nie chodzi o to, żeby odwrócić się od literatury naukowej, ale problem jest taki, że rekomenduje się ludziom całkowite odejście od ich zdrowego rozsądku.’

’Moim zdaniem istotnym jest dla naszego życia posiadanie zaufanego rolnika, który dostarcza ekologiczne jedzenie, bo to wpływa na poziom naszej energii i odżywia nasze mitochondria.’

’Mitochondria są zawalone robotą przez zbyt dużą ilość składników, których nie da się przetworzyć, co prowadzi do insulinooporności – mechanizmu obronnego naszego ciała.’

’Relacja pełna miłości i zaufania z ludźmi to fundament naszego zdrowia; nasze mitochondria potrzebują bliskich relacji, aby mogły funkcjonować prawidłowo.’

’Tu i teraz jest życie. Buddyzm mówi o tym, że wszystko jest ze sobą połączone. My, ludzie, zwierzęta, słońce i przedmioty, których używamy, i posiłki, które zjadamy.’

’Życzę wam wszystkim i sobie wspaniałej energii i zdrowych mitochondriów, które pozwalają nam się ruszać, żyć, działać i z uśmiechem wstawać każdego dnia.’

Rozdziały podcastu „Skąd czerpać energię do życia?”:

Czy chroniczne zmęczenie jest normalne? (00:00:00)
Omówienie sygnałów wysyłanych przez ciało w związku z brakiem energii.

Podstawy podcastu „Projekt Fajne Życie” (00:00:28)
Wprowadzenie do tematu energii, metabolizmu i mitochondriów oraz cel podcastu.

Przewlekłe choroby i otyłość (00:01:46)
Omówienie przewlekłych dolegliwości, otyłości, cukrzycy, statystyk z Polski i UE.

Spożycie cukru i związane z nim statystyki (00:03:16)
Analiza wzrostu otyłości i nadwagi w związku ze spożyciem cukru.

Skutki cukrzycy i nadwagi (00:05:05)
Przedstawienie statystyk związanych z cukrzycą, nadwagą i otyłością oraz ich skutkami.

Zdrowie psychiczne i leki (00:10:07)
Omówienie stanu zdrowia psychicznego w związku z nadwagą i otyłością oraz wydatków na leki.

Medycyna współczesna a choroby przewlekłe (00:12:51)
Krytyczne spojrzenie na medycynę współczesną w kontekście leczenia chorób przewlekłych.

Holistyczne podejście do zdrowia (00:15:14)
Omówienie podejścia holistycznego do zdrowia i jego znaczenia w kontekście chorób przewlekłych.

Książka „Gut Energy” (00:16:15)
Promocja książki „Gut Energy” oraz omówienie jej treści i znaczenia dla zdrowego stylu życia.

Współczesna nauka i medycyna wschodnia (00:18:26)
Omówienie różnic w rozumieniu procesu metabolizmu w naukach zachodnich i wschodnich.

Proces metabolizmu (00:19:46)
Wyjaśnienie, jak energia z jedzenia jest przekształcana na energię ludzką przez mitochondria.

Zaburzenia pracy mitochondriów i choroby metaboliczne (00:22:26)
Omówienie chorób metabolicznych i ich związku z zaburzeniami pracy mitochondriów.

Wpływ stylu życia na mitochondria (00:25:11)
Analiza wpływu diety, snu, aktywności fizycznej i stresu na funkcjonowanie mitochondriów.

Redukcjonizm w opiece zdrowotnej (00:30:35)
Krytyka podejścia redukcyjnego w medycynie, skupiającego się na oddzielnych częściach ciała i leczeniu symptomów.

Problematyka leków i stałe leczenie (00:32:24)
Analiza problemu stałego leczenia oraz krytyka podejścia redukcyjnego w medycynie.

Leczenie farmakologiczne a holistyczne podejście do zdrowia (00:35:31)
Omówienie podejścia lekarza do leczenia otyłości i potrzeby długoterminowego podejścia.

Rola komórek jelitowych w sygnalizacji sytości (00:38:09)
Komórki jelitowe jako odbiorcy informacji o składnikach odżywczych i produkcja hormonów sytości.

Koszty leczenia farmakologicznego (00:40:46)
Wysokie koszty leków farmakologicznych i ich wpływ na pacjentów.

Ufaj nauce, ale nie zapominaj o wewnętrznej mądrości (00:42:48)
Podkreślenie potrzeby zaufania wewnętrznej mądrości ciała, pomimo nacisku na naukowe badania.

Wpływ przemysłu spożywczego na badania naukowe (00:46:05)
Rola przemysłu spożywczego w finansowaniu badań naukowych i wpływ na wyniki.

Zasady zdrowego odżywiania (00:49:29)
Wskazówki dotyczące zdrowego odżywiania, w tym co jeść i czego unikać.

Proste podejście do zdrowego odżywiania (00:51:06)
Podkreślenie prostoty i naturalności w wyborze żywności dla zdrowia.

Energia i żywność (00:51:44)
Omawianie wpływu żywności na mitochondria i energię, rola ekologicznego rolnictwa.

Insulinooporność (00:52:28)
Objaśnienie mechanizmu insulinooporności, wpływ diety na pracę mitochondriów i insuliny.

Skutki nadmiernego spożycia cukru (00:54:11)
Omówienie problemów związanych z nadmiernym spożyciem cukru i jego wpływ na mitochondria.

Wpływ insuliny na organizm (00:55:44)
Rozważania na temat wpływu wysokiego poziomu insuliny na organizm i zdrowie.

Ruch i jego wpływ na mitochondria (01:00:10)
Wpływ ruchu na pracę mitochondriów, konieczność ciągłego stymulowania ich.

Techniki oddechowe (01:01:15)
Omówienie znaczenia prawidłowego oddychania dla pracy mitochondriów.

Podejście holistyczne (01:04:16)
Zrozumienie połączeń między chorobami a źródłem, relacja z otoczeniem, miłością, ciekawością i śmiercią.

01:08:42 – Buddyzm i połączenie wszystkiego
Omówienie buddyzmu, postrzegania wszystkiego jako połączonego.

01:09:40 – Specjalizacje i wskaźniki
Omówienie stosowania wskaźników i specjalizacji w badaniach.

01:10:10 – Wpływ medytacji na mitochondria
Omówienie wpływu medytacji na mitochondria i zdolność organizmu do samouzdrawiania.

01:11:37 – Życzenie zdrowej energii
Życzenia zdrowych mitochondriów i energii dla słuchaczy.

01:12:06 – Życzenie udanego dnia
Życzenie udanych dni i zachęta do aktywności fizycznej.

01:12:20 – Podziękowanie i zachęta do interakcji
Podziękowanie za wsparcie, zachęta do zostawienia komentarza i pytania.

Trankskrypt podcastu „Jak stres wpływa na kreatywność?”:

(transkrypt wygenerowany automatycznie)

Aggie (00:00:00) – Czy chroniczne zmęczenie jest normalne? Czy to, że czujemy się bez energii do życia jest normalne? A to jest jeden z pierwszych sygnałów, które wysyła nam ciało, na które chce, żebyśmy zwrócili uwagę. Sygnały, które wysyła nam nasze ciało, są znakiem, że coś jest nie tak w naszych komórkach, że jest jakieś zaburzenia. Zastanówmy się, w jaki sposób nie zaspokajamy potrzeb naszych komórek lub też w jaki sposób nasze komórki są przeciążone czymś, czego nie potrzebują.

Kamil (00:00:28) – Nasz podkast powstał po to, aby informować. Nie może on zastąpić porady lekarskiej. Hej, z tej strony Kamil i Aggie. Witamy Was w podkaście Wagarowiczów. Mówimy o tym wszystkim o czym zapomniała powiedzieć nam szkoła, czyli jak prowadzić swoje życie z pasją w dobrostanie zarówno fizycznym jak i psychicznym. Sięgamy do źródeł zarówno naukowych, jak i duchowych, jak i filozoficznych. Czyli jednym słowem projekt Fajne życie. Działamy! Cześć Kochani! Witamy Was w kolejnym odcinku podcastu. Dzisiaj zajmiemy się energią. Skąd ją czerpać i przyjrzymy się bliżej. Mitochondria i mitochondria ostatnio również są tematem dosyć gorącym, jeśli chodzi również o medycynę, ale właśnie te rzeczy, o których mówi dzisiaj medycyna, również były znane wcześniej innym systemom uzdrawiania i generalnie przyglądamy się temu, co wpływa na nasze zmęczenie, na nasz metabolizm i w jaki sposób możemy to uregulować i zarówno uregulować też poziom cukru i hormony i jak to się wszystko łączy i co do tego mają mitochondria.

Kamil (00:01:36) – Mam nadzieję, że będzie to dla Was równie fascynująca podróż jak dla nas była podczas przygotowywania tego podcastu. Zaczynamy!

Aggie (00:01:46) – Medycyna współczesna oferuje nam tabletkę niemal na każdą chorobę, ale nigdy jeszcze w historii nie było tak dużej liczby osób, które cierpiało bez powodu przewlekłych dolegliwości i chorób, takich jak cukrzyca, insulinooporność, choroby układu krążenia, problemy trawienne, otyłość, nowotwory, demencja.

Kamil (00:02:11) – Alzheimer czy w ogóle cukrzyca. To nie jest tak. Jak sobie to rozbijemy, to to nie jest oddzielna choroba, że mam cukrzycę i koniec. To nie są takie rameczki, bo jak się okazuje, cukrzyca ma związek w zasadzie z wszystkimi chorobami chronicznym, między innymi z tymi, które wymieniłaś przed chwilą. I teraz troszkę danych statystycznych chciałbym wprowadzić, żeby zdać sobie sprawę z tego jak to wygląda. W 2019 roku co piąty Polak był otyły i wskaźniki te nieustannie rosną. Otyłości od 2004 roku, czyli cały czas ten odsetek się zwiększa. Odsetek 15 latków w Polsce z nadwagą lub otyłością to 16%, ale uwaga w Unii Europejskiej jest to już 19%. 19%, czyli co piąty piętnastolatek w Unii Europejskiej jest ma nadwagę lub otyłość.

Kamil (00:03:16) – I ja nie muszę dodawać, że nastolatkowie. I pewnie pamiętamy też to, ile jedliśmy i jak byliśmy nastolatkami i co i jakie mieliśmy spalanie kalorii. Przemianę materii. Nastolatkowie mają inną przemianę materii niż my, ich rodzice i. A i tak co piąty nastolatek jest otyły. Kochani, Według Europejskiego Badania Warunków Życia Ludności. Jest takie badanie w skrócie eu See else. 4. 4 na 10 dorosłych Polaków. 40% Polaków zgłosiło, że w 2019 roku cierpiało na co najmniej jedną chorobę przewlekłą powyżej 65 roku życia. Było to już siedmiu na dziesięciu Polaków, czyli ponad 75% osób powyżej 65 roku życia cierpi na co najmniej jedną chorobę przewlekłą. I teraz przejdziemy do statystyk związanych ze spożyciem cukru, to też od razu zobaczymy, że ten wzrost otyłości jest bezpośrednio z tym skorelowany. Bo chociaż jako naród mniej schodzimy według statystyk, to coraz częściej jemy, pijemy produkty, które dużo cukru zawierają. I w efekcie porównując rok 2017 do roku 2008 to na głowę zjedliśmy przez rok o 6,1 kilograma cukru więcej. Tak 10 lat. Przez 10 lat. Stało się to, że przez rok jemy sześć kilogramów cukru więcej.

Kamil (00:05:05) – W innym źródle znalazłem, że jako społeczeństwo szybko przybieramy na wadze. I nadwagę ma już co czwarty Polak. To wszystko prowadzi do rozregulowanie organizmu, a następnie cukrzycy. To już było źródło od 2021 roku. I jeszcze informacje o 2018 roku na temat cukrzycy w Polsce było 2,9, czyli prawie 3 miliony dorosłych chorych na cukrzycę. Czyli co jedenasta osoba dorosła w kraju. I mówimy tutaj o osobach zdiagnozowanych, bo szacuje się, że stan przed cukrzycą dotyczy 5 milionów Polaków. W latach 2013 2018, czyli przez 5 lat, zachorowalność na cukrzycę. I to są obliczenia na podstawie danych o realizowanych świadczeniach, czyli dosyć dokładne. Wzrosła o 13,7 proc. przez 5 lat. I teraz uwaga. Cukrzyca i hospitalizacja z powodu cukrzycy. W 2018 roku w szpitalach leczono 279 000 osób. I w ogóle cukrzyca była głównym powodem pobytu w szpitalu lub stwierdzono ją u osoby, która przebywała w szpitalu głównym. Pacjent gov podaje, że osoba, której zgon można powiązać z konsekwencjami spożycia napojów słodzonych cukrem, żyje przeciętnie 15 lat krócej niż średnia osoba w jej wieku.

Kamil (00:06:50) – Cukrzyca powoduje szereg powikłań ciężkich chorób, takich jak choroby serca, uszkodzenie nerwów i w ogóle. To jest ciekawa sprawa, że w 2018 roku prawie co trzeci pacjent, któremu udzielono pomocy z powodu choroby, niedokrwienia serca lub udaru, miał cukrzycę. Ale to jeszcze nic, bo w 2017 roku 46% osób. Aż 46% osób, którym udzielono świadczeń z powodu uszkodzenia kilku nerwów obwodowych, to byli pacjenci z cukrzycą, czyli prawie połowa. I przez lata 2014 2018 z powodu cukrzycy liczba amputacji. Wzrosła o ponad jedną piątą, a koszty amputacji o 44%. I to jest. To są naprawdę wskaźniki, które do których nie możemy przechodzić obojętnie i zobaczyć po prostu hej, to się dzieje. To się naprawdę odbywa. Dlaczego i jak to ma związek z naszą energią na co dzień i z tym, jak się czujemy. Jest to tylko ostatnia statystyka odnośnie nadwagi lub otyłości. Według Polskiego Towarzystwa Leczenia Otyłości w Polsce nadwaga lub otyłość występuje o 12,2 proc. chłopców i 10% chłopców. Przepraszam dziewcząt w wieku przedszkolnym w wieku przedszkolnym, czyli co dziesiąte dziecko ma otyłość lub nadwagę w wieku przedszkolnym, a w wieku szkolnym już jest to 18,5 przecinek, 5% chłopców i 14,3 procent dziewcząt w wieku szkolnym.

Kamil (00:08:40) – No i jeszcze ulubiona rzecz moja finanse. W 2018 roku na leki stosowane w leczeniu cukrzycy oraz paski do oznaczania glukozy we krwi wydaliśmy 1,45 miliarda złotych z systemu ubezpieczeń oraz pacjenci z własnych portfeli płacili 442 miliony złotych, więc mamy rynek wart dwa miliardy złotych. No i oczywiście jest tak, że ktoś te rzeczy, o których tutaj mówię, sprzedaje państwo. Trzeba o tym pamiętać, że to nie jest tak, że państwo to bierze i sobie oblicza, ile tam na to wydało. Więc jeżeli miałbym w życiu inne wartości niż mam, to inwestycja w produkcję słodzonych napojów, a potem w leki do leczenia chorób przewlekłych i cukrzycy to jest naprawdę super biznes i super model biznesowy. Patrząc w szczególności na stabilny wzrost z roku na rok i wartość rynku. Myślę, że jest to bardzo pozytywne jeśli chodzi o wyniki finansowe. Warto, Warto o tym pamiętać. W ogóle na szczęście to my jesteśmy daleko za Amerykanami i mam nadzieję, że się szybciej niż oni otrząśnie i nie będziemy szli ich przykładem, chociaż. To, co widzieliśmy kilka lat temu w Stanach, odbija się teraz w Europie, w Polsce.

Kamil (00:10:07) – Ale mam nadzieję, że do tego nie dojdzie. Bo słuchajcie, w Stanach Zjednoczonych to, co się dzieje, to jest już niewiarygodne. 66% amerykańskich dorosłych ma stan przed cukrzycowej. Ile to jest ludzi? To jest chyba ponad 100 milionów ludzi, jeżeli dobrze liczę. Teraz liczę w głowie, więc nie odpowiadam za to dane. Dalej 50% nastolatków ma nadwagę lub jest otyłych. Czyli jakby ludzie. Jeżeli traktujemy otyłość jako chorobę czy nadwagę, to więcej jest ludzi chorych niż zdrowych. To jest katastrofa, to jest katastrofa. Jak to się wiąże ze zdrowiem psychicznym? Na przykład 17 18 latkowie, czyli high call centers w Stanach kwalifikują się jako mający zaburzenia zdrowia psychicznego 40%, a 15% z tych właśnie High School senior bierze Admiral. To jest taki lek na dekadę. Substancją czynną od razu są sole amfetaminy, bo badania wykazują, że amfetamina w dawkach od 5 miligramów dla dzieci do 20 miligramów dla dorosłych, to zamiast pobudzać pacjenta, zmniejsza ten efekt nadpobudliwości, który jest jednym z objawów ADHD. W Polsce jeszcze tego nie ma na taką skalę, ale warto wiedzieć to, co się dzieje w Stanach, żeby może odpowiednio w jakiś sposób naszymi zmianami w życiu zareagować.

Kamil (00:11:46) – Odnośnie jeszcze leków właśnie, bo do tego przejdziemy jak zobaczymy co się dzieje w mitochondria i o co chodzi z tymi wszystkimi chorobami przewlekłymi i z lekami, to będziemy mogli na to spojrzeć świeżym okiem. Dlatego powiem o tym, że publiczne wydatki w Polsce na leki to jest aż 36 procent, czyli ponad jedna trzecia całkowitych wydatków. To bardzo dużo, ale i tak mniej niż w Unii Europejskiej, Czyli większość z tych wszystkich opłat z publicznych wydatków na leczenie to są leki, to są leki, to są środki farmakologiczne. Gorzej jest jeszcze jeżeli chodzi o to, co nie jest refundowane i to, co ludzie pacjenci płacą z własnej kieszeni. To te leki apteczne odpowiadają za wogóle większość wydatków. Leki apteczne, tabletki, które to właśnie z kolei.

Aggie (00:12:51) – Nie usuwają żadnych dolegliwości. I mało tego osoba np. z cukrzycą zostaje poinformowana, że leki będzie musiała przyjmować do końca życia. Zostaje więc skazana na życie ze swoją dolegliwością, na zażywanie leków, które niosą ze sobą skutki uboczne, mimo że przyczyna choroby może zostać rozwiązana. Ale medycyna współczesna nie stosuje rozwiązania.

Kamil (00:13:27) – Leczącego przyczynę.

Aggie (00:13:28) – Dokładnie takiego. Żeby była jasność nie jesteśmy przeciwni medycynie współczesnej, dlatego, że pomoc w nagłych wypadkach i urazach i ratowanie życia to coś, dzięki czemu możemy często przeżyć. I dzięki temu, że medycyna świetnie pomaga, w ostrych wypadkach, wzrosła długość życia ludzi. Inaczej sprawa się ma w obszarze chorób przewlekłych, które powodują skrócenie długości życia ludzi. I mimo miliardów dolarów przeznaczanych w każdym roku na rozwój farmakologii w tym zakresie, bo mimo że są różnego rodzaju tabletki, ona nie rozwiązują problemu, nie rozwiązują przyczyny problemu. I cierpi coraz więcej ludzi. A chyba nie o to nam chodzi. W takich prestiżowych szkołach medycznych jak Stanford czy Harvard. Przyszli lekarze uczą się, że choroba serca to niedobór statyn, że depresja to niedobór antydepresantów. Na 80 90% programu szkół medycznych składa się wiedza z zakresu farmakologii i praktycznie nie ma zajęć na temat żywienia czy stylu życia, co okazuje się ma fundamentalne znaczenie dla naszego zdrowia.

Kamil (00:14:50) – Tak, tutaj w Polsce jest podobnie jeżeli chodzi o temat żywienia i piszecie do nas. My słyszymy też od Was, że czasami pytacie swojego lekarza w przypadku jakiejś choroby co mam jeść i często odpowiedzią jest.

Kamil (00:15:10) – To nie ma żadnego znaczenia. To nie ma żadnego znaczenia.

Aggie (00:15:14) – To, czym chcemy się z Wami podzielić, dla nas osobiście nie jest nowe. Tym bardziej, że w naszym życiu od lat obecna jest ajurweda, która ma holistyczne podejście do życia. Jednak sposób ujęcia tego tematu jest fascynujące. Porozmawiamy o tym, co jest główną przyczyną przewlekłych chorób, takich jak wspomniana cukrzyca, insulinooporność, choroby układu krążenia, choroby układu trawienia, otyłość, nowotwory. Odwołujemy się tutaj do badań do pracy dr Simons, wybitnego lekarza medycyny z możliwie najbardziej prestiżowych wspomnianych już uniwersytetów Stanforda i Harvardu, od których ona odeszła.

Kamil (00:16:01) – I ma odwagę też o tym opowiedzieć. I gościła zarówno w podcaście Seana Stevensona oraz podcaście doktora Andrew Hubermana i mówiła o tym wszystkim.

Aggie (00:16:15) – Ona mówi o tym, o czym mówią jasno badania, mimo że. Są różne choroby przewlekłe, które znajdują się, lokują się w różnych układach w naszym ciele, w różnych komórkach, w różnych organach. Ich źródło jest jedno takie samo. I być może zastanawiacie się, dlaczego o tym się nie mówi? Dlaczego o tym nie mówią lekarza? Ja tam też powiemy Kasi napisała książkę Gut Energy, w której wyjaśnia, czym jest dobra energia i połączenie między zdrowiem mitochondriów, metabolizmem i optymalnym zdrowiem.

Aggie (00:17:00) – I w ogóle ludzie myśląc o metabolizmie, myślą o wadze. Czyli mam szybki metabolizm czy nie? Czy chudnę szybko, czy nie, chudnę szybko, a metabolizm jest fundamentem ludzkiego zdrowia i o nim dzisiaj będziemy mówić. Książka Kasi ma swoją premierę w zasadzie teraz jeszcze kwestia ilość dni w maju książka będzie na razie w języku angielskim. Nie wiem czy będzie przetłumaczona czy nie, ale mówię o tym, że ona jest. Gdyby ktoś z Was chciał po nią sięgnąć. A najpiękniejsze jest to, że nasze zdrowie naprawdę jest w naszych rękach i o tym mówią niesamowite badania. Kiedy zrozumiemy, o co chodzi z energią w naszym ciele, kiedy poznamy nasze własne baterie, które nas zasilają. I zrozumiałam jak działa ta doskonała maszyna, w jakiej żyjemy, zwana naszym ciałem. Naprawdę odzyskamy kontrolę nad naszym zdrowiem. I zrozumienie tego procesu po pierwsze nie jest trudne, a po drugie moim zdaniem jest konieczne. Jest niezbędne wręcz dla każdego człowieka, który chce fajnie żyć i chce mieć dużo energii na życie, o jakim marzę. Jeżeli chcemy żyć w zdrowiu, lekkości, wolności, potrzebujemy energii, potrzebujemy być zdrowi.

Aggie (00:18:26) – I oczywiście chcę wspomnieć o tym, że we współczesnej nauce znamy i rozumiemy ten proces dopiero od kilku lat. O czym mówię Kasi, która jest lekarzem? A ja chcę przypomnieć, że ajurweda w medycynie chińskiej, medycyny Wschodu. Ten proces jest znany od tysięcy lat, choć różnica jest tylko w tym, że jest inaczej opisywany. Teraz zadajmy sobie pytanie, czy chroniczne zmęczenie jest normalne? Czy to, że czujemy się bez energii do życia jest normalne? A to jest jeden z pierwszych sygnałów, które wysyła nam ciało, na które chce, żebyśmy zwrócili uwagę. Sygnały, które wysyła nam nasze ciało, są znakiem, że coś jest nie tak w naszych komórkach, że jest jakieś zaburzenia. Te sygnały nie przychodzą znikąd, nie przychodzą z zewnątrz. One są skutkiem, rezultatem zaburzeń komórkowych. Więc jeżeli my odczuwamy jakieś sygnały z ciała, zastanówmy się, w jaki sposób nie zaspokajamy potrzeb naszych komórek lub też w jaki sposób nasze komórki są przeciążone czymś, czego nie potrzebują. Ajurweda mówi od zawsze o tym, że sygnały od ciała są naszym darem.

Aggie (00:19:46) – Są jak dobrzy przyjaciele, którzy chcą dla nas jak najlepiej, którzy wskazują nam nasze obszary do rozwoju, do zmiany, do skierowania naszej uwagi na komórki, na to, do dbania o ich potrzeby. Na czym polega metabolizm? Słuchajcie, naszym naturalnym stanem jest stan, w którym mamy dużo energii, w którym czujemy się lekko, w którym jest nam dobrze i czujemy się zrelaksowani. Skąd się bierze ta energia? Ona jest produkowana w naszych komórkach, a konkretnie w mitochondria. Jak to się odbywa? W ciągu całego naszego życia średnio spożywamy około 70 ton jedzenia. I metabolizm polega na tym, że energia jedzenia zostaje przekształcona na energię ludzką, która zasila nasze komórki, nasze ciała, całe nasze życie. Jest to piękny, boski proces, w którym pochłaniamy dosłownie nie tylko energię z jedzenia, ale całą energię z otaczającego nas świata zewnętrznego, ze środowiska. I ona w naszym ciele jest formowana na energię zasilającą nas. I problem naszych czasów jest taki, że ten proces przemiany energii został zakłócony i większość osób ma jakiś problem z metabolizmem.

Kamil (00:21:08) – To jest taka trochę waluta.

Kamil (00:21:12) – Można to porównać, że to jest taka waluta, którą płacimy za nasze życie. Sięgamy do portfela i płacimy za życie. Co tak naprawdę jest naszym życiem? My jesteśmy bilionów komórek. Każda z tych mas, każda jedna ta mała komórka to jest taka mała fabryka. I każda z tych komórek wykonuje miliony reakcji chemicznych dziennie. I każda z tych komórek potrzebuje waluty, żeby za to zapłacić. Żeby te koszty ponieść. I to. Jest właśnie energia, którą mitochondria produkują. Przekształcają energię z pożywienia dzięki energii w energię, dzięki której żyjemy i możemy dokonywać naszych procesów życiowych. I teraz tak jeżeli my ten proces za kłócimy, to zakłóca pracę tych komórek. A praca tych komórek to jest nasze życie, to jest nasza energia, to jest nasze samopoczucie.

Aggie (00:22:26) – Więc zastanawiam się teraz jak to się dzieje, że zaburzenia pracy mitochondriów prowadzą do wszystkich chorób metabolicznych i że tam jest ta przyczyna? Jakie to są choroby? Rozpoczynając już od takich wczesnych objawów jak depresja, lęki, mgła umysłowo. Mgła umysłowa, artretyzm, bezpłodność, migreny, ból, cukrzyca typu drugiego, Alzheimer, demencja, nowotwory, choroby serca, udar czy łuszczenie wątroby.

Aggie (00:22:59) – To wszystko są choroby metaboliczne.

Kamil (00:23:02) – I teraz zobaczcie mamy ponad 200 rodzajów różnych komórek w ciele. Ale, ale my rozwijamy się z jednej komórki. Komórka jajowa mówi wam to coś? Dzisiaj ja sobie gadam w tym podcaście, że słuchacie tego podcastu, ale jeszcze kilka lat wstecz byliśmy mniejsi niż główka od szpileczki i ta jedna komórka pozwoliła na wytworzenie 200 różnych typów komórek. I teraz tak my w medycynie zachodniej bierzemy te różne typy komórek. Patrzymy sobie i mówimy, że problemy poszczególnych typów komórek są po prostu różnymi chorobami. Tak. Komórki wątroby to choroba wątroby i dzielimy to jeszcze potem na specjalizacje. W Polsce istnieje 77 specjalizacji lekarskich, a to co trzeba zrobić, to zobaczyć podstawową przyczynę prowadzącą do symptomów, zobaczyć fundament problemu, który prowadzi do wszystkich tych różnych chorób leczonych następnie w ramach tych różnych specjalizacji. Więc. To, co wydaje się logiczne, to jest leczenie fundamentalnego, podstawowego problemu. Tylko że to jest mało opłacalne, bo najbardziej opłacalne jest leczenie każdego symptomu jako oddzielnej choroby. Jak nagle się okazuje, że te wszystkie choroby mają jedną przyczynę, no to co z tymi wszystkimi specjalizacjami będzie? Prawdziwe leczenie musi się odbyć w środku komórki.

Kamil (00:24:55) – W środku komórki i nie ma absolutnie żadnego leku, który naprawia niewłaściwe funkcjonowanie mitochondriów. Nie ma żadnej operacji, która naprawi nasze mitochondria. Problem jest w środku komórki. Tam się nie da. Tam się nie da operować.

Aggie (00:25:11) – Ani nie da się zastosować żadnej tabletki. To mówi Kasi, że ona, która była lekarzem, który pracował na sali operacyjnej. Odeszła od wykonywania zabiegów, od swojej pracy z uwagi na to, że ta praca nie rozwiązuje problemu. I ona podkreśla, że kiedy prześledzimy każdą chorobę metabolicznej, o której wspominamy i dotrzemy do jej źródła, do tego, co jest jej pierwotną przyczyną. One wszystkie mają tą samą przyczynę. To jest zaburzona praca mitochondriów. Więc teraz zastanawiamy się i chcemy wiedzieć, jak możemy naprawić nasze mitochondria. Przede wszystkim pierwsza rzecz musimy usunąć wszystko to, co je niszczy. Z badań wynika jasno i klarownie, że jest to przetworzone jedzenie, czyli dieta, która jest pozbawiona składników odżywczych, która jest wypełniona toksycznymi pestycydami. Jest to niewłaściwy sen, siedzący tryb życia, brak ruchu, chroniczny stres, czyli taka domena współczesnego, nowoczesnego świata.

Aggie (00:26:26) – Wszystko to, do czego nasze ciała nie zostały zaprojektowane. Wszystko to, co zdaje się być dla nas wygodne i wspierające życie. Tak naprawdę ono je nam niszczy. Bo dostęp do kolorowego jedzenia, szybkiego jedzenia, zamykanie się w pomieszczeniu jak w domach, w pracy, siedzenie przez cały czas miało być dla nas wygodne. Ale pytanie czy to nam służy, prawda? Nie wiemy, że to nam nie służy. To jest pierwsza rzecz usuwamy to, co zaburza pracę mitochondriów. Druga rzecz musimy zrewidować naszą relację ze światłem słonecznym, ze słońcem. Nasza współczesna relacja ze światłem i ciemnością, a konkretnie jej brakiem, brakiem ciemności, zaburza nasz rytm dobowy. My dzisiaj mamy dostęp do sztucznego światła przez 24 godziny na dobę i nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak bardzo ma to wpływ na funkcjonowanie naszych komórek, na funkcjonowanie mitochondriów, co przekłada się na funkcjonowanie absolutnie każdego organu w naszym ciele. Słońce, relacja ze Słońcem. A i trzecia rzecz należy zrewidować naszą relację z temperaturą, bo zazwyczaj chcemy przebywać w stałej temperaturze. W przyjemnej temperaturze również jest nam wygodnie z uwagi na to, że mamy szczelne domy, że mamy ogrzewanie czy mamy klimatyzację.

Aggie (00:28:03) – Rzadko otrzymujemy bodźce gorąca albo zimna, a to z kolei są doskonałe stymulanty dla naszych mitochondriów.

Kamil (00:28:17) – I znowu rzeczy, które nam się wydają wygodne, że np. mamy blisko samochód albo mamy garaż podziemny, więc nie musimy wychodzić na zewnątrz w zimie, żeby nie było nam nieprzyjemnie, żebyśmy nie dostali tym wiatrem, zimnem w twarz, tylko możemy wejść do garażu podziemnego z domu, potem pojechać do biurowca, zaparkować na garażu podziemnym, wyjechać windą na piętro i spędzić tak cały dzień, a jeszcze po drodze do domu wstąpić do restauracji typu fastfood, nawet nie wychodząc w ogóle z samochodu. Zobaczcie to wszystko. Jest pięknie odzwierciedlone w wynikach badań naukowych i nie ma co do tego żadnych wątpliwości, że taki tryb jest zgubny dla naszych mitochondriów i zgubny dla naszego zdrowia. To się wydaje takie proste, ale trzeba po prostu wziąć zeszyt i spisać sobie co robię każdego dnia, ile czasu spędzam na zewnątrz, jak wygląda mój dzień i co mogę z tym zrobić, bo wtedy może się okazać, że kurcze moje życie tak wygląda. Sam kiedyś zorientowałem się, że ok, jest pudełko do pudełka.

Kamil (00:29:18) – Tak wygląda moje życie. Potrzebuję coś z tym zrobić, więc. Więc tak.

Aggie (00:29:25) – Więc nasze współczesne życie dosłownie niszczy nasze komórki i tę ich cenną część, która przekształca energię z zewnątrz na energię, która ma nas zasilać i pomagać nam osiągać najwyższe zdrowie i realizować nasz potencjał w życiu. I naszym zadaniem jest zrozumieć nasz własny metabolizm i rozpoznać, jak ten proces działa w naszym ciele. System opieki zdrowotnej nie pomoże nam w tym dlatego, że sam jeszcze tego nie rozumie. Oto mówi Kasi. Nasz system prezentuje redukcjonizm, etyczne podejście do zdrowia, co oznacza brak świadomości wzajemnych połączeń w naszym ciele i poza nim. Skupianie się na oddzielnych, odseparowanych od siebie części, czyli tak jak mamy różne specjalizacje, mamy różnych różnych lekarzy, od różnych części, które są ze sobą niekoniecznie powiązane, już nie mówiąc o tym, w jaki sposób jedzenie jest powiązane z naszym zdrowiem psychicznym, z naszym zdrowiem fizycznym. O tym można by dużo mówić.

Kamil (00:30:35) – Tak jak np. mamy otyłość, to mamy lek jakiś Empik czy inny lek, który zawiera ten składnik aktywny.

Kamil (00:30:42) – I wspomnę kilka słów o właśnie o Empiku leku, który pacjenci się biją. No bo ci otyli wykupili cały Empik, który był dla tych co mają cukrzycę cudowne lekarstwo na otyłość i generalnie lek jest znany od dawna. Natomiast jak były prowadzone badania na Empik jeszcze nie było tak dużego zrozumienia roli mikrobiologii w jelitach i generalnie ten lek powoduje dysfunkcję jelit, powoduje poważne problemy z mika robionym 95% serotoniny. Dopamina jest produkowana w jelitach, więc tak naprawdę można sobie wyobrazić co się dzieje w momencie kiedy rozregulowany rosół regulujemy nasze jelita np. jeżeli cierpimy na zespół jelita drażliwego. To też wiąże się z naszym stanem mentalnym i w ogóle jakiekolwiek choroby układu trawienia powoduje o wiele większe ryzyko wystąpienia też chorób psychicznych. Serotonina reguluje naprawdę wszystko. Więc jeżeli chodzi o Empik np. były po takie powiązania podejrzenia o myśli samobójcze na skutek Empiku było dochodzenie, UE nie znalazła związku pomiędzy tym. Natomiast. Fakt jest taki. To jest coś, co jest produkowane w fabryce. To jest coś, co my powinniśmy mieć naturalnie w naszym ciele. I to jest też jakby odnośnie do tych tabletek.

Kamil (00:32:24) – Redukcję każdy na coś innego. Bo to jest tak, że często Empik jest przepisywany ludziom, którzy przyjmują selektywne inhibitory zwrotnego wychwytu serotoniny, czyli inaczej mówiąc leki na depresję, bo zaburzenia. Psychiczne w sensie nie zaburzenia psychiczne, tylko te leki na depresję powodują wzrost wagi. No więc przepisuje się od Empik, żeby obniżyć wagę. Więc generalnie pytanie, czy którykolwiek z tych leków faktycznie adresuje przyczynę? W ogóle tego wszystkiego, co się dzieje? Więc Więc tak. Znalazłem taki wywiad na internecie. Z panem profesorem, doktorem habilitowany nauk medycznych. Nie chcę wymieniać imion, nazwisk, bo to nie jest w ogóle moim celem, żeby kogokolwiek tutaj oczerniać. Natomiast to jest osoba, kierownik kliniki, ekspert od Europejskiej Agencji Leków, prezes Zarządu Głównego Polskiego Towarzystwa i autor, współautor prac oryginalnych, poglądowych itd, itd. Lekarz i w wywiadzie. To na co zwrócić uwagę? Padło pytanie. A oczywiście to, że wywiad jest na jednym z serwisów. Też nie wiem czy ten wywiad był autoryzowany czy nie, więc więc też z tego powodu nie chcę tutaj tymi nazwiskami rzucać i mówić, ale to pokazuje, w jaki sposób my jesteśmy programowany i co się nam mówi na temat leków.

Kamil (00:34:04) – Słuchajcie tego. Padło pytanie do pana doktora jak długo trzeba stosować ten lek? Odpowiedź. To jest pytanie, które zadają wszyscy pacjenci i wszyscy są rozczarowani. Odpowiedzą odpowiedzią. W cukrzycy do końca życia. W otyłości też w zasadzie powinniśmy lek stosować przewlekle chorym się to nie podoba, bo chcieliby pojeść, potem wziąć lek, schudnąć i będzie dobrze. Tylko że otyłość jest chorobą równie przewlekłą jak cukrzyca, więc jej leczenie również jest stałe. Kochani, stałe leczenie, stałe leczenie to jest oksymoron. To jest zaprzeczenie i potwierdzenie nieskuteczności i po prostu fiaska współczesnej medycyny, która hamuje objawy, a nie zajmuje się prawdziwymi przyczynami. Zdrowy człowiek to jest taki człowiek, którego organizm jest doprowadzony do stanu, w którym nie potrzebuje leków. Nawet WHO podobnie definiuje zdrowie. Tak więc stałe leczenie, stałe leczenie to do czego w ogóle to doszło? I tutaj rozmówca z tym lekarzem mówi, zadaje kolejne pytanie. Pacjenci są pewnie rozczarowani. Lekarz odpowiada bo nie rozumieją swojej choroby. I tutaj pewnie oczekujecie, że pan doktor będzie mówił o faktycznych przyczynach, prawda? O tym, o czym dzisiaj mówimy w podcaście.

Kamil (00:35:31) – Otóż nie słuchajcie, co mówi dalej mówi. To jest autentyk. Przychodzi do mnie pacjentka i mówi Proszę pana, za cztery miesiące mam 30 lecie matury, 30 kilogramów mniej poproszę I ten lek, co się go bierze raz w tygodniu. Na co ja odpowiadam? Owszem. Nie spodziewacie się tego, ale słuchajcie owszem wypisze, ale nie na 4 miesiące, tylko na 2 może 3 lata, a potem zobaczymy. Może coś tam się pani w głowie przestawi i pstryk. Uda się jeść mniej bez leku, ale wątpię. To nie jest coś, co pacjent chce usłyszeć. Koniec cytatu. Ja bym mógł z tego stand up zrobić autentycznie, autentycznie. Tak, Nie, nie odpowiada lekarz pacjentce. Nie tłumaczy, z czego to wynika różnych dróg. Tak jakby nie przechodzi do tego, że są inne drogi, albo że można ten lek. Bo ja nie mówię, że można tego leku nie stosować, bo może w pewnych przypadkach on faktycznie pomaga dojść do momentu, w którym czujesz jesteś lżejszy, bo masz bardzo chorobliwą otyłość i nie pozwala Ci się nawet ruszać.

Kamil (00:36:50) – Więc może ta redukcja wagi i potem robienie czegoś? Może to by było skuteczne, ale nie od razu. Po prostu walimy prosto z mostu, będziesz to brać do końca życia, bo w ogóle wątpię, że cokolwiek się w Twoim życiu zmieni. Nie? To jest po prostu. Ja rozumiem, żeby to powiedział już nieważne. Inaczej mówiąc, chce się nam powiedzieć Hej, twoje ciało pomimo milionów lat ewolucji, świetnego poradzenia sobie, twoich przodków, teraz nagle potrzebuje sama glutenu i będziesz go brać do końca życia. Witamy w Matriksie, kochanie. To się dzieje naprawdę. Po prostu stajemy się stopniowo bohaterami Bajki Woli. Ale też dobra wiadomość jest taka, że możemy w każdej chwili zgasić światło i po prostu wyjść z tego pokoju. Więc wiele rzeczy, o które naprawdę dbają ludzie, to jest właśnie związane z wagą. Waga waga jest mega ważna, ale jakby sama waga to to nie jest jakiś abstrakcyjny przedmiot, który gdzieś tam przychodzi, tylko jest jakiś komunikat dla nas. Zobaczcie. Mamy dosłownie komórki w naszym ciele, które są komórkami, które odbierają informacje o składnikach odżywczych.

Kamil (00:38:09) – Tak, te komórki są rozmieszczone wzdłuż całego naszego przewodu pokarmowego, które to mogą pobierać składniki odżywcze z jedzenia. I w odpowiedzi na te oczekiwane składniki odżywcze te komórki produkują hormony i niektóre z tych hormonów to są np. hormony sytości, hormony, które mówią ci hej, jesteś pełny, nie musisz jeść więcej. Jednym z tych hormonów, które komórki, jelita, komórki, które czują składniki odżywcze w jedzeniu, to. Niektóre z tych komórek wytwarzają właśnie CLP 1, bo to w tym leku i w tej rozmowie właśnie o ten hormon chodzi. Hormon, który mówi ci stop, wystarczy ci tyle jeść. I oczywiście jest teraz ogromna dyskusja o tym leku, że są braki itd itd. Ale kurcze, no naturalnie możemy dosłownie wytworzyć swój własny odzew pik w swoim w naszym ciele i jest sposób na to, żeby to zrobić. Żeby wytworzyć gl P1 trzeba organizmowi dostarczyć składników odżywczych, które pozwalają komórkom, które odbierają składniki odżywcze jelita produkować ten gl, P1. Tak, i to naprawdę jest dość proste rzeczy, które pobudzają te komórki jelita do produkcji GL, GL, B1 znajdują się w zdrowej, pełnowartościowej żywności.

Kamil (00:39:42) – Koniec kropka. To jest po prostu to. To jest tyle. Koniec, Koniec rozmowy na ten temat. Można by powiedzieć tak ciało ma naprawdę wyrafinowaną zdolność sprawienia, że czujesz się syty i masz uczucie sytości, ale wymaga to dostarczenia mu informacji w twoim jedzeniu. Żeby powiedzieć mu, żeby wydzielał hormony, żeby komórki stwierdziły ok. Te składniki odżywcze zostały dostarczone, a nie zostało dostarczone ultra przetworzone jedzenie, które nie ma tych wartości odżywczych. Więc jedz dalej. Więc jest dalej, bo my dalej nie mamy tych składników. Dawaj dalej. Dlatego osoby nie czują sytości, dlatego stają się coraz bardziej otyłe. Dlatego te nieprzetworzone Dieta jest tak bardzo ważna. Niestety jest to w przeciwieństwie do stoi w przeciw wadze do finansów, które są. Pozyskiwane. Na produkcję, wypisywanie tego leku.

Aggie (00:40:46) – I na produkcję przetworzonej żywności, której jest bardzo dużo.

Kamil (00:40:52) – I. Jeszcze powiem o tych finansach, bo pewnie osoby, które nie znają tematu, może nie wiedzą ile to kosztuje. W Stanach Zjednoczonych dawka Empiku kosztuje 900 dolarów miesięcznie. Miesięcznie do końca życia mówi pan doktor Będziesz brać, Musisz, musisz, bo wątpię, że inaczej będzie.

Kamil (00:41:14) – Będzie to inaczej możliwe. Jest jeszcze drugi lek, który ma trochę inną markę i kosztuje tysiąc trzysta dolarów. 1300 dolarów miesięcznie. Nie wiem ile kosztuje w Polsce, ale zobaczcie jaka to jest miesięczna subskrypcja do końca życia. Żyła złota, żyła złota.

Aggie (00:41:39) – Nie wiem czy też zauważyliście, że z naszego systemu wypływa taka konkretna retoryka, która brzmi ufaj nauce. Mówię o tym czasem w wywiadzie z nami. W bardzo fajny sposób się do tego odnosi, bo z tej retoryki Ufaj nauce płynie jednocześnie informacja nie ufaj sobie. I tutaj system opieki zdrowotnej zapędził nas w ciemną uliczkę i nauczył nas, że my nie wiemy, co jest dla nas dobre. Jedynie nauka i publikacje naukowe to wiedzą. A więc oddaliśmy nasze zdrowie, nasz dobrostan na zewnątrz, gdzieś poza nas. Casey mówi, że jesteśmy jedynym gatunkiem, który odnosi się do publikacji naukowych na PubMed i do ekspertów. Jedynym gatunkiem, który cierpi na epidemia otyłości i chorób przewlekłych. Wyobraźcie sobie zwierzęta w lesie, które stwierdzą, że zanim to zjem, to odniosę się do publikacji naukowej w PubMed.

Aggie (00:42:48) – Skąd zwierzęta wiedzą, co mają jeść, a co mają nie jeść? Skąd zwierzęta wiedzą, co mają robić, kiedy zachorują albo kiedy się kaleczą? My też to wiemy. Do tego zmierzam. Mówi się nam, że mamy ufać nauce, a nie sobie. Nie głębokiej wewnętrznej mądrości naszego ciała. I tak ufając nauce, staliśmy się najbardziej chorym społeczeństwem w historii świata. I nie chodzi o to, żeby odwrócić się od literatury naukowej, którą my osobiście uważamy za bardzo ciekawą. Ale problem jest taki, że rekomenduje się ludziom całkowite odejście od ich zdrowego rozsądku, od ich naturalnej wiedzy. I to jest bardzo alarmujące. Bo przecież my, ludzie, jesteśmy istotami bardziej zaawansowanymi niż zwierzęta. Mamy najbardziej zaawansowane mózgi na naszej planecie. My wiemy, jak jest właściwie. Nasze komórki doskonale to wiedzą. Mamy tę wiedzę wbudowaną w nasze komórki dokładnie tak, jak mają zwierzęta. I my wiemy, co jest dobre dla nas i co jest dobre dla naszych rodzin. Ale nie, nie mówi się nam, że nie wiemy, że mamy tę wiedzę odrzucić.

Aggie (00:44:03) – Poddaje się ją wątpliwość. I skutek jest taki, że my nie potrafimy tej naszej wewnętrznej wiedzy odczytać. Nie mamy z nią kontaktu. I zaczynam się bać. A jak zaczynamy się bać, to jesteśmy w stanie oddać wszystko, żeby. Żeby być prawym. Tak, o tym opowiem za chwilę.

Kamil (00:44:25) – Tak w ogóle tutaj jest też druga strona medalu, że jako istoty z tymi mózgami pięknymi tworzymy pewne środowiska. Tylko pytanie dlaczego tworzymy środowiska, które na każdym kroku proponują nam np. fast food, chociaż wiemy co to powoduje i czemu z drugiej strony z tego korzystamy. I to wszystko się. W taki sposób kręci. Oczywiście możemy to zmieniać, bo przecież po to tutaj jesteśmy, po to tu siedzimy, po to rozmawiamy na ten temat, żeby to zmieniać, bo w naszym życiu te rzeczy się zmieniły i w twoim życiu też się mogą zmienić. I możesz być zdrowy, witalny, mieć energię.

Aggie (00:45:06) – Dlatego to jest tylko ta wiedza.

Kamil (00:45:09) – To znów ta wiedza, no nie? My musieliśmy najpierw odejść od tej wiedzy, którą mieli nasi przodkowie, prawda? Którzy wiedzieli.

Aggie (00:45:19) – Nie mieli wtedy.

Kamil (00:45:21) – I teraz my musimy wrócić po prostu do tej mądrości. Ale już potrzebujemy tej nauki, żeby się upewnić, że faktycznie tak jest. No nie? Generalnie kiedy popatrzymy na internet, zaczniemy szukać, co w końcu jeść, co jest zdrowe, to moim zdaniem większość z nas. Nie. Po prostu nie ma pojęcia, co ostatecznie trzeba jeść. Pomimo miliona zrealizowanych badań na temat tego, co jest zdrowe i co dobrze na nas wpływa.

Aggie (00:45:55) – Mówi właśnie o tym, że im więcej badań wykonujemy na temat tego, co zdrowa, a co nie, to tym mniej zdrowi jesteśmy, tym mniej wiemy na temat tego, co jest zdrowe.

Kamil (00:46:05) – Jeszcze na temat badań mówiłem o tym w oddzielnym podcaście na temat czy wierzyć badaniom naukowym. I też podawałem przykłady, że ok, są badania naukowe, które są prowadzone i dowodzą rzeczy, danych, zachowań, które wykonujemy, no ale to są badania naukowe konkretnych substancji, leków i to jest wycinek, bo na przykład ok. Dana substancja nam zmieni wynik jednego badania laboratoryjnego i możemy przybić piątkę, powiedzieć hurra! To obniża poziom nie wiem, statyn, insuliny czy cukru we krwi, czegokolwiek.

Kamil (00:46:37) – Przybić piąteczkę i stwierdzić to jest super. Ale popatrzmy na całość, a nie popatrzmy na całość. Badanie naukowe super, fajnie, ale w jakim kontekście ono zostało zrobione i czy wynik badania naukowego, czyli wpływ na dany wskaźnik, Jak ma się do reszty organizmu, jak ma się na całokształt i jak ma się na przestrzeni wielu lat. O tym mówiłem dokładnie w tym oddzielnym podcaście, do którego serdecznie Was też zapraszam. Więc tak nie wiemy co jeść, ale to też jest żadna tajemnica. Też jest i o tym mówi, bo ona pracowała dla firm spożywczych kiedyś i delegowania miliony dolarów właśnie dla profesorów z Harvardu na badania, prawda? Więc tak to się też kręci, żeby zobaczyć, że OK, to tak działa. Firmy spożywcze faktycznie płacą za badania i faktycznie mają wpływ na to, jakie badanie się robi. Możemy potem stwierdzić, że przecież to takie badanie było, no nie? I też jeden z reporterów z przemysłu spożywczego podał, że również miliony dolarów są przeznaczane na współpracę z influencerami, żeby podsycać taką wojnę pomiędzy różnymi dietami.

Kamil (00:47:52) – Mamy z jednej strony keto, z drugiej jakiś weganie, Froome, Arianie itd itd. I wszyscy możemy się kłócić na temat tego i podawać informacje na temat tego, co jest tak naprawdę najlepsze. A może to być znacznie prostsze. Teraz chcielibyśmy powiedzieć o tym, co w takim razie jeść.

Aggie (00:48:14) – Warto wiedzieć o tym, że jedzenie jest informacją i jeśli ta informacja molekularna, informacja, którą wkładamy do naszego ciała, spełnia potrzeby naszych komórek, wówczas możemy mówić o zachowaniu zdrowia. I to jest absolutna podstawa i fundament tego, jak się czujemy, czy jesteśmy zdrowi, czy mamy energię. Wszystko. I teraz przetworzone jedzenie jest poważnym problemem i przyczyną epidemii chorób przewlekłych. Dlatego, że informacja molekularna, jaką niesie, jest kompletnie niejasna i dezorientuje. Dla naszych komórek komórka nie otrzymuje tego, czego potrzebuje. I tak jak Kamil mówił, nie otrzymuje tego, czego potrzebuje, więc prosi o więcej i więcej, i więcej. I tak jak powiedziała do Kasi zajadamy się na śmierć. OK. Co jeść? Co możemy jeść? Jest konkretnie 5 rzeczy, które powinny znajdować się w naszych posiłkach i 3 rzeczy, które powinniśmy z nich usunąć, żeby dać naszym komórkom to, czego potrzebują.

Aggie (00:49:29) – Jakie to jest 5 rzeczy? To są kwasy omega 3. To zdrowe białko. To są antyoksydanty, probiotyki i błonnik. 3 rzeczy, które powinnyśmy usunąć przetworzone ziarna, cukry i oleje. Czytamy składy, sprawdzamy i zastanawiamy się, czy ja chcę karmić moje komórki tym, co mam tutaj przed sobą. To jest test. To jest pytanie życia.

Kamil (00:49:59) – Czyli jemy po prostu rzeczy, które są jak najbardziej naturalne, nie poddane żadnej obróbce celem doprowadzenia tego do jakiegoś stanu. Czyli jeżeli mamy coś w słoiku i to jest zakonserwowane itd. Zresztą ze składów to wszystko wynika. Możemy zrobić wspaniały obiad z nieprzetworzonych ziaren, czyli z ekologicznego np. ryżu, kuskus lub co tam chcecie z super fajnymi warzywami. Ekologicznym tofu itd. Do tego dołączyć probiotyki. To jest naprawdę bardzo prosta rzecz. Im prościej, tym lepiej i warto, żeby te rzeczy dostarczać. Fasolki, które i warzywa strączkowe, które zawierają dużo białka. Więc orzechy.

Aggie (00:50:52) – Jak to mówią Michael Polan. It’s real food monthly plans not match.

Kamil (00:50:57) – Czyli jedz.

Aggie (00:50:58) – Prawdziwe jedzenie, a głównie roślinne i nie za dużo.

Kamil (00:51:04) – I tyle. Chyba nie trzeba więc dodawać.

Aggie (00:51:06) – Jak już wspominałam w innym podcaście, o tym, że im bardziej kolorowo na talerzu, tym lepiej dla naszych komórek, dla naszych bakterii jelitowych. Proste. Im prościej, tym lepiej, im prościej i mniej skomplikowanie. Im mniej składników mamy na talerzu, tym też różnych skomplikowanych będzie to lepiej.

Kamil (00:51:30) – Niestety jadąc sobie samochodem zatrzymujemy się na stacji benzynowej i od progu wita nas co? Hot dog. I to jest właśnie to wszystko, o czym.

Aggie (00:51:41) – Powiedzieliśmy grzecznie wegańskie, a nie samo przetworzone.

Kamil (00:51:44) – Naprawdę nie ma żadnego znaczenia. Zapytajcie o skład takiego czegoś jak. Bo nie trzeba podawać składów, ale możecie się zapytać i sami stwierdzicie, czy to jest coś, co ja chcę, żeby mój organizm, moje mitochondria przyjęły i jak to wpłynie na moje mitochondria i na moją energię. Jak to wpłynie na moje życie? Też mamy kwestię ziemi i przemysłowego systemu rolnictwa, w którym, w którym jesteśmy i generalnie gleba, czyli ziemia, to jest wszystko to, co zaopatruje jedzenie. I mówiliśmy dzisiaj, że jemy 70 ton żywności w ciągu naszego życia.

Kamil (00:52:28) – Jeżeli ta ziemia jest zubożony, to też jedzenie będzie zubożony. Dlatego tak moim zdaniem istotnym jest dla naszego życia i załatwienie tego, co dla naszego życia jako najważniejszą rzecz jest posiadanie jakiegoś zaufanego, zaufanego rolnika, może gospodarstwa ekologicznego, do którego czasami nawet można pojechać, bo i takie mamy, do których można pojechać, którzy nie mają dużej produkcji, mają małą produkcję, można kupić po prostu z ręki do ręki. Ekologiczne, z certyfikatem ekologicznym, a czasami bez certyfikatu. Ale wiadomo jak ktoś to jak ktoś to hoduje, w jaki sposób? Ktoś, kto to uprawia. Więc zajęcie się szukaniem tego i ogarnięciem jest moim zdaniem bardzo istotną rzeczą, która wpłynie na poziom naszej energii przez to, że odżywia nasze mitochondria. A odżywienie mitochondriów odpowiednie i naszych komórek ma też olbrzymi. Na to też wpływa to co robi nasza insulina. I tutaj chciałam powiedzieć jeszcze kilka słów na temat insulinooporności, o której dzisiaj już wspomnieliśmy. To dosyć głośny temat ostatnio i coraz więcej ludzi diagnozuje się, że ma insulinooporność, więc. Patrząc na. To co jemy teraz, to generalnie jemy 50 razy więcej cukru niż kiedykolwiek wcześniej w historii, więc 50 razy więcej muszą pracować nasze mitochondria, żeby to przetworzyć.

Kamil (00:54:11) – Mitochondria są takimi maszynami, które. Nie mają takiej przepustowości, nie mogą aż tyle pracować. To jest ponad ich możliwości produkcyjne i. Nie mogą aż tyle tej energii zamienić w ATP, które moglibyśmy potem zużyć. Więc mitochondria są zawalone robotą przez zbyt dużą ilość tych składników, które nie da się przetworzyć. I co robią? Mówią komórce Hej, przestań przyjmować glukozę. Nie możemy tego przerobić. Więc komórka, żeby się chronić, adaptuje się i tworzy coś, co nazywamy insulinooporności. Insulinooporność to jest piękny mechanizm naszego ciała. To jest z pozycji komórki. To jest bardzo zdrowe, bo ona się po prostu broni. Więc mamy hormon insuliny, który umożliwia pobieranie glukozy do komórki. I nagle ten sygnał, który ten hormon daje, przestaje być przekazywany, co w zasadzie chroni mitochondria przed całą tą robotą, której to mitochondria nie może zrobić, bo nie ma takiej capacity, nie ma takiego przemiału, żeby to zrobić. W rezultacie tego więcej glukozy zostaje na zewnątrz komórki i zaczyna krążyć w krwioobiegu i to powoduje problemy i następnie jesteśmy w cukrzycowej stanie lub mamy cukrzycę typu drugiego.

Kamil (00:55:44) – Glukoza z krwi zamienia się w tłuszcz i też mamy potem podwyższony poziom trójglicerydów. No bo co ciało ma zrobić z tą całą glukozą? Co musi zrobić? Więc powstają komórki tłuszczowe i gromadzimy zapasy magazynowe. I w ogóle 2 z 5 markerów syndromu metabolicznego. To jest właśnie wysoki poziom cukru we krwi i wysoki poziom trójglicerydów. Więc problem to jest cukier w różnej postaci. Mówiliśmy dzisiaj, ale powtórzę fast food, przetworzone zboża, ultra przetworzone jedzenie, niewłaściwy sen, zaburzenia snu, brak ruchu wszystko to upośledza nasze mitochondria. Wszystko to potem objawia się w tym, że jesteśmy zmęczeni i nie mamy energii. Więc. Zarówno przytłoczenie glukozą, jak i wszystkie inne czynniki, które bezpośrednio szkodzą. Te mitochondria to wspólnie tworzy sytuację, w której komórka staje się oporna na insulinę. Więc w zasadzie blokując to, że glukoza nie może wejść i blokując ten sygnał insuliny, organizm starając się utrzymać nas przy życiu, mówi nie, nie, nie, nie. Musimy usunąć glukozę z krwioobiegu, bo ta glukoza, która krąży w krwiobiegu powoduje problemy takie jak przewlekłe zapalenie i glikol, czyli cukier przylegający do rzeczy w organizmie.

Kamil (00:57:15) – Powodując dysfunkcje i stres oksydacyjny. I tego nie chcemy. Więc nasze ciało po prostu mówi OK. Jakby nie mogę przerobić tej glukozy całej na tłuszcze, więc za dużej krąży w obiegu. To jest niedobre, bo powoduje przewlekłe zapalenie itd itd. Więc co robi nasz organizm? Mówi ok. Muszę wtłoczyć tą glukozę na siłę do komórki. I nie obchodzi mnie czy mitochondria ucierpią na tym. Będziemy te glukozę wprowadzać dlatego, że po prostu jej nie wprowadzenie będzie miała jeszcze gorsze skutki. Więc faktycznie zwiększa się stężenie insuliny we krwi, żeby próbować wepchnąć glukozę do komórki. I to samo w sobie powoduje inne problemy, ponieważ wysoki poziom insuliny we krwi, czyli hiper insuliny, jest tym, co naprawdę przyczynia się do rzeczy takich jak wysokie ciśnienie krwi. Ponieważ wysokie poziomy insuliny co robią blokują możliwość rozszerzenia się naczyń krwionośnych. A potem oczywiście ta wysoka insulina blokuje spalanie w organizmie, ponieważ insulina jest jednym z naszych hormonów, które mówią nie dla spalania tłuszczu. I to oczywiście przyczynia się do tego do gromadzenia i zatrzymywania tłuszczu. Więc insulinooporność. Nie jest, jak się nam może wydawać naturalna, że ktoś mówi no dużo osób to ma i coraz więcej osób to ma.

Kamil (00:58:49) – A więc jestem jedną z osób, która to ma i to jest normalne. Tak, nie możemy tego normalnie zostać i mówić tak to jest po prostu tak jest, że tak w dzisiejszym świecie mamy. Nie, nie, to nie jest takie proste. Wystarczy nam to wziąć tabletkę albo zobaczcie, jakie błędne koło, o którym przed chwilą mówiłem. Z tych procesów, które dzieją się w naszych ciałach, w naszych komórkach, w naszym mitochondria. W jaki sposób te błędne koło działa?

Aggie (00:59:15) – Zobaczcie jak, Jakie są proste rozwiązania, bo nie mamy tutaj tabletki, która leczy mitochondria. Powtarzam jeszcze raz nie ma żadnego zabiegu, żadnej procedury, która miałaby uzdrowić mitochondria i zwiększyć ich pracę. Mamy tutaj konkretne działania, bardzo proste, które mamy podjąć. Działanie numer 1. Jeść jedzenie, które jest naturalne, najzwyklejsze, najprostsze. Im prościej, tym lepiej. I kolejną rzeczą jest ruch. Regularny ruch. Znowu tutaj nasz współczesny świat nauczył nas, że mamy chodzić na siłownie, mamy zrobić trening, zrobimy ten trening rano. I fajnie. Mamy dużo korzyści z takiego treningu, ale jeżeli potem pójdziemy siedzieć na cały dzień, to nasze mitochondria nadal będą cierpieć.

Aggie (01:00:10) – Dlatego, że nasze mitochondria potrzebują ciągłego ruchu, potrzebują ciągłego stymulowania, Więc chodzenie kiedyś było naturalnie wpisane w rytm dnia człowieka, przemieszczanie się po ciężkiej pracy w ogrodzie itd itd. I tak powinniśmy żyć, jak najwięcej się ruszać, Naturalnie. Oczywiście treningi tak, jak najbardziej. One przynoszą całe mnóstwo fantastycznych korzyści. Ale nie dajmy potem zwrócił uwagę na to, co możemy zrobić w naszym życiu, żeby wprowadzić więcej chodzenia, czegokolwiek czy czegokolwiek, co będzie powodowało napięcie i rozluźnienie naszych mięśni. Może to być chodzenie, może to być rozciąganie. Możemy sobie robić przerwę co 30 minut, po to, żeby się poruszać. Nie musimy siedzieć w pracy, bo mamy kola, możemy chodzić. A więc ruch jest i ten ruch, który jest wpisany w nasz dzień, jest bardzo istotny. Taka prosta rzecz.

Kamil (01:01:15) – Bo nie wydaje się, że to są takie banały, ale naprawdę to po prostu składa się potem w całość właśnie. Więc to też może być tak, że np. super zdrowo, ale nie widzę efektów. A ruszasz się? No nie zupełnie.

Kamil (01:01:29) – No właśnie. I tutaj chodzi o to, że też nie ma tej jednej magicznej tabletki, A każda tabletka? Ma swoje koszty, swoje konsekwencje.

Aggie (01:01:41) – I tutaj kolejną rzeczą, o której należy wspomnieć jest oddech. Jej techniki oddechowe i praca z oddechem, która również wpływa na dobrą pracę naszych mitochondriów i także to, jak oddychamy. Oddychamy często nadmiernie. I dotyczy to zdecydowanej większości ludzi w naszym współczesnym świecie. Co to znaczy, że oddychamy nadmiernie? To znaczy, że często bywamy, wzdychamy, otwieramy buzię do oddychania, że oddychamy głośno, że bierzemy duże wdechy i wydechy. I często nie zdajemy sobie z tego sprawy. Dzieje się podświadomie i to, co robi nadmierne oddychanie. To powoduje niedotlenienie komórek. A komórka, która nie jest utleniona, nie będzie pracować optymalnie. Nadmierne oddychanie powoduje, że tlen nie przedostaje się z krwi do komórki, a żeby przedostał się do komórki, żeby nasza komórka była doceniona, potrzebujemy oddychać. Właściwie tyle jak? Powoli, cicho, nie słyszalnie i zawsze i wyłącznie tylko nosem. To jest też ważna rzecz.

Aggie (01:02:55) – To jest trochę tak, jak z ruchem, czyli jedno to jest technika oddechowa, praktyka oddechowa, którą wykonujemy tak jak trening. A druga rzecz to jest nasz oddech naturalne, jaki mamy na co dzień. Kiedy wykonujemy różne czynności, tak samo jak nasz ruch powinien być równie naturalny dla nas.

Kamil (01:03:13) – Tak niejednokrotnie będziemy oddechu mówić. I mówiliśmy też niegdyś dlatego, że Agi jest certyfikowanym instruktorem. Oddechu, metody, butelki i takie praktyki oddechowe, o których mówimy w naszych podcastach, również znajdują się w naszym kursie. Projekt Fajne życie, w którym wszystko to, o czym mówimy w podcastach, przekładamy na gotowe protokoły i robimy to razem po to, żeby uregulować nasz układ nerwowy. Po to, żeby uregulować nasze trawienie za pomocą oddechu, za pomocą takich praktyk jak głęboka relaksacja, praktyka jogi. Więc jeżeli interesują Was te rzeczy i chcecie jeszcze bardziej je zgłębić, wprowadzić do swojego życia Projekt Fajne życie kropka. PL Zapraszamy, można się zapisać, a niebawem będziemy pracować wspólnie nad fajnym życiem.

Aggie (01:04:16) – Na koniec chciałabym odwołać się do podejścia holistycznego, o którym mówi Casey, a i o tym, jak ważne jest zrozumienie czterech konkretnych połączeń w naszym życiu.

Aggie (01:04:30) – Po pierwsze istotne jest rozpoznanie połączenia między chorobami i objawami, jakich doświadczamy i rozpoznanie ich źródła w zaburzeniach metabolicznych, czyli zobaczenie tego, skąd są te symptomy. Połączenie ich z tym, z ich przyczyną. Po drugie zrozumienie. Po drugie, istotne jest zrozumienie połączenia między ludzkim ciałem a tym, co znajduje się poza ludzkim ciałem, wszystkim, co znajduje się na naszej planecie z powietrzem, ze słońcem, z wodą, z jedzeniem, z drobnoustrojami w glebie i tego, że jesteśmy częścią całego wielkiego cyklu. W przyrodzie nie jesteśmy oddzielnie. To liście mówią, że ludzkie ciało jest procesem, a nie jednostką. To jest niesamowicie ważne i niesamowicie to podkreślam. Ajurweda mówi też, że ciało jest ciągle w ruchu. My myślimy, że my jesteśmy stałym bytem, stałą jednostką, a tak naprawdę jesteśmy procesem. Wymieniając materię i energię ze środowiskiem poprzez jedzenie, przyswajanie promieni słonecznych, co z kolei zmienia naszą biologię. Cały czas się zmieniamy. Cały czas odbywają się. W każdej sekundzie odbywają się procesy różne w naszych komórkach. I ciągle się zmieniamy.

Kamil (01:05:48) – Tak, to jest nie tylko zmiany mentalne. Bo średnio co siedem lat robimy nowe projekty, angażujemy się w inne rzeczy i generalnie nie jesteśmy tym samym człowiekiem, którym byliśmy 15 lat temu. Bo nasza wiedza i życie.

Aggie (01:06:03) – W którym byliśmy minutę temu.

Kamil (01:06:04) – Dokładnie. Ale to, że to minutę temu, to też na poziomie biologicznym, bo cały czas tworzymy nowe komórki. Nasze ciało tak naprawdę cały czas się odnawia, odnawia, odnawia i to.

Speaker 3 (01:06:15) – Fabryka, która cały czas pracuje na.

Kamil (01:06:17) – Po prostu na pełnym papierze.

Aggie (01:06:23) – Tak. Trzeci rodzaj połączenia, które warto sobie uświadomić, to to, że relacja pełna miłości i zaufania z ludźmi to nie jest coś, co fajnie jest mieć, ale to jest coś, co jest fundamentem naszego zdrowia. To muszą być połączenia realne, a nie połączenia online. Nasze mitochondria potrzebują ludzkich relacji, bliskich relacji, żeby mogły funkcjonować prawidłowo. Tego nie sprzedamy w tabletce ani nie zrobimy zabiegu. A takie są fakty. I czwarty rodzaj połączenia to głęboka ciekawość i wglądy na temat połączenia życia i śmierci i rozpoznania go jako niekończący się cykl życia.

Aggie (01:07:12) – Słuchajcie, w zachodnim świecie śmierć nas przeraża. Mnie też przerażała strasznie. I mimo, że to jest naprawdę coś, czego wszyscy możemy być pewni, ale tak się tego boimy, że w ogóle nie chcemy o tym myśleć. Nie wyłączaj cię teraz pod każdą. Ten strach przed śmiercią napędza wiele naszych decyzji. I czasami jest tak, że zrobimy. Jeżeli się boimy, to w zasadzie zawsze zrobimy niemal wszystko, żeby uniknąć śmierci. Więc bierzemy tabletki, poddajemy się zabiegom, żeby uciec tej śmierci i nie chcemy w ogóle nie myśleć, nie chcemy jej spojrzeć w oczy. Ciekawe jest to, że wszystkie inne kultury za wyjątkiem naszej buddyści, stoicy, rdzenne kultury, wschodnie kultury nie uciekają od tego tematu, a wręcz przeciwnie medytują z tym tematem kontempluje. Jedną z niesamowitych medytacji buddyjskich jest medytacja nad śmiercią, która właśnie u nas budzi zgrozę. A jest to przepiękna, uwalniające i dająca mnóstwo radości medytacja. Tak, właśnie radości. Dlatego, że kiedy człowiek zda sobie sprawę z przemijalności wszystkiego, z tych zmian, które się odbywają, zaczyna całym sercem i całym sobą żyć i chce wycisnąć z każdej chwili, która jest tu i teraz jak najwięcej dobra.

Aggie (01:08:42) – Tu i teraz. Teraz jest życie. Buddyzm mówi o tym, że wszystko jest ze sobą połączone. My, ludzie i zwierzęta, i słońce, i przedmioty, których używamy, i posiłki, które zjadamy. Patrzysz na książkę, która stoi przed tobą. Ta książka nie istnieje jako książka. Buddyzm powie, że to nie jest książka, to nie książka. Na książkę składają się drzewa i słońce, i ziemia, i woda, bo gdyby nie one, nie byłoby tej książki. Zachód mówi o indywidualizmu jako oddzieleniu, mówi o samodzielności, samowystarczalności. A my zostaliśmy stworzeni jako część całości, jaką jest świat i. W którymś momencie zaczęliśmy się uważać jako odseparowane jednostki. Ale my nigdy nie będziemy odseparowanie, bo jesteśmy częścią tego wszystkiego. I zacznijmy się tak traktować i zacznijmy być tą częścią w pełni świadomie.

Kamil (01:09:40) – Fajnie, w fajny sposób można pomyśleć o tym. I przeciwstawić, to postawić to, co przed chwilą powiedziałaś na wadze z jednej szali, na jednej szali, a drugiej postawić właśnie te wszystkie podziały, specjalizacje, badania na każdy jeden możliwy po prostu wskaźnik, marker itd.

Kamil (01:10:10) – I chodzi o to, żeby zobaczyć te dwie strony medalu i w pewnym momencie zdać sobie z tego sprawę, Bo to, co też powoduje i co wpływa na nasze mitochondria i to też jest przedmiotem naszego kursu. Projekt Fajne życie, że. Głęboka relaksacja i życie w. I umożliwienie organizmowi po prostu tego, żeby był w stanie samo uzdrawiania, żeby wchodził w ten stan, żeby wyłączał stan walki i ucieczki. Tak, to to właśnie pozwala na to, żeby nasze mitochondria działały prawidłowo. Czyli ta medytacja to. Mówiliśmy też o medytacji niejednokrotnie. Jakie są skutki, co jest obserwowane u osób, które medytują. Więc to wszystko pięknie łączy się w całość. I kiedy zobaczymy te dwa podejścia i staniemy obok i popatrzymy sobie z lotu ptaka, albo z lotu kosmity, który przylatuje na ziemię i chcę mu wytłumaczyć jak działa świat, jak się tu leczymy i jak to wygląda. W momencie kiedy staniesz obok i zobaczysz i wstawisz to z jednej strony i z drugiej strony, to co przed chwilą mówiłaś, to możesz po prostu już na dzień dobry wejść w ten stan jakby relaksu i stan spojrzenia na tę sprawę z innej perspektywy.

Kamil (01:11:37) – I tego myślę, że życzę Wam oprócz tego, że życzę Wam wszystkim i sobie wspaniałej energii i zdrowych mitochondriów, które pozwalają nam się ruszać, żyć, działać i z uśmiechem wstawać każdego dnia i mówić tak, to jest jeden z ostatnich dni ich życia. Coś z tym zrobię. Nie mówię, że każdy dzień ma być piękny i mają nam elfy latać, ale taka jest prawda.

Aggie (01:12:06) – Żeby ten dzień był moim super dniem, najfajniejszą dnia mojego życia. I życzę Wam tego, żeby każdy dzień taki taki dla Was był. A my idziemy.

Kamil (01:12:15) – Na przerwę i idziemy się poruszać. I do tego też Was zachęcam. Trzymajcie się ciepło, Pa.

Aggie (01:12:20) – Dzięki Wam bardzo za to, że byliście i jeżeli podkast był dla Was wspierający, jeżeli dowiedzieliście się czegoś nowego, zostawcie gwiazdkę na Spotify, zostawcie komentarze. Zawsze lubimy czytać o tym, jakie macie przemyślenia po tych podcastach. Jeżeli macie jakieś pytania też zostawiajcie. Jesteśmy dla Was i jeszcze raz dziękujemy za to, że byliście z nami. I do usłyszenia, Do usłyszenia.

Blog Wagarowicze.pl to nie tylko strona o tym, jak najlepiej nauczyć się słówek i gramatyki, i jak mówić swobodnie po angielsku, uwzględniająca najnowsze doniesienia ze świata neurobiologii, to także i przede wszystkim społeczność otwarta na poszerzanie horyzontów myślowych.

Zabieramy Cię na wagary i pokazujemy inną stronę tego, co zostało utarte. Zabieramy w podróż szlakami mniej uczęszczanymi, a jednak wartymi zachodu. Mówimy o tym, o czym nigdy nie powiedzą Ci w szkole, o tym, jak pokonać strach przed mówieniem, na czym w ogóle nauka polega, a także czym jest fajnie życie, wolne od stresu i lęku, o podróżach, wolności (także) finansowej i o tym, że nie trzeba w ogóle do szkoły chodzić, żeby coś w życiu osiągnąć.

Szalenie prawdopodobnym jest, że po tym, czego się tu dowiesz, Twoje życie nigdy nie będzie takie jak wcześniej, więc wchodzisz na własne ryzyko ;-)

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments

Mów swobodnie, myśl po angielsku i odkrywaj z nami świat!